Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ASV jāpieņem lēmums par Afganistānas misiju

Astoņus gadus pēc Afganistānas kara sākuma ASV prezidentam Barakam Obamam drīzumā jāpieņem lēmums par Afganistānas misijas nākotni, jo koalīcijas spēku vadība brīdina, ka bez papildspēkiem un jaunas stratēģijas NATO valstu spēkiem neizdosies sakaut Taliban kaujiniekus. ASV armijas komandieri aicina B.Obamu nosūtīt uz Afganistānu vēl līdz pat 40 000 karavīru, taču šis priekšlikums izraisījis pretestību ASV sabiedrībā.

Zaudējumi palielinās

ASV vadīto spēku iebrukums Afganistānā sākās 2001.gada 7.oktobrī, lai gāztu Taliban režīmu un sodītu Al Qaeda teroristus par 11.septembra terora aktiem. Taliban režīms tika gāzts pāris mēnešu laikā, taču karš pret nemierniekiem turpinās jau astoņus gadus. Turklāt pēdējā laikā talibiem atkal izdevies pastiprināt cīņu pret NATO vadītās koalīcijas spēkiem. Afganistānā šogad gājuši bojā jau 400 koalīcijas spēku karavīru, salīdzinot ar 294 visā 2008.gadā.

ASV armijas ģenerāļi uzskata, ka cīņā pret Taliban iespējams uzvarēt tikai pēc ievērojamu papildspēku saņemšanas. ASV spēku komandieris Stenlijs Makristals pieprasījis līdz pat 40 000 karavīru, kas varētu pastiprināt koalīcijas spēkus. ASV šogad jau ievērojami palielināja savu kontingentu Afganistānā, kur izvietoti ap 68 000 amerikāņu karavīru. Kopējais ārvalstu karavīru skaits Afganistānā jau pārsniedzis 100 000, jo amerikāņiem palīdz desmitiem tūkstošu karavīru no citām NATO valstīm. Ja tiks izpildītas prasības par papildspēku nosūtīšanu, starptautiskās koalīcijas kontingents Afganistānā būs lielāks nekā PSRS armijas kontingents 80.gadu vidū, kad Afganistānā bija izvietoti ap 120 000 padomju karavīru, ziņo Reuters.

ASV politikas analītiķi šaubās, vai B.Obama piekritīs sūtīt uz Afganistānu prasītos 40 000 karavīru, jo tik straujš pieaugums varētu izraisīt protestus no viņa Demokrātiskās partijas puses. Par ticamāku scenāriju tiek uzskatīta Afganistānas misijas pastiprināšana ar 10 000- 15 000 karavīru. Daži eksperti aicina B.Obamu izvest lielāko daļu ASV karavīru no Afganistānas un atstāt tikai specvienības, kas turpinātu Al Qaeda un Taliban vajāšanu. Tomēr šis ierosinājums nav guvis B.Obamas piekrišanu, jo viņš uzsvēris, ka ASV karaspēks neplāno atkāpties no Afganistānas.

Nedrīkst padoties

ASV amatpersonas apgalvo, ka Afganistānu nedrīkst pamest Taliban un Al Qaeda kaujinieku varā, jo tādā gadījumā šī valsts atkal kļūtu par teroristu apmācības centru, no kurienes tiktu rīkoti uzbrukumi ASV un Eiropas valstīm. ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss brīdina, ka islāma kaujiniekiem nedrīkst dot iespēju dižoties par vēl vienas lielvalsts sakaušanu (pirmā bija PSRS, kas pēc desmit gadu ilgas cīņas bija spiesta izvest savu karaspēku no Afganistānas). Talibi trešdien paziņoja, ka viņu mērķis ir cīņa pret okupācijas karaspēku, nevis pret Rietumiem. «Mums nav nodoma kaitēt pasaules valstīm, ieskaitot Eiropas valstis. Mūsu mērķis ir Afganistānas neatkarība un islāmiskas valsts veidošana,» rakstīts Taliban paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?