Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ASV izmeklēs ziņas par gūstekņu spīdzināšanu

Amerikāņu izmeklētāji draudēja nogalināt sagūstīto Al Qaeda kaujinieku bērnus un izvarot viņu mātes, lai iegūtu informāciju, kas palīdzētu novērst jaunus terora aktus. Šāds atklājums izriet no ziņojuma par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pratinātāju darbību iepriekšējā ASV prezidenta Džordža V.Buša valdīšanas laikā. Tagadējais prezidents Baraks Obama uzsver, ka ASV vairs neizmantos gūstekņu spīdzināšanu un izvērtēs, vai nepieciešams sodīt personas, kas pārsniegušas savas pilnvaras.

Psiholoģiska vardarbība

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders iecēlis īpašu prokuroru, kas izmeklēs, vai CIP virsnieki, kas pratināja Al Qaeda kaujiniekus, nav pārkāpuši likumu. Šis lēmums satraucis CIP darbiniekus, kas raizējas par iespējamām apsūdzībām, ko viņiem varētu izvirzīt par gūstekņu spīdzināšanu. CIP ziņojums liecina, ka gūstekņu iebiedēšanai izmantoti dažādi vardarbīgi paņēmieni, piemēram, gūstekņiem radīta slīkšanas sajūta. Viņiem liegta pārtika un traucēts miegs, pielietota arī psiholoģiska vardarbība.

Piemēram, vienam no 11.septembra terora aktu organizētājiem Halīdam Šeiham Muhammedam draudēts: «Ja vēl kaut kas notiks ASV, mēs nogalināsim tavus bērnus!» CIP pratinātāji arī draudējuši seksuāli izmantot cita kaujinieka Abdelrahīma el Naširi māti. Lai iebiedētu A.el Naširi, viņam draudēts ar šaujamieroci un urbi. CIP arīdzan radīja iespaidu, ka blakus kamerā nošauts kāds gūsteknis.

Lietuva taisnojas

Dž.V.Buša valdības amatpersonas aizstāvējušas šādu paņēmienu izmantošanu gūstekņu pratināšanā, jo tas palīdzēja izvilināt vērtīgu informāciju no Al Qaeda kaujiniekiem. Bijušais viceprezidents Ričards Čeinijs uzsver, ka CIP izmantotās metodes «glābušas cilvēku dzīvību un novērsušas terora aktus». Viņš asi kritizējis B.Obamas valdības lēmumu vērsties pret CIP darbiniekiem, kas varētu būt vainojami gūstekņu spīdzināšanā. B.Obama tiek kritizēts arī no otras puses, jo cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka pie atbildības būtu jāsauc ne tikai CIP darbinieki, bet arī Dž.V.Buša valdības amatpersonas, kas atbalstīja gūstekņu mocīšanu.

B.Obama gan teicis, ka vēlas raudzīties nākotnē, nevis izcīnīt pagātnes cīņas. Viņš uzdevis izveidot jaunu vienību, kuras uzdevums būs pratināt terorismā apsūdzētos kaujiniekus. B.Obama sola novērst gūstekņu spīdzināšanu. Tomēr pagaidām ASV valdība nav slēgusi Gvantanamo cietumu, kur gūstekņi gadiem ilgi tiek turēti ieslodzījumā bez apsūdzību uzrādīšanas.

Lietuvas valdība tikmēr noliegusi ASV plašsaziņas līdzekļu izplatīto informāciju par slepenu cietumu, kas līdz 2005.gada nogalei darbojies Viļņas apkaimē. Šajā cietumā turēti sagūstītie Al Qaeda kaujinieki. ASV telesabiedrība ABC ziņo, ka CIP lidmašīnas tolaik regulāri vedušas gūstekņus uz Lietuvu. Līdzīgi cietumi izveidoti arī Polijā un Rumānijā. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite vēsta, ka šīs ziņas tiks rūpīgi izmeklētas, lai gan Ārlietu ministrijas amatpersonas tās nosaukušas par «baumām un izdomājumiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?