Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Austrāliju spīdzina nesaudzīga svelme

Austrāliju pārņēmis spēcīgs karstuma vilnis, izraisot plašus meža ugunsgrēkus un apdraudot cilvēku veselību un dzīvību. Gaisa temperatūra valsts dienvidaustrumu reģionos pārsniedz 40 grādus virs Celsija. Svelme nesaudzē nevienu: tenisa turnīra Australia Open spēlēs no karstuma ģībst skatītāji un pat sportisti, no kokiem spēku izsīkumā krīt karstuma nomocītie sikspārņi un laukos ļimst ķenguri, bet iekoptos piemājas mauriņus no pārvēršanās apbrūnējušās, sakaltušās zāles paliekās nespēj glābt pat biežā laistīšana.

Ugunsdzēsēji gatavībā

Melburnā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu pārsniedza 30 grādu atzīmi, bet dienas laikā bija virs 40 grādiem. Dienvidaustrālijas štata galvaspilsētā Adelaidā otrdien piedzīvota ceturtā karstākā diena meteoroloģisko novērojumu vēsturē: gaiss iesila līdz 45,1 grādam pēc Celsija.

Viktorijas štatā naktī uz trešdienu plosījās zibens, izraisot vairāk nekā 250 ugunsgrēku, līdzīgas nelaimes pārņēmušas arī Dienvidaustrāliju. «Ekstrēmās temperatūras nākamo dienu laikā būs pārbaudījums ugunsdzēsējiem un sabiedrībai. Svarīgi, lai mēs līdz piektdienai mazinātu ugunsgrēku risku,» Valsts ugunsdzēsības pārvaldes galveno virsnieku Evanu Fērgusonu citēja BBC.

Austrālieši ar bažām gaida piektdienu, kad vējš pieņemsies spēkā. Lielāko daļu ugunsgrēku trešdien izdevies apdzēst vai ierobežot, taču spēcīgais vējš lielajā karstumā varētu nest jaunas nelaimes. Tomēr amatpersonas mierina, ka laikapstākļi būs saudzīgāki nekā 2009. gada februārī, kad karstuma vilnim sekojošajos ugunsgrēkos Viktorijas štatā gāja bojā 173 cilvēki un uguns liesmas iznīcināja vairāk nekā 2000 ēku.

2009. gada karstuma vilnis Austrālijā prasīja 374 cilvēku dzīvību. Mediķi, atgādinot par svelmes nesto apdraudējumu veselībai, aicinājuši ļaudis bez vajadzības neuzturēties saulē. It īpaši jāpiesargājas maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem gados, kā arī visiem, kam ir nopietnas liekā svara problēmas. Slimnīcās nogādāti jau vairāk nekā 20 cilvēku.

Mirst bariem sikspārņu

Karstums aizēnojis arī tenisa turnīra Australia Open norisi. Melburnā spēles norit par spīti tam, ka gaisa temperatūra pārsniedz 40 grādu atzīmi. Otrdien Kanādas tenisists Frenks Dancevičs mača laikā noģība.

Atguvis samaņu, sportists stāstīja, ka pēkšņi sajutis nelabumu un viņam rādījušās halucinācijas. Viņš aicināja turnīra organizatorus atcelt mačus, līdz pāries bīstamais karstuma vilnis: «Tas ir necilvēcīgi. Tas nav taisnīgi nedz pret spēlētājiem, nedz faniem, nedz sportu,» F. Danceviču citēja laikraksts Sydney Morning Herald.

Ķīniešu tenisistei Penai Šuai arī kļuva slikti, un karstuma dūriens mača laikā izsauca vemšanu.

Veselības problēmas šādā karstumā piemeklē arī dzīvniekus. Savvaļā atrasti daudzi papagaiļi, ķenguri un emu, kas gājuši bojā no karstuma dūriena un ūdens trūkuma.

Kvīnslendā bāzētā Sikspārņu aizsardzības un glābšanas centra direktore Luīze Sondersa stāstīja, ka karstuma dēļ štata dienvidos viņsaulē aizgājuši jau vismaz 50 000 sikspārņu. Svelmes satrauktie dzīvnieki bariem pieķeras pie kokiem un, cerot kaut nedaudz mazināt ķermeņa temperatūru, urinē sev virsū. «Kad viņi karstuma priekšā padodas, viņi čupām krīt viens otram virsū koku pakājē,» viņa sacīja sarunā ar aģentūru AP. «Vienā čupā var būt pat 250 vai vairāk dzīvnieku, viņi krīt gluži kā kūstoša šokolāde.» Aktīvisti centrā cenšas glābt pārkarsušo dzīvnieku dzīvību.

Vaino klimata izmaiņas

Spēcīgs karstums Austrāliju pārņēmis jau kopš Ziemassvētkiem. Pēdējās dienās karstums pastiprinājies, gaisa temperatūrai sasniedzot pat 46 grādus pēc Celsija. Aizvadītais 2013. gads Austrālijā bija karstākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Mērījumi tiek fiksēti kopš 1910. gada.

Karstuma vilnis Austrālijas dienvidos saistīts ar to, ka šogad valsts ziemeļus samērā vēlu sasniedza musons, kas nes veldzi, ziņu aģentūrai AP skaidroja meteoroloģijas centra pārstāvis Kērlijs Braganza, piebilstot, ka arī klimata izmaiņas vainojamas pie ekstrēmajiem laikapstākļiem.

Janvāra sākumā nepierasti laikapstākļi fiksēti arī ASV, kurās it visus štatus pārņēma sals. Aukstums paralizēja visu Ziemeļameriku, prasot vairāk nekā 20 cilvēku dzīvību. Gaisa temperatūra valsts ziemeļos tuvojās mīnus 40 grādiem pēc Celsija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?