Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Atjaunotais tornis zem karoga uzmirdz balts

Par mata tiesu paglābies no liesmām pērn notikušajā ugunsgrēkā, Rīgas pils Svētā Gara tornis tagad ticis pie jauna - balta - ietērpa. Līdz ar to no Vecrīgas panorāmas pazudis ierastais dzeltenais akcents.

«Krāsa izvēlēta pēc vēsturiskā analoga - tas ir dabiski baltais tonis - kā vecos laikos,» Dienai skaidro Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas projekta būvuzraugs Bruno Fībigs no SIA Būvalts. Viņš atklāj, ka priekšpils fasāde tiks nokrāsota dzeltenīgā tonī. Arī šo lēmumu arhitekti pieņēmuši, balstoties uz vēsturiskās izpētes materiāliem un atrastajiem krāsojuma paraugiem.

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu veicēji - pilnsabiedrība SBRE, kurā apvienojušās SIA Skonto būve un SIA Re&Re, - kopš iekavējušos darbu atsākšanās ne reizi nav laiduši garām iespēju izplatīt detalizētu pilī paveiktā uzskaitījumu. Tagad SBRE pārstāvji ziņo, ka Svētā Gara tornī atjaunoti elektrotīkli, jumta hidroizolācija un pašlaik vēl tiekot bruģēts jumta laukums. Otra elpa iepūsta arī senā torņa iekštelpās - restaurēti mūri, logi, durvis, kāpnes un grīdas dēļi, rekonstruēts sienu un griestu krāsojums, pārbūvēta parketa grīda.

Tajā pašā laikā pārējā pils daļa vēl nav līdz galam izžāvēta un dezinficēta, arī jumts nav izbūvēts, rindā uz restaurāciju gaida ēkas fasāde un logi. Šiem darbiem būvnieki plānojot pieķerties rudenī. B. Fībigs sola, ka īsts, nevis pagaidu jumts visu ēku segs jau novembrī. Pagaidām gan spēki tiekot veltīti parādes kāpņu telpas, konventa daļas jumta seguma un Svētku zāles jumta konstrukciju atjaunošanai - tieši pēdējā telpa ugunsnelaimē cietusi vissmagāk. Savu krāšņo izskatu drīzumā varētu atgūt arī Baltā zāle - SBRE pārstāvji tās restaurāciju plāno sākt tuvāko divu nedēļu laikā.

Rīgas pils saimnieces - va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) - pārstāve Daiga Laukšteina apgalvo, ka Rīgas pils zāles, kā arī parādes kāpņu un citas telpas savu autentiskumu restaurācijā nezaudēšot un tikšot saglabātas arī vecās vēsturiskā veidojuma daļas un profilētās koka virsmu detaļas. «Darbus uzrauga gan projekta autori, gan būvuzraugs, gan VNĪ, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, Rīgas pilsētas būvvalde un, protams, Rīgas pils atjaunošanas padome,» skaidro D. Laukšteina.

Diena jau ziņoja, ka gadu pēc postošā ugunsgrēka Rīgas pilī sabiedrībai joprojām netiek atklāti nelaimes iemesli, lai gan Valsts policijas teju gadu ilgusī lietas izmeklēšana beigusies. Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jūnijā cēla trīs apsūdzības, par ugunsgrēka izcelšanos vainojot divas SBRE amatpersonas, kuras bijušas atbildīgas par ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, un kādu apakšuzņēmēja Fritex strādnieku, kurš aizdegšanos varēja būt izraisījis neuzmanības dēļ. Pēc vairāk nekā pusgadu ilgušām nesaskaņām SBRE un VNĪ starpā būvnieki piekāpās, piekrītot ugunsgrēka radītās sekas novērst par saviem līdzekļiem - to apmērs ir teju pieci miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?