Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Baudīšana ar ausīm

Vīnu varam izbaudīt, to garšojot, smaržojot, arī vērojot tā krāsas nianses, bet ir vīni, par kuriem ir ko klausīties. Pārlapojot mājas arhīvu, atradu dažas ap 15 un vairāk gadu senas piezīmes par vīniem, kuri bija atrodami tā laika Rīgas veikalu, kafejnīcu un restorānu sortimentā un tagad pēc vairāku gadu pauzes ir atgriezušies. Tas mudināja dalīties ar diviem stāstiem par šo vīnu izcelsmi.

Valckenberg Madonna Kabinett 2009. Vieni no pirmajiem vācu baltvīniem, ar kuriem Latvijā tikām iepazīstināti pagājušā gadsimta 90. gados, bija Liebfraumilch. Vācu valodu pieprotošie veikli un burtiski to iztulkoja kā «mīļotās sievietes piens», bet ne viss ir tik vienkārši. «Liebfrau» vācu valodā attiecināms tikai un vienīgi uz dievmāti vai madonnu (lūdzu nejaukt ar 52 gadus veco ASV mūziķi). Nosaukuma skaidrojums šim vīnam ir rodams XV gadsimtā, kad kapucīnu brālības mūki iekopa vīnogu dārzus pie Liebfrauenkirche baznīcas Vormsas pilsētā. Līdzās baznīcai atradās (un vēl arvien atrodas) dievmātes/madonnas statuja, un pilsētniekiem, kas devās uz dievkalpojumiem, bija iespēja nobaudīt vīnu pie dievmātes. Vīna kvalitāte bija pietiekami augsta, lai to pielīdzinātu dievmātes pienam un lai ziņa par tā lielisko garšu izplatītos arī ārpus pilsētas.

Kā tas nereti gadās, lietas, kas izpelnījušās plašu uzmanību, mēdz atdarināt un viltot. Tā laika likumdošana nekādi nereglamentēja nosaukumu izmantošanu, un daudzi vīndari, kas nebija kūtri, piedēvēja saviem vīniem Liebfraumilch nosaukumu. Par kvalitāti šajā gadījumā nenākas runāt, jo gaužām reti atdarinājums pietuvinājās oriģinālam. Šis nosaukums kļuva par visplašāk izmantoto dažādas kvalitātes un izcelsmes vācu vīnu apzīmēšanai, kas bija pieprasīta eksporta prece vairākus gadsimtus. XX gadsimta sākumā tika veidota vīna likumdošana Vācijā un radās iespēja reģistrēt autentiskos nosaukumus. Valkenbergu ģimene, kuras īpašumā no 1808. gada ir vīnogu dārzi ap Liebfrauenkirche baznīcu, nolēma nepretendēt uz oriģinālo nosaukumu Liebfraumilch, jo tā reputācija gadu gaitā bija ievērojami pabojāta. Tā vietā tika nolemts 1908. gadā oriģinālo vīnu reģistrēt ar nosaukumu Madonna.

Valckenberg Zeller Schwarze Katz 2009. «...tas saldais vīniņš ar kaķīti» jeb vīns ar oriģinālo nosaukumu Zeller Schwarze Katz. Pirms padsmit gadiem arī šis vīns bija iekarojis zināmas sabiedrības daļas uzticību draudzīgās etiķetes, saudzīgās cenas un viegli uztveramās pussaldās garšas dēļ. Leģenda vēsta, ka pirms dažiem gadsimtiem vīna tirgotāji apceļojuši Mozeles ielejas vīna darītavas, lai izvēlētos vislabākos vīnus savam biznesam. Celles ciematā vienā no vīna pagrabiem pēc ilgas degustēšanas esot izvēlētas triju vislabāko vīnu mucas, bet kravā bijusi vieta tikai vienai. Kā izvēlēties? Lēmumu palīdzēja pieņemt melns kaķis, kas uzlēcis uz vienas no trim mucām un sācis nikni šņākt un atgaiņāt pircējus. To tirgoņi uzskatījuši par zīmi, ka šajā mucā ir vislabākais vīns un kaķis vēlas to aizsargāt.

Stāsts noteikti ir tas, kas palīdz izbaudīt, atpazīt un atcerēties. Svarīgi, lai aiz stāsta būtu arī saturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?