Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

«Bēgu, jo negribēju nogalināt un mirt pats»

Karš veicina ģeogrāfijas apguvi - pragmatiski nesaudzīgā doma ienāk prātā brīdī, kad patvēruma meklētājs Džons (vārds mainīts) raksta uz lapas savas dzimtās pilsētas nosaukumu. Hasaka. Pilsēta Sīrijas ziemeļaustrumos, kur vēl nesen bija 81 tūkstotis iedzīvotāju. Nedzirdēti vietvārdi aktualizējas brīdī, kad uzzinām par niknām kaujām, kuru galvenie upuri ir parasti mirstīgie. Viņi samaksā ar sagruvušiem sapņiem, dzimtenes zaudējumu un salauztu dzīvi. Daudzi mierīgie iedzīvotāji par politiskajiem, reliģiskajiem un ekonomiskajiem cīniņiem samaksā ar nāvi.

«Hasaka Sīrijā ir mana dzimtene. Tur palika visa mana ģimene. Visa! Mamma, tētis, citi radi. Arī draugi,» saka 26 gadus vecais frizieris, kurš Latvijā ieradās pirms pāris mēnešiem ar viltotu Čehijas pasi un tika notverts Rīgas ostā, kad viņš mēģināja doties tālāk uz Zviedriju. Džona ceļš uz Latviju ilga astoņas diennaktis - ar lidmašīnu no Sīrijas pilsētas Alepo uz Maskavu, Krievijā tika iegūta «jaunā pase», tālāk sekoja brauciens ar vilcienu uz Latviju. «Bija jābēg, jo mani gribēja iesaukt Sīrijas armijā, lai karoju Bašāra el Asada pusē,» saka jaunais vīrietis ar ogļmelnajām acīm un viegli cirtainajiem matiem. «Es esmu pret karu! Pret jebkuru karu! Es negribēju nogalināt un negribēju mirt pats,» tā Sīrijas kristietis raksturo vienīgo iespēju izdzīvot. Bēgt. Augšā uz Eiropas ziemeļiem. Kaut vai ar neīstiem dokumentiem.

Džona stāstīto tulko viņa vienaudzis Khaleds - sīrietis, kas Latvijā ieradās jau pirms sešiem gadiem, lai Rīgas Tehniskajā universitātē studētu inženierzinības. Pērn viņš devās uz Londonu, kur aktīvi piedalījies demonstrācijās pret notikumiem Sīrijā. Khaleds, kurš dzimis un audzis Damaskā, ar skarbumu atstāsta sava politiskā aktīvisma rezultātu: «Abas manas ģimenes mājas Sīrijā ir sagrautas, bet 68 gadus veco tanti smagi piekāva. Mani vajāja, man draudēja. Mans tētis jau sen bija opozīcijā šim desmitiem gadu ilgajam režīmam, viņš pameta valsti agrāk.»

Pašlaik Džons un Khaleds uzturas Ropažu novada Muceniekos Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā. 26. oktobris un 3. novembris ir viņu dzīves pavērsiena datumi, kuros tiks nolemts, kas ar viņiem notiks tālāk. Viņi gribētu strādāt, jo vismokošākā ir bezdarbība un neziņa. Viņi gaida katru iespēju sazvanīties ar palikušajiem Sīrijā. Tas ir ne tikai dārgi, bet arī sarežģīti, jo sakari bieži pārtrūkst. «Tos tehniski nomāc,» skaidro spēkpilnie vīrieši.

Ieklausoties viņu valodas skarbi poētiskajā plūdumā, dzirdams, ka savas dzimtenes nosaukumu viņi izrunā kā «Sūrija». Abu vīriešu liktenis ir tiešām sūrs. «Mums nav kur atgriezties. Nevienam sīrietim nav māju, kur atgriezties. Paies seši septiņi gadi, līdz Sīrijā varēs atkal dzīvot. Katrs cilvēks mīl savu dzimteni. Mūsu dzimtene ir izpostīta,» saka Khaleds un pošas atpakaļ uz savu četrvietīgo istabiņu.

«Saasinoties situācijai karstajos punktos, patvēruma meklētāju plūsma uz Eiropu aug. Latvija gan nekad nav bijusi mērķvalsts - esam tranzītvalsts, caur kuru patvēruma meklētāji cer iekļūt «dziļāk» Eiropā, tad lūgt piešķirt patvērumu citās valstīs, piemēram, Zviedrijā, Lielbritānijā, Francijā,» norāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs. Ierodoties Latvijā, bēgļi pie pirmās iespējas prasa patvērumu Valsts robežsardzē. Robežsardzes darbinieki veic sākotnējo interviju un noskaidro katra identitāti, tad visi lietas materiāli tiek nosūtīti PMLP lēmuma pieņemšanai, bet paši patvēruma meklētāji tikmēr uzturas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos, stāsta A. Rjabcevs. PMLP ievāc ziņas par attiecīgajām personām, reģionu, no kura tās bēg, to, vai apstākļi rada draudus dzīvībai un veselībai. Ja izcelsmes valstī ir bruņoti nemieri un ir pamats uzskatīt, ka atgriešanās šajā valstī varētu apdraudēt dzīvību vai veselību, tad tas var būt iemesls, lai piešķirtu Latvijā patvērumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?