Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Baleta leģendas dzīves deja piemineklī

Godinot latviešu baleta mākslas leģendu Māri Liepu (1936-1989), kuram šovasar apritētu 75 gadi, starp Latvijas Nacionālās operas namu un Rīgas pilsētas kanālu tiks uzstādīts tēlnieka Gaita Burvja veidots piemineklis - siluetu grupa Dzīves deja.

Starptautiskais metu konkurss par pieminekli M. Liepam tika rīkots, sadarbojoties Kultūras ministrijai, Rīgas domei, M. Liepas labdarības fondam, kā arī mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fondam, kas ir pieminekļa izveides iniciators un finansētājs.

Ceturtdien, paziņojot konkursa rezultātus, žūrijas komisijas priekšsēdētājs arhitekts Andris Kronbergs skaidroja, ka konkursa iniciatoru augstās prasības - radīt izcilu pieminekli izcilai personībai - darīja sarežģītu iesniegto 15 ideju izvērtēšanu.

Tika pieņemts lēmums pirmās divas prēmijas nepiešķirt nevienam no iesniegtajiem darbiem, ar trešo prēmiju apbalvot tēlnieka Gaita Burvja metu ar devīzi Dzīves deja, veicināšanas balvu piešķirt SIA Sampling arhitektu grupai.

«Konkursa iniciatori un organizatori apsolīja, ka trešās vietas ieguvējs kā relatīvi labākais priekšlikums tiks attīstīts tālāk, lai iedzīvinātu to Rīgas pilsētas telpā,» saka A. Kronbergs.

M. Liepas fonda vadītājs izcilā baletmeistara dēls Andris Liepa, kurš bija konkursa žūrijas konsultants, atzinīgi novērtēja rūpīgo darbu, norādot, ka A. Kronbergs izdarījis visu, lai iesniegto darbu apspriešana izvērstos par īstu notikumu. «Nopietnības līmenis, kādā tika izvērtēti darbi, ir pielīdzināms konkursantu vērtēšanai baleta mākslā,» viņš atzīst un uzsver, ka arī M. Liepa bijis savas jomas profesionālis un saviem bērniem mācījis bezkompromisu pieeju savā profesijā.

Metu konkursa laureāts Gaits Burvis Dienai stāsta, ka, strādājot pie pieminekļa kompozīcijas idejām, viņš pamatīgi pētījis baletdejotāja biogrāfiskos datus, daiļradi, kā arī iepazinies ar pieejamiem videomateriāliem. «Manas idejas pamatā ir siluetu grupa, kas kārtojas, veidojot vienotu kustību - Māra Liepas dzīves deju,» stāsta autors. «Grupā ir ieslēgti izteiksmīgākie dejotāja mirkļi baleta uzvedumos, kas kārtoti hronoloģiski līdz pat kulminācijai - izteiksmīgajam lēcienam izcili izpildītajā Krasa lomā baletā Spartaks

Lielākā daļa kompozīcijas, kuras garums sasniegs aptuveni deviņus metrus, tiks veidota no nerūsošā tērauda, kulminācijas figūra būs darināta pulētā bronzā.

Pieminekli paredzēts izveidot līdz M. Liepas dzimšanas dienai, kas ir 27. jūlijā. M. Liepa ir dzimis Rīgā, 20 gadu vecumā viņšpameta Latviju, lai strādātu vispirms Staņislavska, vēlāk Lielajā teātrī, un palika Krievijā uz dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?