Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Atrastas zāles pret milzu rindām

Pēc vairāku gadu turēšanās pretī privāto bērnudārzu vadītāju ierosmei principu «nauda seko bērnam» attiecināt arī uz viņu vadītajām iestādēm Rīgas domes atbildīgais departaments tagad to saredz kā labu risinājumu samilzušajai rindu problēmai. Savām pirmsskolas izglītības iestādēm pašvaldība ik mēnesi piešķir 130 latu par vienu bērnu, nerēķinot ieguldījumus remontos, bet privātās iestādes atbalsta tikai ar 30 latiem. Ir doma no nākamā gada šo līdzmaksājumu vairākas reizes paaugstināt, atklāj Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis.

Novadi Rīgai priekšā

Bērnudārza BeBe valdes loceklis Juris Stikāns stāsta, ka pašreiz attieksme pret jaunajām ģimenēm nav vienlīdzīga: «Ja kādam bērns piedzimst janvārī, bet manējais novembrī, tad varbūtība, ka manam bērnam atradīsies vieta pašvaldības bērnudārzā, ir stipri maza. Rezultātā pirmā bērna vecākiem būs jāmaksā tikai 30 latu par ēdināšanu, kamēr man - 150 līdz 200 latu vai pat vēl vairāk par privāto dārziņu.» Turklāt uz pašvaldības iestādi rindā gaidošajiem ilgu laiku no domes pienācās 50 latu auklīšu pabalsti, kuru atcelšana pērn, pēc J. Stikāna domām, bija pareiza, jo vecāki tos varēja tērēt citām vajadzībām, nevis bērna pieskatīšanai.

Viņaprāt, pašvaldības līdzfinansējums būtu tieši jānovirza izglītības iestādei, nešķirojot, kam tā pieder. Kā veiksmīgu piemēru BeBe pārstāvis min Stopiņu novadu, kur jau kādu laiku pašvaldība, bērnu vecāki un privātā pirmsskolas izglītības iestāde slēdz trīspusēju līgumu, kas bērnudārzam garantē 120 latu pašvaldības līdzmaksājumu, bet vecākiem - atvases pieskatīšanu līdz skolas vecumam. Līdzīgi Rīgas rajona Garciemā nesen pašvaldība noslēdza līgumu ar kādas dvīņu mājas īpašnieci, kura atbilstoši iekārtotās telpās spēj uzņemt 60 bērnu. «Tas ir racionālāk, nekā domei celt lielus bērnudārzus,» uzsver J. Stikāns.

Privātie spēs konkurēt

Rinda uz vietu pašvaldības bērnudārzos septembrī būs sešus līdz septiņus tūkstošus bērnu gara, bet līdz gada beigām dome radīs aptuveni 970 jaunu vietu, renovējot slēgtas skolu ēkas un pārceļot bērnudārzus uz lielākām telpām.

«Šādā veidā virzoties, mēs to problēmu tik ātri neatrisināsim,» atzīst G. Helmanis un apliecina, ka no nākamā gada varētu «pirkt šo pakalpojumu no privātajiem bērnudārziem». Uz jautājumu, kāpēc tas nav noticis jau agrāk, departamenta direktors atbild: «Varbūt iepriekš neesmu pratis to pietiekami labi izstāstīt cilvēkiem, kas pieņem lēmumus.»

Dome varētu palielināt atbalstu privātajiem dārziņiem par vienu bērnu līdz 100 latiem mēnesī. Pašreiz ar 30 latiem pabalstīti tiek aptuveni tūkstoš bērnu, dotācijas celšana pie esošās rindas pilsētas budžetu varētu patukšot līdz sešiem septiņiem miljoniem latu. Lai šo pieprasījumu apmierinātu, pašvaldībai būtu jāuzceļ teju 20 jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu, kas izmaksātu dārgāk, saka G. Helmanis.

To, ka šī nauda būs, nespēj garantēt vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), tomēr viņš sarunā ar Dienu apliecina, ka koalīcija vienojusies turpmāk vairāk finansējumu atvēlēt «bērnu jautājumu risināšanai.» - «Ja to ir iespējams izdarīt kvalitatīvāk un lētāk caur privātiem bērnudārziem, es neredzu problēmu,» konceptuālu pretenziju pret departamenta plānu viņam nav.

Privātā bērnudārza Laumiņas rezidence vadītāja Aija Baumane nešaubās, ka šādi var samazināt rindu, jo tad daudzi privātie bērnudārzi vecākiem izmaksās gandrīz tik pat, cik pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?