Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bērnības vasaras atgriešanās

Krīzes un steigas fragmentētajā tagadnē, kad runā par pensionēšanās vecuma pacelšanu, netraucētu un nesteidzīgu personīgu pārdomu telpa kļūst šaurāka un tajā pašā laikā nepieciešamība pēc tās - spiedīgāka. Domājams, ka daļēji arī šis faktors padarījis pastorālo vienatnes un norieta romānu Prom ārā zirgus zagt par 40 valodās tulkotu literatūras šedevru, tā autoru Pēru Petersonu pielīdzinot Knutam Hamsunam. Romāns tagad pieejams arī latviešu valodā. Manuprāt, vietām tulkojums varēja būt veiklāks.

Viens ar kranci Līru

Trunds Sanders, 67 gadus vecs Oslo uzņēmējs, 1999. gada vecgada priekšvakarā ir pensionējies un pārcēlies ar savu kranci Līru uz vecu māju biezajos Austrumnorvēģijas mežos, kur mīt vārdos skopi mežkopji un zemkopji, kas pārvietojas tikai ar Volvo un izmanto vienīgi Jonsered motorzāģus. Sanderam ir Nissan. Tas nav būtiskākais, kas viņu šķir no novada, kurā viņš ieradies, jo «visu savu mūžu ilgojies pēc vienatnes tādā vietā kā šī».

Sanders kopā ar tēvu 1948. gadā pavadījis šajā novadā neaizmirstamu vasaru - labā un sliktā nozīmē. Tovasar viņam bija 15 gadu un viņš atvadījās no bērnības, piedzīvojot ļaunumu, iekāri, draudzību, mīlestību un nodevību, kuras atainojumā sentence «prom ārā zirgus zagt» izrādās atslēgas frāze.

Romāns mijas starp minēto vasaru, nacistu okupācijas laiku un gadtūkstošu miju, pret kuru Sanders neizjūt īpašu sentimentu. Vecgada vakarā viņš grasās piedzerties, uzlikt Billija Holideja skaņuplati. Un, «kad plate būs nospēlēta, es došos pie miera un gulēšu tik cieši, cik cieši vien, vēl dzīvam esot, iespējams gulēt, un pamodīšos jaunam gadu tūkstotim, bet tas man neko nenozīmēs».

Kā savā jaunības vasarā, tā arī tagad pilsētas «puika» Sanders grib laukos baudīt pastorālo idilli, ko Petersons apraksta ar Hamsunam piemītošo poētisko vitalitāti: «Tas uzjundīja manī vēlmi nocirst visaugstāko egli, vērot to sasveramies un gāžamies ar tādu šņākoņu un brīkšķi, kas pārskan visu ieleju, un vēlmi pašam to atzarot un tūdaļ nomizot, un kailām rokām uz savas muguras aizvilkt uz upi un iemest ūdenī ar spēku, ko sevī pēkšņi jutu, un šļakatām tur bija jāuzšļācas Oslo māju augstumā.»

Klusēt runājot

Jaunībā Sanderam baudīt lauku darbus lika dzīvesprieks, toties tagad viņš to dara, lai kliedētu rezignāciju, kas radusies jaunības vasarai sekojošajai dzīvei, kurā «debesis nekad vairs nav bijušas tik plašas un tik dzidri zilas». Tajā dzidri zilajā vasarā viņš piedzīvoja cilvēka «neizprotamo» dabu, kad viņa draugs Juns ar velnišķīgu smaidu saspieda putnu ligzdiņu. Tovasar gāja bojā arī Juna mazais brālītis, kad viņu, rotaļājoties ar bisi, nošāva dvīņubrālis Larss. Un salīdzinoši nesen autoavārijā ir gājusi bojā Sandera otrā sieva.

Kad Sandera jaunās dzīvesvietas kaimiņš izrādās iepriekšminētais Larss - nu jau 70 gadus vecs un vientuļš vīrs, Sanders tiek izsists no līdzsvara, ko viņš laukos meklējis. No jauna iepazīstot savas bērnības paziņu, viņš vaicā pats sev, vai Larsā redz savu atspulgu: «Es gudroju, vai cilvēks tāds kļūst no ilgas dzīvošanas vienatnē, ka ne no šā, ne no tā klusēšanu aizstāj ar skaļu runāšanu un ka atšķirība starp runāšanu un nerunāšanu pamazām izzūd. (..) Vai tāda izskatās arī mana nākotne?» Sastapšanās ar Larsu padara neskaidrus Sandera plānus vietā, kur viņš ieradies ar sapni «pārvarēt grūtības vienatnē citu pēc citas ar skaidru domu un labiem rīkiem, kā mans tēvs toreiz darīja darbus kalnu ganībās».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?