Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ārkārtas situācijā evakuēs arī piespiedu kārtā

Saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā valdība vakar nolēma uz nedēļu izsludināt ārkārtas situāciju. Tas ļāvis daļu iedzīvotāju Daugavpils novadā evakuēt piespiedu kārtā.

Vakar ap septiņiem rītā tika pārrauts aizsargdambis Daugavpils novada Līksnas pagastā, par laimi, pašvaldības un atbildīgo dienestu darbiniekiem izdevās to nostiprināt, tādējādi dodot papildu laiku cilvēku evakuācijai un nepieciešamo lietu paņemšanai. Citādi saskaņā ar Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieka Aleksandra Aizbalta teikto piecu minūšu laikā ap 150 dārzkopības kooperatīva Kooperators māju būtu applūdušas līdz pat to jumtiem. Pasludinātais ārkārtas stāvoklis ļāva cilvēkus evakuēt piespiedu kārtā, kopā vakar izglābām astoņus cilvēkus, stāsta Daugavpils novada domes pārstāvis. Pārējos pagastos apdraudējuma cilvēku dzīvībai pagaidām nav, taču, ja ūdens līmenis celsies, iespējams, būs nepieciešams evakuēt citus iedzīvotājus. Diena jau vēstīja, ka Daugavpils novadā pavisam plūdu dēļ apdraudēti 154 cilvēki.

Ārkārtas situācijas pasludināšana nozīmē, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam ir tiesības īstenot plūdu apdraudēto cilvēku piespiedu evakuāciju, un, ja būs nepieciešams, tas sniegs iespēju izmantot Valsts robežsardzes un Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošos līdzekļus, ziņo LETA. Savukārt A. Aizbalts norādījis, ka tas ļaus ne tikai izmantot aprīkojumu no valsts materiālajām rezervēm, bet arī sniegs iespēju pašvaldībām pieprasīt kompensācijas infrastruktūras remontam, bet zemniekiem - atlīdzību par plūdu rezultātā gūtajiem materiālajiem zaudējumiem.

Valmierā plūdi varētu apdraudēt dzīvojamo māju rajonu, vakar tikuši apzināti cilvēki, kuru ēkas varētu applūst, kā arī uzņēmumi un namu apsaimniekotāji, stāsta Valmieras pilsētas domes izpilddirektors Jānis Baiks. Šeit ūdens līmenis bija 4,11 metru un cēlies par 50 centimetriem diennakts laikā. Ņemot vērā, ka Strenčos tas paaugstinājies par 1,40 metriem, domes pārstāvis pieļauj domu, ka arī Valmierā varētu tikt pārsniegts 2010. gada plūdu līmenis un sasniegti kritiskie 5,30 metri. Tas nozīmētu, ka applūstu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas, tur gan ūdenim nevajadzētu būt augstākam par 50 centimetriem, taču tas, visticamāk, nozīmētu to, ka iedzīvotāji paliks bez elektrības. Strenčos applūdušas vairākas ēkas, piebraucamie ceļi, mazdārziņi un citas teritorijas, taču iedzīvotāju evakuācija vēl nav nepieciešama, ziņo LETA.

Saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos Daugavā aizvadītās nedēļas nogalē kritiska situācija izveidojusies arī Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kur no ārpasaules nošķirtas 26 dzīvojamās mājas. Jēkabpils novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Jātniece informē, ka kopumā Dunavas pagastā ir applūduši vairāk nekā 1500 hektāri, plūdu teritorijā atrodas 39 mājas, kurās kopumā dzīvo 82 pieaugušie un 15 bērni. Iedzīvotājiem applūdušajās mājās tiek piegādāta pārtika, bērni tiek vesti uz skolu.

Kā ziņots, daudzās Latvijas upēs palu ūdeņi šogad pārsniedz 2010. gada kritiskos līmeņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?