Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Austrumu kaimiņa «maigā vara»

Ģirts Kasparāns

Rīgas svētku noslēgumā svētdien klausītājus priecēs Iļja Lagutenko ar saviem kolēģiem no Mumiy Troll, kas tiek reklamēta kā «Krievijas kulta grupa». Pagājušogad šajā pasākumā rīdziniekiem piedāvājumā bija rokgrupa Bi-2 un Diāna Arbeņina ar grupu Nočnije snaiperi. Līdzīga aina vērojama arī Latvijas otrās lielākās pilsētas Daugavpils svētku laikā, jo šovasar pilsētas svētku īpašais viesis bija Oļegs Gazmanovs, bet pagājušogad daugavpiliešus izklaidēja Krievijas estrādes grupa Premjer-ministr.

Gan galvaspilsētā, gan Daugavpilī lielākā daļa iedzīvotāju ir nelatvieši, tādēļ nebūtu jābrīnās par pilsētas vadības vēlmi iepriecināt savus nodokļu maksātājus ar viņiem tīkamu repertuāru. Taču tendence ir diezgan skaidra - mūsu lielāko pilsētu svētku programmā īpaša vieta atvēlēta nevis vietējām, bet gan Krievijas grupām.

Mumiy Troll koncertu droši vien ar prieku izbaudīs ne tikai krievi, bet arī daudzi latvieši. Tāpat kā daudzu peltais Jaunais vilnis ir gana populārs arī latviešu auditorijā. Drīzumā sāksies kārtējā Kontinentālās hokeja līgas sezona, kuras laikā tūkstošiem latviešu sekos Rīgas Dinamo hokejistu cīņām ar Sanktpēterburgas, Ņižņijnovgorodas un Jekaterinburgas komandām. Un pirms katras spēles noklausīsies Krievijas himnu, kas atsauks atmiņā tos laikus, kad tā vēl bija PSRS himna un attiecīgās pilsētas saucās Ļeņingrada, Gorkija un Sverdlovska.

Rīgas Dinamo pastāvēšana galvenokārt ir atkarīga no gāzes kompānijas Itera labvēlības. Var jau būt, ka Iteras dāsnums ir balstīts tikai uz biznesa interesēm vai nesavtīgu vēlmi veicināt Latvijas hokeja attīstību, taču iespējami arī citi skaidrojumi. Krievija pēdējos gados cenšas palielināt tā sauktās maigās varas ietekmi uz Baltijas valstīm, lai veicinātu to atgriešanos Maskavas ietekmes sfērā. Baltijas valstis ir Eiropas Savienības un NATO locekles, tādēļ skaidrs, ka to ietekmēšanai nevar izmantot tādus paņēmienus kā nepakļāvīgās Gruzijas savaldīšanai. Taču maigā vara bieži vien ir daudz efektīvāks līdzeklis savas ietekmes palielināšanai.

Lai stiprinātu Maskavas ietekmi mūsu reģionā, Krievijai nav nekādas vajadzības sūtīt uz šejieni tanku divīzijas. Pietiek ar neskaitāmiem Krievijas televīzijas kanāliem, kas katru dienu pārplūdina mūsu informatīvo telpu ar Kremļa interesēm pieskaņotu vēstījumu. Ne velti sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem attieksme pret Krieviju ir daudz pozitīvāka nekā pret ASV vai Eiropas Savienību.

Protams, Krievija nebūt nav vienīgā lielvara, kas cenšas ietekmēt Latviju ar maigās varas paņēmieniem. Katru gadu iespaidīgas summas tiek tērētas Eiropas Savienības slavināšanai, bet ASV valdības vietā ar amerikāņu dzīvesveida popularizēšanu nodarbojas Holivudas kinoindustrija, kuras produkcija pilnībā dominē Latvijas kinoteātros. Pateicoties šiem pūliņiem, daļai latviešu jauniešu jau radies iespaids, ka Eiropu no fašisma glābis nevis varonīgais padomju karavīrs, bet gan ierindnieks Raiens. Šajā frontē Rietumi pagaidām svin uzvaru, jo Džeimss Bonds jau sen izkonkurējis Štirlicu un latviešu pusaudži no vecākiem cenšas izdīkt biļetes uz Lady Gaga, nevis Allas Pugačovas koncertu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?