Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Barrozu gribējis provocēt

Nekā jauna un pārsteidzoša, turklāt akūts fiskālā pamatojuma trūkums, šādi ārpolitikas eksperti vērtē Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu aicinājumu Eiropas Savienībai (ES) virzīties nacionālu valstu demokrātiskas federācijas virzienā. Tajā pašā laikā šī Barrozu izklāstītā vīzija demonstrē, ka ir nepieciešama diskusija par Eiropas turpmāko attīstību, jo šobrīd tā nonākusi strupceļā, savā ziņā tā uztverama arī kā provokācija, kas liktu dalībvalstīm sapurināties veiksmīgai nākotnei.

Pagaidām ir pāragri runāt, kas tieši mainītos ES funkcionēšanas sistēmā, ja tā kļūtu par federāciju, atzīst eksperti. Barrozu tikai nācis klajā ar vīziju, nevis pasākumu plānu vai dokumentu, kas ļautu skaidrāk saprast šīs ieceres sekas, teorētiski tiek pieļauts, ka ES dalībvalstu pārraudzībai varētu veidot atsevišķu institūciju.

Trešdien, uzstājoties Eiropas Parlamenta plenārsēdē ar ikgadējo uzrunu par stāvokli ES, Ž. M. Barrozu uzsvēra, ka dalībvalstīm nepieciešams apzināties - katra atsevišķi tās nevarēs atrisināt problēmas, kā iespēju viņš iezīmēja vīziju par ciešu ekonomisko savienību, kuras pamatā ir politiskā savienība - nacionālu valstu federācija.

«Tas, ko pateica Barrozu, publiskajā telpā tiek uztverts pārspīlēti,» saka EP deputāte Sandra Kalniete un norāda, ka ideja par federatīvu valstu apvienību nāk no tiem tālajiem gadiem, kad tika izveidota Eiropas Tērauda un ogļu kopiena, jau tad Žans Monē, viens no ES idejiskajiem tēviem, runājis par arvien ciešāku savienību. S. Kalniete arī norāda - EK ir tikai likumdošanas iniciatora tiesības, un Ž. M. Barrozu ir izteicis savu viedokli, kā būtu pareizāk attīstīties ES, taču praktiski šādu lēmumu var pieņemt tikai ar jaunu līgumu, par ko vienojušās dalībvalstu valdības, turklāt tas jāratificē arī EP. «Nebūs tā, ka federācijā visu izlems Briselē, bet būs viena institūcija, kam dalībvalstis deleģētu savas funkcijas, un tas nav iespējams bez to piekrišanas,» saka S. Kalniete.

Eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks gan EK prezidenta uzrunu skaidro, ka būtībā pateikts - akcenti ir jāpārceļ, un nacionālajām valstīm kā tādām ES sistēmā vietas vairs nebūšot. Viņš piebilst - ja to gribēs lielās ekonomikas, šāda federācija tiks izveidota. A. Rubiks jau saredz pirmās federalizācijas pazīmes - viens no Barrozu ieteikumiem bijis veidot pārnacionālus sarakstus nākamajām EP vēlēšanām, turklāt politiskajām partijām būtu jāizvirza savi kandidāti EK prezidenta amatam. «Tas ir mēģinājums saglābt situāciju Eiropā, kur iestājušies centrbēdzes spēki, katra valsts mēģina vairāk no ES saņemt un mazāk iemaksāt, un ilgi šāda saimniekošana turpināties nevarēs,» teic A. Rubiks.

Savukārt EP deputāts Roberts Zīle ideju par ES kā federāciju vērtē kā apšaubāmu. «Neviens vārds netiek minēts par federālo budžetu. Piemēram, ASV no federālā budžeta, kas ir aptuveni 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tiek segtas pensijas, veselības aprūpe, militārie izdevumi un izglītība, savukārt ES kopējais budžets ir tikai 1% no kopējā IKP,» salīdzina R. Zīle. Viņš norāda - ja ES kļūst par federāciju, vai tā ir gatava būtiski palielināt federālo budžetu, ņemot vērā, ka šobrīd nav iespējams vienoties pat par esošo nelielo daļu.

«Barrozu izmeta izaicinājumu, provokāciju, urā, atslēgas vārds ir «attīstība» - signāls, ka ES jāturpina mainīties, lai atrisinātu fiskālās un ekonomiskās problēmas,» teic Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (Vienotība). Viņš gan uzsver - būtu kļūda salīdzināt šo ideju ar ASV pastāvošo federatīvo sistēmu, jo tā radusies ar citiem priekšnoteikumiem. Viņš arī atzīst - pagaidām ir pāragri spriest, kādas iespējas paver federācija, Saeimas ES lietu komisija un Ārlietu komisija vienojušās, ka tuvāko nedēļu laikā tiks sasaukta sēde, kurā aicinās ekspertus, lai tie vismaz teorētiski izstāstītu, ko šādas federācijas plāni nozīmē.

Politoloģe Žaneta Ozoliņa norāda - ES ir divi politiskie virzieni, no kuriem viens ir orientēts uz starpvaldību pieeju, kad lēmumus pieņem nacionālas valstis, otrs - piedāvā ciešāk integrētu Eiropu ar federatīvu valstu apvienību kā nākotnes vīziju. «Šobrīd ir apšaubāmi, ka valstis varētu vienoties par federāciju, jo ES novājinājusi ekonomiskā un fiskālā krīze, turklāt tās nespēj pieņemt kopīgus lēmumus,» spriež Ž. Ozoliņa.

Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds domā, ka absolūta ES federācija patlaban nav iespējama, jo starp valstīm ir pārāk lielas atšķirības, taču zemākajos līmeņos, kā fiskālā vai ekonomiskā politika, virzība uz federāciju jau notiekot. «Vai šis ir īstais brīdis runāt par federāciju, šaubos, jo šis, īpaši krīzes laikā, ir gana nepopulārs piedāvājums,» uzskata A. Sprūds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?