Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bērnu literatūras gaišie tēli

Es nekad nebiju cerējis būt bērnu rakstnieks. Domāju, ka esmu saprātīgs pieaugušais un rakstīšu saprātīgas pieaugušo grāmatas saprātīgiem pieaugušajiem,» stāsta Hansa Kristiana Andersena balvas laureāts britu rakstnieks Deivids Almonds. Taču apjausma, ka viena no uzrakstītajām grāmatām patiesībā ir bērnu grāmata, viņam esot devusi iepriekš neizjustas brīvības sajūtu. «Vai rakstnieki izaug no bērnu rakstniekiem par pieaugušo rakstniekiem?» Almonds jautā. Viņa atbilde ir: «Es kā rakstnieks sāku augt tieši tad, kad sāku rakstīt arī bērniem.»

Spēj atgūt pasaulei nevainību

Savā Andersena laureāta runā, ko noklausījos Santjago de Kompostelā, Almonds polemizēja ar kādu godājamu britu romānistu, kurš mūsdienu rakstnieka (kā tāda) pasaules izjūtu raksturojis, apgalvojot, ka «ikviens rakstnieks saprot, ka pasaule ir sasniegusi savu nadīru, izsīkumu» un ka «nevainība pasaulei piemīt nesalīdzināmi mazāk nekā jebkad». Almonds izklausījās personiski aizskarts: «Muļķības. Tie, kas pazīst vēlēšanos rakstīt bērniem un pusaudžiem, tādām blēņām nekad nav ticējuši. Katrs uzrakstīts vārds, katrs teikums, katrs stāsts, lai cik melns tas pats par sevi izskatītos, ir optimisma un cerības akts, turēšanās pretī destrukcijai. Stāsti, tāpat kā paši bērni, spēj atgūt pasaulei nevainību, atjaunot pasauli.»

Man jāpiekrīt Almondam - turklāt arī «melnam būt» nepavisam nav pazīme, bez kuras stāsts nevarētu būt jēdzīgs, -, jo es arī domāju, ka viss šis ideālisms balstās vienkāršā realitātē: bērni stāstus un dzejoļus uztver tieši - kā piederīgus dzīvei, un tas dod bērnu literatūrai iespēju ietekmēt dzīvi. Šī spēja pieder literatūrai vispār -jā, protams, bet, noklausījušies pasaku par Sniega Karalieni, jūs varbūt nesākat spēlēt, ka jums acī iedūrusies spoguļa lauska un jūs esat ledus gabals, kas jāizkausē, varbūt jūs pat sabožaties, jo Andersens ar savu Kristus «rozīti no sīkas saknītes» jums šķiet vecmodīgs un moralizējošs. Pieaugušajiem brīvi dzīvot literatūrā drausmīgi traucē tieši tas, kas tajā ir tik interesants, - vēsture un alūzijas, idejas un teorijas, izpratne par laikiem un tikumiem, visa šī aizraujošā pastarpinātība - un, tikai izlaužoties tai cauri, ar lielu prāta un jūtu darbu mēs nonākam tajā nevainībā, par kuru runā Almonds. Kur runa ir nevis par grāmatām, bet par mums pašiem.

Manuprāt, rakstot bērniem, pieaugušie mērķē plašāk, bērnu literatūra ir tāda liela un cildena egoisma izpausme, salmiņš, pie kura pasaule turas ar abām rokām, mazais cinītis, uz kuru lielais vezums cer, ka tas viņu apgāzīs.

Bērniem - tas nav tukšā mucā

Latviešu bērnu literatūras «gaišie tēli» ļoti lielā mērā atbilst šīm sabiedrības gaidām, vai nu viņi šo pasaules atjaunošanas darbu veic vairāk vai mazāk apzināti. Imants Ziedonis, kura vārdu Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome šogad rakstīja savos karogos (Astrīdas Lindgrēnas balvas nominācijā un latviešu bērnu literatūras stendā Boloņā), labi apzinādamās, cik garas kājas mūsdienu bērnu literatūrai ir izaugušas no viņa virzītās 70.-80. gadu kustības par brīvu bērnu literatūru nebrīvā laikā, savulaik bērnu grāmatu konceptualizēja, teikdams, ka redz divus bērnu rakstniekam darāmus darbus: «Pirmais - brīnišķīgais, brīvais brīnums, otrais - sistēmas, kompozīcijas, kopsakara apjauta.» Un pats arī tos abus darīja, būdams gan bērns, gan bērna audzinātājs.

Juris Zvirgzdiņš, iemiesodams plīša lācītī Tobiasā gan to, cik dzīvīgs, tiešs un zinātkārs kā bērns, gan to, cik pieklājīgs, iejūtīgs un krietns kā gudrs pieaugušais cilvēks vēlētos būt, rada ne jau tikai tekstu, ko palasīt bērnam, viņš piedāvā spēlēt tādu dzīvi. Un spēlē to pats, pilnīgi reāli.

Un visbeidzot, visai sāpīgā un tiešā Pētera Brūvera atzīšanās, kura vairākās avīzēs izskanēja pirms gada, kad viņš kļuva par Baltvilka balvas laureātu, un tagad kļuvusi par skumju moto šīs bērnu literatūras vasaras kulminācijas brīdim: «Latviešu valodu vajag sargāt. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc es turpinu dzejot bērniem. Patlaban tā saucamo dzeju lielajiem, lai cik tā būtu laba, lielie vispār nespēj uztvert. Mani tā saucamie bērnu dzejoļi domāti gan pieaugušiem, gan nepieaugušiem bērniem. Es turpinu rakstīt bērnu dzeju, jo tur es redzu savu lasītāju, man ir cerības, ka to kāds izlasīs. Pieaugušo dzeju rakstot, man liekas, ka rakstu un runāju caurā mucā. Tur neviena nav.»

Bērnu literatūra glābj pasauli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāņa Baltvilka balva 2011

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras žūrija vērtējusi bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2010. gada 31. maija līdz 2011. gada 31. maijam

Starptautiskie laureāti - igauņu rakstnieks Andruss Kivirehks un tulkotājs Guntars Godiņš. Par apgādā Zvaigzne izdoto grāmatu Lote no Izgudrotāju ciema (2010)

Pasākumi 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 67. dzimšanas dienā
Plkst. 11 Jaunā Rīgas teātra foajē jaunākos darbus bērniem lasa latviešu rakstnieki un tulkotāji. Piedalās
A. Kivirehks un G. Godiņš
Plkst. 15 Jāņa Baltvilka piemiņas brīdis Pirmajos meža kapos
Plkst. 18 Jāņa Baltvilka balvas pasniegšana JRT pagalmā, lietus gadījumā - Kolonnu zālē
Piedalās aktieri Baiba Broka un Gatis Gāga
Cikla Meža dziesmas pirmatskaņojums -
J. Vaivoda dziesmas ar J. Baltvilka dzeju

Baltvilka balvas 2011 nominanti
Juris Kronbergs, Māra Cielēna, Juris Zvirgzdiņš, Inese Zandere
Mākslinieki: Gita Treice, Reinis Pētersons, Gundega Muzikante, Agija Staka-Jansone, Indra Sproģe, Aleksejs Naumovs, Irēna Lūse, Ilze Dambe, Anete Melece
Žūrija: LBJLP prezidente, LU profesore Ilze Stikāne, LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LMA asociētais profesors, mākslinieks Juris Petraškēvičs, mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš

Dzejnieka, Zīlītes redaktora Jāņa Baltvilka (1944-2003) Starptautisko balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā viņa dzimšanas dienā, 24. jūlijā, pasniedz kopš 2004. gada

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?