Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Arī psihologiem sertifikāts būs obligāts

Latvijā patlaban kā psihologs var praktizēt jebkurš attiecīgo izglītību ieguvušais augstskolas absolvents, un neviens normatīvais akts neregulē viņa profesionālo darbību. Tāpēc, piemēram, tik jūtīgajā bērnu tiesību jomā obligātie psihologu atzinumi bāriņtiesām bieži vērtēti kā nepietiekami profesionāli, Dienai atzīst aptaujātie eksperti. Lai gan ir vairākas psihologu nevalstiskās organizācijas, kas saviem biedriem izsniedz sertifikātus, tie nav obligāti, un vienoti kritēriji neeksistē.

Tāpēc darba grupa Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadībā izstrādājusi likumprojektu, kas reglamentē psihologu profesionālo darbību, izveidojot to sertifikācijas sistēmu. Likumprojekts paredz - lai psihologs varētu praktizēt, sertifikāts būs obligāts. Jāuzsver - vairākos gadījumos psihologu darbu apmaksā nodokļu maksātāji. Tas attiecas gan uz skolās, gan Valsts policijā un Aizsardzības ministrijā nodarbinātajiem psihologiem, gan viņu amata brāļiem, kurus darbam piesaista Nodarbinātības valsts aģentūra un bāriņtiesas. Īpaši jūtīgs ir jautājums par psihologiem, kas strādā ar bērniem, sevišķi tāpēc, ka atsevišķos gadījumos, piemēram, kriminālprocesos, kuros kā liecinieki tiek iztaujāti bērni, obligāta psihologa klātbūtne noteikta ar likumu.

Darba grupas un PKC Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs Vladislavs Vesperis norāda, ka tieši šī joma ir visvairāk nesakārtota. Piemēram, darbam ar bērniem kriminālprocesa ietvaros, kas prasa speciālas papildu zināšanas, ir tikpat kā neiespējami atrast piemērotas kvalifikācijas speciālistu, jo šādas specializācijas augstskolu mācību programmā nav. Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa norāda, ka tiesas pieprasītie psihologu atzinumi par bērna stāvokli nereti ir sliktas kvalitātes: «Atzinumos trūkst pamatojuma, nav saprotams, kā psihologs ir nonācis līdz saviem secinājumiem. Ir gadījumi, ka atzinums par bērnu uzrakstīts, ar viņu neaprunājoties, balstoties tikai uz vecāku teiktā.» Viņasprāt, atzinumus nedrīkstētu sniegt speciālists, kuram ir tikai bakalaura grāds.

Likumprojekts šo situāciju labotu - paredzēts, ka sertifikātu iegūs tikai maģistra grāda īpašnieki, kuri ir noteiktu laiku strādājuši kā asistenti pie sertificēta psihologa. Sertifikātu izsniegs sešās specialitātēs, jo darbam ar bezdarbniekiem vai cilvēkiem ar atkarībām ir nepieciešamas citas iemaņas nekā darbam ar bērniem.

Pret šādu risinājumu gan iebilst Latvijas Profesionālo psihologu asociācijas valdes priekšsēdētāja Evelīna Mūze, kura uzskata, ka jāpiešķir viens Eiropas standartiem atbilstošs sertifikāts, sīkāk neko nedalot. «Psihologu dalījumam pa specialitātēm nav izglītības seguma. Piemēram, Eiropā, lai līdztekus vispārējam psihologa sertifikātam iegūtu sertifikātu kādā noteiktā specialitātē, ir vēl papildus tajā jāapgūst 400 stundu mācību kurss. Mūsu izglītības sistēma pagaidām to nenodrošina,» skaidro E. Mūze. Viņa arī uzskata, ka nepieciešamo specializāciju psihologs iegūst tikai praktizējot.

Plānots, ka sertifikāciju veiks īpaši izveidotas Psihologu padomes paspārnē strādājošas sertifikācijas komisijas. Savukārt sertifikācijas standarti būs noteikti Ministru kabineta noteikumos, kurus izstrādās īpaši izveidota darba grupa sadarbībā ar psihologu profesionālajām organizācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?