Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Automātu vietā iekasētāji vestēs

Vēlme iegriezties Rīgas Centrāltirgū daudziem pazūd jau durvju priekšā jeb, precīzāk sakot, autostāvvietā. Pie paviljoniem nav iespējams bez maksas novietot automašīnu īslaicīgai stāvēšanai, kā tas ir citur pilsētā, un vīri, kas iekasē naudu, mēdz nedot čekus. Tirgus administrācija plāta rokas - stāvvietas jau sen nodotas kādas privātfirmas rīcībā un līgums ar to būs spēkā vēl vismaz divus gadus.

Komplicēta sistēma

Automašīnas novietošana Maskavas ielā gar spīķeriem, kā arī starp pilsētas kanālu un gaļas, gastronomijas, piena un zivju paviljonu maksā latu stundā. Atšķirībā no pārējām stāvvietām pilsētas centrā šeit nav uzstādīti priekšapmaksas automāti, bet naudu ievāc dzeltenzaļās vestēs tērpti darbinieki. Spītējot bargajam salam, viņi stāv ielas malā atstatus ik pēc vairākiem desmitiem metru un gaida, kad kāds piebrauks.

«Skrien viens pie manis un saka - maksā! Es prasu, kur ir automāts? Nē, tev jāmaksā man! Kāpēc tev? Jo man ir čeks,» pirmo tikšanos ar naudas iekasētājiem atceras Andrejs, kurš tā arī nav bijis drošs, ka maksa netiek pieprasīta nepamatoti. Andris, kurš tirgū iepērkas regulāri, ir pārliecināts, ka no saņemtās naudas nodokļi tiek nomaksāti reti: «Gandrīz katru reizi nākas sastapties ar naudas iekasētāju vēlmi neizsist čeku par stāvvietu. Esmu savācis veselu kolekciju ar čekiem, kuros tiek izsists nevis Ls 1,00, bet gan Ls 0,00. Vēl tiek izsniegtas arī izdrukātas čeka kopijas, bet čeki ļoti reti.»

Stāvvietas vadītāja Ketija Deržaveca skaidro, ka vienmēr tiek izsisti divi čeki: ar summu Ls 1,00 - klientam, ar summu Ls 0,00 - darbiniekiem zināšanai. Pēdējos novieto aiz automašīnu logu tīrītājiem, lai fiksētu laiku, kad automašīna atstāta. Šāda kārtība izdomāta, lai atklātu, kurš no klientiem krāpjas: «Daži samaksā latu par stundu, atnākt pēc piecām stundām un pasaka, ka čeku ir pazaudējuši.»

Ierīkos jaunu stāvvietu

Pašreizējā kārtība tirgus vadību neapmierina galvenokārt tāpēc, ka klientiem nav iespējams novietot automašīnas līdz pusstundai bez maksas, saka tirgus mārketinga un komunikācijas vadītājs Sandris Točs. Šo problēmu kā vienu no galvenajām minējuši respondenti SKDS aptaujā, kas veikta pēc tirgus pasūtījuma.

Stāvvietas darbinieki pieļauj piecas bezmaksas minūtes. «Ja jums vajag uz piecām minūtēm nopirkt zivi, neviens jums neņems latu, bet, ja tā vietā jūs pusstundu staigājat par paviljoniem, nākamreiz būs jāmaksā,» - tā K.Deržaveca.

Autostāvvietu nodrošināšana pie paviljoniem uzņēmumam Veiss U2 uzticēta jau no 90.gadu vidus, pēdējais līgums noslēgts iepriekšējā Rīgas domes sasaukuma laikā. Firma pašreiz nomā teritoriju 5700 kvadrātmetru platībā, par ko maksā 4100 latu mēnesī jeb 73 santīmus par kvadrātmetru. «Skaidrs, ka mēs tik neizdevīgu līgumu neslēgtu,» saka S.Točs. Kā vienīgo izeju tirgus redz stāvvietas atvēršanu tirgus iekšienē. Tā varētu būt pieejama pavasarī, un klienti 30 minūtes to varētu izmantot bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?