Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Banku glābšana Īrijai draud ar ilgu stagnāciju

Neveiksmīgo banku glābšana Īrijai draud ne tikai ar ieslīgšanu dziļāk parādos, bet arī investoru aizbiedēšanu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service otrdien pavēstīja, ka varētu vēl par vienu grādu samazināt «ķeltu tīģera» kredītreitingu, tādējādi dodot signālu potenciālajiem ieguldītājiem, ka no tās jāturas pa gabalu.

Lēmums par kredītreitinga maiņu varētu tikt pieņemts tuvāko triju mēnešu laikā, kad Moody's pabeigs pārskatu. Taču jau tagad skaidrs, ka spriedums būs samazināt Īrijas Aa2 reitingu par vienu pakāpi, lai to nolīdzinātu ar citu ietekmīgo kredītreitingu aģentūru - Standard & Poor's un Fitch Ratings - vērtējumu. Iepriekšējo brīdinājuma signālu investoriem Moody's deva jūlijā, kad jau pazemināja reitingu par vienu pakāpi, ziņo aģentūra Bloomberg.

Deficīts aug

Īrijas problēmas pievērsa pārējās Eiropas uzmanību 30. septembrī, kad finanšu ministrs Braiens Lenihens pavēstīja, ka valsts finanšu sistēmas «salabošanai» nepieciešami 50 miljardi eiro. Tā ir trešā daļa no Īrijas iekšzemes kopprodukta. Tā kā Īrijai nebūs viegli sameklēt banku glābšanai vajadzīgos līdzekļus, iespējams, tā kļūs par pirmo valsti pēc Grieķijas, kas lūgs palīdzību Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda izveidotajam 750 miljardu eiro vērtajam palīdzības fondam.

Īrijas Finanšu ministrija apņēmusies novembrī publiskot četru gadu plānu, kā samazināt budžeta deficītu līdz ES akceptētajiem trim procentiem no IK. Tas būs grūti, jo šogad iztrūkums sasniegs 32%.

Nekustamā īpašuma burbuļa plīšanas dēļ grūtībās nonākušajā Anglo Irish Bank Īrija kopš 2009. gada janvāra ieplūdinājusi 22,9 miljardus eiro. Taču tai nepieciešami vēl vismaz 11 miljardi, lai palielinātu kapitālu un nodrošinātos pret negaidītiem zaudējumiem. Par spīti tam, valsts negrasās atteikties no ēdelīgās bankas. B. Lenihens pat nācis klajā ar apokaliptisku paziņojumu, ka tās bankrots varētu nozīmēt visas Īrijas «aiziešanu pa burbuli», raksta The Guardian. Nauda nepieciešama arī Allied Irish Banks, kur valsts kļūs par lielāko akcionāru.

Cietīs visi

«Ziņas, ka Anglo Irish ir par lielu, lai sabruktu, Īrijas valdības solījumi atbalstīt to ar nodokļu maksātāju naudu un kredītreitingu aģentūru sarosīšanās, samazinot reitingu, ir skaidra zīme, ka labi nav,» sarunā ar laikrakstu Daily Telegraph notikumus zaļajā salā rezumē patērētāju padomdevēju Moneyfacts analītiķis Derens Kūks. Vislielākie satraukumi ir noguldītājiem. Valdība garantējusi, ka viņi nezaudēs naudu. Taču solījums ir spēkā tikai līdz gada beigām, tādēļ klienti šogad no bankas jau izņēmuši piecus miljardus eiro.

Ciest nāksies visiem valsts iedzīvotājiem, jo deficīta mazināšanai, visticamāk, tiks apcirpti izdevumi, ieskaitot dāsnos pabalstus, kas patlaban tūkstošiem cilvēku Īrijā ir tik iespaidīgi, ka nestrādāt ir izdevīgāk nekā strādāt.

Pēc ilgas un straujas izaugsmes, Īrija šajā globālajā krīzē ir lielāko zaudētāju pulkā. Šā gada otrajā ceturksnī tās ekonomika saruka par 1,2%, un ekonomisti to jau sākuši salīdzināt ar Eiropas bēdu ieleju Grieķiju. «Pat ja Īrijas valdībai izdosies pārliecināt tirgus, ka tā ir ieguldījusi pietiekami daudz naudas, lai nostādītu bankas atpakaļ uz kājām, tās nedienas ne tuvu nav galā,» makroekonomikas pētījumu centra Capital Economics ekonomists Bens Mejs Guardian prognozē, ka salu gaida ilgs ļoti lēnas izaugsmes posms. Sliktākajā gadījumā Īrijai pat nākšoties pasludināt maksātnespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?