Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Balerīnu vakariņas

Gardēdei Birutai Ozolai lūdzu izvēlēties - piedāvāt Dienas lasītājiem vai nu zaļo salātu receptes, jo ar zaļumiem tagad stāvgrūdām pilni gan tirgi, gan dārzi, vai nu receptes ar zemenēm - zemeņu laiks dārzos tūliņ sāksies, un nepazīstu nevienu cilvēku, kam tās negaršotu. Biruta izvēlējās gatavot visu - gan salātus, gan zemenes, gan salātus ar zemenēm.

Es publicēšanai izvēlējos tās receptes, kuras mēs, dažādās valodās runājoši un dažādās zemēs dzīvojoši Birutas viesi, ēdot gandrīz vienbalsīgi novērtējām: «Mēli var norīt!» Viegli, svaigi un bezgala garšīgi.

Maltīti beidzām ar Pavlovas kūku - klasisko bezē un zemeņu desertu, par kura izcelsmi cīnās Austrālija un Jaunzēlande. Tas esot pasniegts leģendārajai krievu baletdejotājai Annai Pavlovai, kad viņa XX gs. 20. gados abās zemēs bija pasaules turnejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vasaras salāti ar zemenēm

4 personām vajadzēs: 75 ml baltvīna etiķa, 125 ml cukura, 1 tējkaroti sāls, 1 mazu sarkano sīpolu, sašķēlētu, 1 mazu sarkano sīpolu, sakapātu, 1 tējkaroti sinepju pulvera, 1 ēdamkaroti ūdens, 250 ml augu eļļas, 3-4 galviņas dažādu lapu salātu, 75 ml mandeļu skaidiņu, 250 ml ceturkšņos sagrieztu zemeņu, 75 ml sarīvēta Parmas siera, šķipsnu svaiga korianda (kinzas) - ja garšo.
Blenderī samaļ etiķi, cukuru, sāli, sakapātu sarkano sīpolu, sinepju pulveri un ūdeni. Lēni maļot, pievieno eļļu. Sajauc salātus, pārlej uzlējumu un pārkaisa ar sieru.

Lēcu un rukolas salāti

2-4 personām vajadzēs: 125 ml sausu zaļo lēcu, 1 citronu, pustējkaroti franču sinepju, 2 ķiploka daiviņas, saspiestu, sāli un piparus pēc garšas, 50 ml olīvu eļļas, 375 ml ķiršu tomātu, apmēram 1 litru saplūkātas rukolas un jaunu spinātu lapu, 3 pavasara sīpolus, plāni sagrieztus, 2 ēdamkarotes sakapātu diļļu un pētersīļu, Fetas sieru, sadrupinātu

Lielā katlā uzvāra apmēram litru ūdens, pievieno lēcas, samazina liesmu un vāra kādas 15 minūtes, palaikam apmaisot. Pa to laiku mazā trauciņā sarīvē citrona mizu, pievieno divas ēdamkarotes citrona sulas, sinepes, ķiploku, sāli un piparus, visbeidzot eļļu. Nokāš lēcas un liek lielā bļodā. Iejauc pusi no citrona maisījuma. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pārgriež tomātus uz pusēm. Pievieno atdzisušajām lēcām. Salātu bļodā vispirms ielej sagatavoto mērci, tad lēcas, zaļumus un visu sajauc. Pārkaisa ar Fetas sieru.

Zemeņu Pavlova

12 personām vajadzēs: 225 g dzeltenā vai brūnā cukura, 225 g baltā cukura, 6 olu baltumus, 1 ēdamkaroti cietes, 2 tējkarotes etiķa (parasto galda vai baltvīna), 1 kg zemeņu, 50 g pūdercukura, 500 ml saldā krējuma

Sasilda krāsni uz 140 C. Izklāj plāti ar pergamentu. Sajauc abus cukurus. Lielā bļodā puto olbaltumus, līdz tie stīvi, pievieno cukuru trīs reizēs, ik reizi putojot, līdz masa atkal stīva. Pievieno cieti un etiķi. Puto, līdz masa tik bieza un stīva, ka putotājam grūti griezties, vismaz piecas minūtes.
Uz pergamenta izveido divus 20 cm apļus. Cep vienu stundu 140 grādos, tad izslēdz krāsni, bet neatver durvis. Atstāj apļus krāsnī vēl vienu stundu.
Kūku liek kopā īsi pirms pasniegšanas galdā.
Samaļ blenderī 600 g zemeņu, pievieno divas ēdamkarotes pūdercukura. Saputo saldo krējumu ar pārējo pūdercukuru. Iejauc divas trešdaļas sablenderēto zemeņu saputotajā krējumā.
Liek bezē apli uz servējamā šķīvja, apsmērē ar pusi zemeņu/krējuma masas, uzliek otru apli. Apsmērē ar pārējo zemeņu/krējuma masu. Sagriež pārējās zemenes uz pusēm, liek krējumā.
Pasniedz, pārlejot ar atlikušajām sablenderētajām zemenēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?