Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bērnus ieslēdza kā cietumā

Vecs, piečurāts izvelkamais krēsls bez gultas veļas, pludojošs naktspodiņš un metāla bļoda - tie bija vienīgie priekšmeti vēsajā, nemīlīgajā istabā, kurā savu mūžiņu vadījuši četrus gadus veca meitenīte un viņas divgadīgais brālītis. Lai bērni netiktu ārā, durvis no ārpuses bija aiztaisītas ar naglu, vienīgais logs daļēji aizklāts ar metāla sietu.

Pieaugušo rūpes par viņiem aprobežojušās ar neregulāru ēdiena ienešanu. Par cietsirdīgu un vardarbīgu izturēšanos pret mazgadīgiem bērniem Gulbenes rajona tiesa šonedēļ piespriedusi nosacītu sodu trim Rankas pagasta iedzīvotājiem - bērnu mātei, tēvam un vecmāmiņai. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti veiks pārbaudes Rankas pagasta bāriņtiesā un Sociālajā dienestā, lai noskaidrotu lietas apstākļus un atbildīgo dienestu darbību vai bezdarbību, tomēr, kā _Dienai_ norāda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, jau no tiesas lēmuma un blakuslēmuma var secināt, ka atbildīgie dienesti savus pienākumus nav pienācīgi pildījuši.

Sita ar žagariem un siksnu

Tiesnese Gunta Gulbinska stāsta, ka ģimenē auguši trīs bērni, bez mazākajiem vēl 2001.gadā dzimusi meitene, kas nez kāpēc varējusi dzīvot labākos apstākļos nekā māsa un brālis. Cietsirdība nākusi gaismā pagājušā gada septembrī, kad bāriņtiesas darbiniece ierosinājusi, ka jaunākajiem bērniem jāapmeklē bērnudārzs, tāpēc mazuļi aizvesti pie ģimenes ārsta. Viņa konstatējusi uz ķermenīšiem sasitumus, strutojošas brūces, bērni bijuši nemazgāti, blusu sakosti, novājināti, nepaēduši. Četrgadīgā meitenīte runājusi tikai zilbes. Kopā ar policiju apsekojot bērnu dzīves apstākļus, atklājusies tik šokējoša aina, ka mazie nekavējoties izņemti no ģimenes un nosūtīti uz krīzes centru Dardedze, kur esot stāstījuši arī par to, ka tētis viņus sitis ar žagariem un siksnu.

Vecākiem mājas augšstāva istabā bijis gan televizors ar satelītiekārtu, dators ar interneta pieslēgumu, mūzikas centrs un labas mēbeles, labos apstākļos dzīvojusi arī vecmāmiņa kopā ar vecāko meiteni. Ģimene iztikusi arī no vecmāmiņas pensijas, bērnu pabalsta un mātes (1983) algas, kura pat devītajā grūtniecības mēnesī strādājusi gaterī. Tēvs (1981), aizbildinoties ar vājo veselību, nekad algotu darbu neesot strādājis, dienas vadījis, čatojot internetā. Bērnus ieslēdzis, lai tie netraucētu.

Pieaugušajiem celtas apsūdzības pēc KL 174.panta 2.daļas - par cietsirdīgu vai vardarbīgu izturēšanos pret nepilngadīgo, ja ar to nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas un ja tās nodarījušas personas, no kurām cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs. Pants paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu. G.Gulbinska teic, ka, nosakot sodu, bijis jāņem vērā vainu mīkstinošie apstākļi - apsūdzētie iepriekš neesot bijuši tiesāti, nebija iereibuši, savu vainu atzinuši un lūguši lietu izskatīt bez pierādījumu pārbaudes.

Jau tad, kad piedzimusi pirmā meita, vecākiem uz laiku apturētas aprūpes tiesības, jo viņi nepratuši aprūpēt mazuli, tas pats atkārtojies arī pēc otra bērna piedzimšanas, tomēr, kā apgalvo gan Rankas pagasta bāriņtiesas vadītāja Sandra Tonne, gan sociālā darbiniece Tatjana Zīlīte, viņas neesot varējušas iedomāties, ka vecāki pret bērniem varētu izturēties tik cietsirdīgi. «Secināt atstāšanu novārtā ir ļoti grūti, ja ģimene to slēpj. Jā, es biju arī mājā iekšā, bet tas, ka bērniem netīras mutes un grīda nav mazgāta, vēl nav pamats tos izņemt no ģimenes,» saka S.Tonne. I.Millere gan uzsver - tam, ka vecākiem uz vecākajiem bērniem uz laiku jau bijušas atņemtas aprūpes tiesības, gan vajadzēja pastiprināt dienestu interesi arī par pārējiem bērniem.

Vai atgriezīsies ģimenē?

Visi trīs bērni tagad atrodas audžuģimenes gādībā. Likumā par bāriņtiesu noteikta prasība pēc gada atkārtoti skatīt jautājumu par iespējām bērniem atgriezties ģimenē. Tiesnese G.Gulbinska uzskata, ka pat šāda doma ir nepieņemama un amorāla attiecībā pret cietušajiem bērniem, tāpēc tiesa pieņēmusi blakuslēmumu, kurā lūdz izvērtēt bāriņtiesu, kas nepietiekami veica savus pienākumus, lai laikus konstatētu un pārtrauktu bērnu ciešanas ģimenē. Arī I.Millere uzskata, ka šajā konkrētajā gadījumā bez īpašas apstākļu un riska faktoru izvērtēšanas nevar izskatīt jautājumu par bērnu atgriešanos ģimenē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?