Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bez nosaukuma

Rihards Rudāks, aktieris

Kroders - tas ir vesels Latvijas teātra laikmets. Nozīmīgs, krāsains, domājošs, spilgts, intelektuāls, atraisīts, fantastisks. Es skaidri apzinos, ka bez Krodera Latvijas teātrī tāds aktieris kā Rihards Rudāks nebūtu.

Maija Treile, kritiķe

Vienmēr fascinējusi Krodera veselīgā attieksme pret dzīvi un mākslu - bez patētikas, ar humoru, ironiju, taču nezaudējot sapratni par cilvēku vājībām. Tā enerģētika ir gana spēcīga, lai, neesot tuvā Krodera draugu un kolēģu lokā, vienalga saņemtu savu idejiskā vēstījuma vai dzīves uztveres daļiņu. Ja kādas dzīves problēmas šķiet dramatiskas un neatrisināmas, der atcerēties par Kroderu. Palīdz.

Evita Sniedze, Valmieras teātra vadītāja

Kroders mazliet ir tāds kā talismans no ideālās Latvijas, kurā multikulturālisms, iecietība, demokrātisms, arī vieglprātība un tajā pašā laikā patiess nacionālisms ir ideālā harmonijā.

Gatis Šmits, režisors

Oļģerts Kroders ir nemainīga un neapstrīdama vērtība. Viena no retajām, kas mums teātrī ir.

Edmunds Freibergs, režisors

Oļģerts Kroders ir mans skolotājs, pie kura bija iespēja spēlēt Hamletu. Tā bija liela skola, un par to esmu ļoti pateicīgs. Kroders man ir cilvēks piemērs, kā saglabāt sevī optimismu un dzīves garšu, neskatoties ne uz kādām grūtībām.

Ligita Dēvica, aktrise

Kroders bija tas, ap kuru sešdesmitajos gados veidojās tāda domubiedru grupa. Laika gaitā mainījās Valmieras teātra režisori, arī viņš pats bija uz laiku aizgājis, bet man ir sajūta, ka tas pamats, kas veidojās, Kroderam ienākot teātrī, ir bijis tik stiprs un īsts, ka pastāv vēl šodien. Tas ir tas Valmieras teātris. Viņš ir cilvēks man blakus mūža garumā. Ar savu dzīves gudrību, pieredzi, inteliģenci. Esmu pateicīga par darbiem, kādus viņš man ir uzticējis pēdējos desmit gadus. Ja viņa nebūtu teātrī, arī manis tur vairs nebūtu.

Viesturs Kairišs, režisors

Oļģerta Krodera darbību teātrī raksturo ļoti sakarīga domāšana, humors un demokrātiskums. Kroderam nav tādas kultūras darbinieka vizmojošās šlepes, viņš ir vienkārši cilvēks, un tā ir gandrīz nesastopama parādība šajā vidē.

Ieva Puķe, aktrise

Manuprāt, tas ir ļoti daudz, ja aktieris var pateikt - tas ir mans režisors. Un Oļģerts Kroders ir mans režisors. Es ar viņu ļoti labi saprotos, un, ja aktieris saprotas ar režisoru, tas ir ideāls variants kopdarbībai. Lielā mērā mums sakrīt pasaules uzskati, skatījums uz dažādām lietām. Kroderam nepatīk daudz runāt, man arī ne. Viņam patīk vienkāršība. Arī es no viņa mācos nesarežģīt lietas.

Ivo Martinsons, aktieris

Man Oļģerta Krodera personība nozīmē nepiespiestu, brīvu gaisotni darba laikā mēģinājumos. Mūsu attiecības kaut kādā mistiskā veidā ir pārkāpušas vecuma starpību, un mēs runājam kā cilvēki, kas ir draugi. Tas man, protams, pašam ir pārsteigums. Man Krodera personība nozīmē smagās situācijās ironisku skatu uz dzīvi un prasmi pasmieties par lietām, par kurām reizēm gribas raudāt.

Krista Burāne, režisore

Man šķiet, Oļģerts Kroders Latvijas teātra režisoru laukā ir cilvēks, no kura var mācīties gan spēju, gan spēku būt brīvam un darīt to, ko gribas, nerēķinoties ar apkārtējo konjunktūru.

Pēteris Krilovs, režisors

Kad 80. un 90. gados tā pa īstam sāku interesēties par teātri, Kroders bija viens no retajiem profesionāļiem šajā jomā. Ādolfu Šapiro, Arnoldu Liniņu un Oļģertu Kroderu pazina arī ārpus Latvijas robežām. Vienmēr esmu uzskatījis, ka viņš ir tāda kā bāka, uz kuru jāskatās. Profesionāla pieturas zīme. Protams, tagad ir modē runāt gan par viņa vecumu, gan humoru. Jā, tas viss joprojām paliek spēkā, taču reizēm jūtos sašutis par teātra vēstures interpretāciju, jo svarīgākais ir tas, ka viņš kādreiz izdarīja milzu darbu, iznesdams mūsu teātri pāri robežām. Parādīja, ka latviešu teātris kaut ko var.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?