Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arī samazinātie zaļās enerģijas tarifi aizvien ļoti dāsni

No liela grāvja mazākā. Tā var dēvēt Ekonomikas ministrijas (EM) rīcību, sagatavojot grozījumus par pārspīlēti augstu atbalstu kritizētajos atjaunojamo energoresursu (AER) noteikumos, ko šodien izskatīs valdībā. Lai arī grozījumi vidēji par trešdaļu samazina iepirkuma tarifus vēja, mazo HES un biogāzes stacijās ražotajai enerģijai, tie aizvien uzskatāmi par dāsniem. Obligātā iepirkuma tarifs visiem zaļās enerģijas veidiem ir krietni virs vidējā atbalsta lieluma Eiropas valstīs. Turklāt atbalsts aizvien paredzēts neierobežoti ilgs.

Pret grozītajiem tarifiem, uzsverot, ka «nav pieņemami, ka piedāvātās atbalsta cenas joprojām ir virs ES valstu un Viduseiropas valstu vidējā», iebildusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Dienas rīcībā esošajā komisijas atzinumā par EM piedāvājumu teikts: «Nav saprotams, kāpēc Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai jāsedz augstākas izmaksas nekā citās valstīm. Atbalsta cenas būtu jānosaka, paredzot saprātīgu peļņu pret ieguldījumiem un ņemot vērā arī pašreizējo ekonomisko situāciju.»

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka jaunie tarifi tomēr ir kompromiss starp AER ražotāju un sabiedrības interesēm, lai valsts atbalsts zaļajai enerģijai, kuru īsteno Latvenergo, par paaugstināto tarifu iepērkot atjaunojamo resursu enerģiju, neizmaksātu pārāk dārgi. A.Kampars neapšauba ekspertu, to vidū SPRK, vērtējumu, ka arī samazinātie tarifi ir augsti. Taču uzsver, ka tarifi noteikti ilgās diskusijās ar atjaunojamo resursu asociāciju pārstāvjiem, lai zaļās enerģijas ražošanas biznesam nodrošinātu rentabilitāti. Tiesa, ministrs neslēpa, ka viņš būtu gatavs vispār atcelt asi kritizētos AER noteikumus, taču koalīcija šādu rīcību neatbalstot. SPRK padomes loceklis Ivars Zariņš uzskata - EM arguments, ka jaunie tarifi noteikti, plaši konsultējoties ar AER asociācijām un ražotājiem, nav pamatots. «Ar vilkiem tika apspriests, cik paģērēt no aitām, lai tiem būtu labi, un tas arī tika atzīts par nepieciešamo atbalsta apjomu, kurš sabiedrībai tagad jāmaksā. It kā jau vajadzēja kaut kā arī sabiedrības, patērētāju intereses un iespējas pavērtēt,» vērtēja I.Zariņš.

Zaļā enerģija ir ierobežota ar kvotām. Pēc EM aplēsēm, ja visas kvotas tiks realizētas, Latvenergo tarifs, ko maksā patērētājs, atbalsta dēļ ap 2011.gadu varētu pieaugt par 30%. Pašreiz tas ir 7,34 santīmi par kWh. Labā ziņa ir, ka grozījumi paredz stingrāku kontroles mehānismu. Kritizētos noteikumus pieņēma vienā no pēdējām Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības sēdēm. Būtiski ir, ka lielākie spēlētāji zaļās enerģijas tirgū saistīti ar varas partijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?