Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Arī mēs katrs palīdzam ar 10 eiro

Mozambikā un Tanzānijā tuvākajā laikā Eiropas Savienība (ES) ieguldīs 163,5 miljonus eiro - šādu vienošanos vizītē šajās Āfrikas valstīs panācis ES attīstības komisārs Andris Piebalgs. Šī nauda būs no tā dēvētās ES ārējās sadarbības programmas. Patlaban tā paņem 8% no kopējā budžeta, taču lauvas tiesa naudas tiek piešķirta Turcijai, kas ir ES kandidātvalsts. Āfrikai paliek aptuveni trīs miljardi eiro gadā, pārējām 150 valstīm aiziet tas, kas paliek pāri, Dienai Āfrikas valstu apmeklējuma laikā pastāstīja A. Piebalgs.

Runājot par to, cik lielu naudu šādas palīdzības programmas izmaksā Latvijas iedzīvotājiem, komisārs atzina, ka vidēji gadā tie ir 10 eiro no katra mūsu valsts pilsoņa.

Mozambiku un Tanzāniju A. Piebalgs apmeklēja kopā ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu un Tanzānijā panāca vienošanos par sešu jaunu attīstības programmu sākšanu nolūkā uzlabot piekļuvi ūdensapgādei, stiprināt autotransporta nozari un lauku ceļu infrastruktūru, kā arī labu pārvaldību un sociālo atbildību. Kopumā Tanzānija tuvākajos gados saņems 126,5 miljonus eiro, un šī nauda palīdzēs atjaunot ceļus vairāk nekā 200 kilometru garumā, 500 000 iedzīvotājiem sniegt piekļuvi dzeramajam ūdenim un 140 000 iedzīvotāju - labākai sanitārajai infrastruktūrai un pakalpojumiem. Savukārt Mozambikai tiks piešķirts 37 miljonu eiro finansējums, lai samazinātu nabadzību, sekmējot ekonomikas attīstību vietējā līmenī un jo īpaši stiprinot vietējo mikrouzņēmumu, mazo un vidējo uzņēmumu produktivitāti un konkurētspēju.

Visstraujāk aug

Tanzānija un Mozambika patlaban ir vienas no visstraujāk augošajām Āfrikas ekonomikām - pirmās gada izaugsme mērāma septiņos procentos, savukārt otrajai pērn tie bija pat astoņi procenti. Līdz ar to vajadzību ir ļoti daudz, un valstīm ir nepieciešams faktiski viss - sākot ar ieguldījumiem infrastruktūrā un beidzot ar visplašākajām patēriņa precēm. Vidusslānis, kā jau gandrīz visur kontinentā, aug ātri, taču vienlaikus palielinās plaisa starp dažādiem sociālajiem slāņiem - kamēr samērā neliela sabiedrības daļa straujiem soļiem iet uz priekšu, nabadzīgie iedzīvotāji labākajā gadījumā paliek tur, kur ir, bet sliktākajā - kļūst vēl nabadzīgāki.

«Mums ir jākoncentrējas uz strukturālām reformām, un tās nekad nav vieglas, tās vienmēr ir nežēlīgas. Abas valstis attīstās ļoti strauji, diemžēl šiem skaitļiem ir neliela ietekme uz nabadzību. Izaugsme ir jūtama lielajās pilsētās un atsevišķos sektoros, bet tā nemaina lietas būtību laukos. Tāpēc esam nolēmuši vairāk pievērsties lauksaimniecībai un pieejai enerģijai. Tam vajadzētu ietekmēt arī nabadzību laukos, jo līdz šim mēs uzskatījām, ka tirgus pats visu sakārtos un lauksaimniecībā ieguldīt nav nepieciešams. Izrādījās, ka tā nav un ir jāiegulda. Mūsu mērķis ir arī piesaistīt Āfrikai kredītresursus no Eiropas. Latvijai šādu banku nav, bet citām ES valstīm ir,» sarunā ar Dienu uzsver A. Piebalgs.

Mūsu intervija notiek Tanzānijas ekonomiskajā galvaspilsētā Dāresalāmā, apkārt slejas stikloti debesskrāpji, kuros izkārtojušies neskaitāmu banku ofisi. Tikai nedaudz tālāk sākas pilsētas nabadzīgie kvartāli, un kontrasts ir acīmredzams. Līdzīgi ir daudzās Āfrikas valstīs, un viens no ES mērķiem ir panākt nevienlīdzības mazināšanos. Tādā veidā būtu iespējams paplašināt savu uzņēmēju noieta tirgus, jo potenciāls Āfrikā ir milzīgs - iedzīvotāju skaitliski ir ļoti daudz, un, jo vairāk viņi varēs atļauties pirkt, jo vairāk naudas varēs nopelnīt uzņēmēji un līdz ar to turīgākas kļūs ES valstis.

Tas būtu jāizmanto arī Latvijas biznesmeņiem, taču eirokomisārs Piebalgs norāda, ka līdz šim viņi Āfrikas apgūšanā bijuši visai kūtri un nav aktīvi centušies izmantot šīs iespējas. Viņš arī uzsver, ka jebkurš Eiropas (un līdz ar to arī Latvijas) iedzīvotājs ir ieinteresēts nabadzības mazināšanā Āfrikā, jo, šādā veidā veicinot valstu attīstību, tiek mazināta militāru konfliktu un pārtikas krīžu iespējamība.

Summas nav kosmiskas

Arī Somālijas pirātismu lielā mērā radīja laikus nesniegta palīdzība, un tagad ES tā apkarošanā jāiegulda vismaz septiņas reizes lielāka nauda. «Summas, ko mēs ieguldām Āfrikā, patiesībā nav tik lielas, un ir acīmredzami, ka tas ir lētākais ceļš,» uzsver A. Piebalgs un piebilst, ka līdz ar to mazāka nodokļu maksātāju naudas summa ir jāiegulda arī militārajos budžetos.

Viņš kategoriski noliedz, ka ES Āfrikā ir kādi savtīgi mērķi un palīdzība, piemēram, Mozambikai, tiek sniegta arī daļēji tāpēc, ka tur atrastas bagātīgas gāzes krātuves. Vienlaikus komisārs atzīst, ka ES tomēr mainīs savu līdzšinējo praksi, kad notika liela ieklausīšanās vietējo valdību vēlmēs, un turpmāk lēmumus par naudas izlietojumu pieņems daudz striktāk. «Bieži ir tā, ka to aploksni sadala daudzās daļiņās, tur ieguldot trīs miljonus, tur piecus miljonus, bet tur 300 tūkstošus, un beigās uz attīstību tas atstāj nelielu ietekmi. Tāpēc tagad mēs mēģinām darīt tā - pasakām, ka jums Sāhelā ir problēmas ar pārtiku un mēs ar savu palīdzību iesim tikai šajā jomā. Iepriekš mēs sekojām tam, ko grib valdības, bet tagad grasāmies būt stipri proaktīvāki,» saka komisārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?