Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bezgalīgā konsultēšanās nav risinājums

Pie Ministru prezidenta ir izveidots Pārresoru koordinācijas centrs, Finanšu ministrijā ir sava struktūra, kas plāno ES naudas izmantošanu, bet Valsts prezidenta paspārnē darbojas Stratēģiskās attīstības komisija. Kurai piederēs galavārds plānošanas jautājumos?

Domājot par Stratēģiskās attīstības komisiju, kas bija viens no maniem pienākumiem, mēs pirmām kārtām nogaidījām, kāds būs vēlēšanu rezultāts, kā veidosies valdība, protams, kāds veidosies Pārresoru koordinācijas centrs un kas būs tā vadītājs, un kādi speciālisti tajā darbosies. Otra lieta, uz kuru mums bija jānogaida, bija Saeimas apakškomisijas izveide, jo bija arī diskusija, ka attiecībā uz nacionālo plānošanu Saeimā varētu būt arī atsevišķa komisija - šobrīd tā joprojām ir tikai apakškomisija. Tikai savienojot šos visus varas pīlārus, mēs tālāk veidojām Stratēģiskās attīstības komisiju, jo tās problēmas, kuras mēs redzam valstī stratēģiskās attīstības plānošanā, sakņojas tajā, ka trūkst visaptveroša skatījuma un koordinācijas. Esmu pārliecināta, ka katrai institūcijai ir sava vieta. Ja runājam par Pārresoru koordinācijas centru, tam ir svarīgi iegūt šo pārresoru redzējumu.

Jūs nesapīsieties daudzajās komisijās?

Pieminēju vārdu «koordinācija». Skatoties uz stratēģiskās komisijas sastāvu, mēs redzam, ka tajā ļoti lielā mērā ir pārstāvētas tās pašas lielās nacionālā līmeņa organizācijas, kas iesaistās arī Pārresoru koordinācijas centra darbā, Nacionālā attīstības plāna padomē. Mūsu loma ir tajos brīžos, kad, redzot, ka vai nu izpildvarā, vai likumdevēja varā kāda lieta neiet uz priekšu, arī mēs varam rosināt tās virzību uz priekšu. Tādu jautājumu varētu būt daudz. Vienlaikus mums ir svarīgi pieskarties tieši svarīgākajiem no tiem.

Vēl ministrs Edmunds Sprūdžs gatavo «desantu uz Latgali». Kā tas iet kopā ar visiem šiem nacionālās attīstības plāniem - izcelt vienu reģionu?

Manuprāt, būtu kopumā jāskatās uz īpaši atbalstāmiem reģioniem. Jo gana smaga situācija ir ne tikai Latgalē, bet arī citos reģionos - turpat Kurzemē. Līdz ar to risinājumiem vajadzētu attiekties uz visām īpaši atbalstāmām teritorijām, kurās ir liels bezdarbs un maza uzņēmējdarbības aktivitāte. Pretrunu pēc būtības nav. Lielā diskusija ir, cik smalki mēs sadalīsim šo finansējumu. Vai mēs reģionālo griezumu redzam novadu izpildījumā, ka tie ir 118 reģionāli centri, kuros mēs sadalām resursus, manuprāt, tas nav ekonomiski - vai mēs balstāmies uz to, ka ekonomiskās izaugsmes virzītājspēki tomēr ir pilsētas? Latvijas gadījumā tās ir vismaz lielās pilsētas. Mēs varam runāt par rajonu struktūras atjaunošanu. Principā tas ir jautājums par administratīvās reformas turpināšanu. Pretrunu no tā, ka vairākas puses strādā pie šiem jautājumiem, nav. Jautājums ir - kā mēs to visu saliekam kopā.

Un tomēr - sūtīt atsevišķu «desantu» uz Latgali, lai īpaši pētītu Latgales problēmas, kuras, patiesībā sakot, mēs zinām arī Rīgā, vai tas ir pareizi?

Es nezinu, kāpēc ministrs izvēlējās šādu soli. Ja tā atklāti runā, pašās ministrijās ir ļoti daudz cilvēku, kas ir no Latgales un katras brīvdienas pavada tur, Latgalē. To postu un tās problēmas viņi ļoti labi zina un redz. Tas nav tas jautājums, ka nezinātu. Šī bezgalīgā konsultēšanās nav risinājums. Rudenī, izveidojot augsta līmeņa grupu pie prezidenta investīciju piesaistei, mēs rīkojām reģionālos forumus tieši Daugavpilī. Protams, investoram ir ļoti grūti skatīties uz reģionu, kur nav zināms, kāds būs darbaspēka resurss, kādi būs infrastruktūras risinājumi. Loģistikas un tranzīta nozares uzņēmēji saka, ka vislielākā un labākā perspektīva transporta mezgliem Latgalē ir nevis Daugavpilij, bet Rēzeknei. Industrijas redzējumu mēs liekam kopā ar Rēzeknes pašvaldības skatījumu. Šādā veidā rīkojamies, jo pirmām kārtām mums šie risinājumi ir jāsagaida no pašiem novadiem.

Valsts prezidents sarunā ar Dienu norādīja, ka attiecībā uz ES naudām ir jāskatās, kā šī nauda ir tērēta līdz šim, par ko esam saņēmuši asu EK kritiku.

Man arī bija patiesi skumji iepazīties ar to informāciju, ko mums sniedza EK vadītāja Latvijā. Tas ir tiešām nožēlojams skaitlis, ka visā šajā garajā periodā tikai 9,6% no ES fondu līdzekļiem ir nonākuši uzņēmējdarbības attīstībā un inovācijā. Ņemot vērā vēl to visu, kam Latvijas bizness gāja cauri šajā krīzē līdz ar IKP kritumu un konsolidācijas pasākumiem. Pirmā atziņa ir tā, ka efektivitāti investīcijām neviens nav rēķinājis.

Intervēja Guntis Bojārs, viedokļus apkopoja Sandris Točs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Kādas jaunas aktualitātes Jaunā viļņa organizācijas jautājumā?
Kā jūs komentējat VK pārbaudes rezultātus?
Kā vērtējat reģionālās reformas rezultātus?

Dienas rīta viesi Jūrmalas mēru Gati Truksni izjautās Guntis Bojārs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?