Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Birža šodien ir kā sporta zāle

Ik pa laikam es sev uzdodu jautājumu: kāpēc dažādi uzņēmumi atrodas biržā, it īpaši Latvijā? Pirmajā brīdī varētu šķist, ka tam nav īsti jēgas, jo Rīgas biržas ikdienas apgrozījums ir neliels un daudzos gadījumos akciju cena neatspoguļo pat uzņēmuma neto aktīvu vērtību, proti, novērtējums biržā ir daudz zemāks. Bet par atrašanos biržas tā dēvētajā Oficiālajā sarakstā un tirdzniecības datu moduļiem katru gadu mums jāmaksā 15 tūkstoši latu.

Patiesībā atbilde ir pavisam negaidīta. Uzņēmumi biržā ir tieši tā paša iemesla dēļ, kāpēc cilvēki iet uz sporta zāli un maksā par sporta zāles abonementu, lai gan gluži labi varētu sportot arī mājās. Arī jebkurš uzņēmums var pats publicēt ceturkšņa finanšu pārskatus un vadības ziņojumus, informēt par valdes un padomes locekļiem, gaidāmajiem notikumiem un skaidrot padarīto un sasniegto.

Respektīvi, iet atklātības un caurspīdīguma ceļu, protams, ir iespējams arī pašam bez biržas palīdzības. Tomēr tieši tāpat kā ar sportošanu mājās - bieži vien trūkst disciplīnas un regularitātes. Tāpēc atrašanās biržā disciplinē. Biržā esošie uzņēmumi pat nevar sapņot par to, ka ceturkšņa pārskatus ar vadības ziņojumu publicēs nevis noteiktajā laikā, bet kaut kad, kad tie būs gatavi. Atšķirībā no citiem uzņēmumiem biržā esošie uzņēmumi nevar mētāties ar optimistiskām prognozēm, kas pēc tam nepiepildās. Biržā esošajiem uzņēmumiem to vadītāju izteiktajiem solījumiem jāpieiet daudz atbildīgāk, un, ja solītais atšķiras no realitātes par vairāk nekā 10%, tad jāpaskaidro, kāpēc tā noticis. Citādi dāsnus solījumus varētu izmantot manipulācijai ar akciju cenu.

Uzņēmumam birža ir kā sporta zāle - kur to pieskata, treneris ierāda, kā labāk izpildīt vingrojumus, kā arī uzskaita un vērtē sasniegto. Uzskatu, ka arī paši uzņēmumi iegūst no tā, ka atrodas biržā - lielākajā daļā gadījumu uzņēmumi kļūst daudz atklātāki un pieejamāki komunikācijā gan medijiem, gan arī investoriem.

Regulāra informācijas plūsma par un no uzņēmuma ievērojami samazina negodīgu manipulāciju iespējamību ar tā līdzekļiem, veicina tā caurspīdību un paaugstina uzticamību konkrētajiem uzņēmumiem dažādās auditorijās.

Biržā esošajiem uzņēmumiem jānodrošina, ka tajos tiek ievēroti stingri un augsti korporatīvās pārvaldības principi.

Protams, biržas prasības nevar nodrošināt, ka uzņēmums strādās godīgi un tajā netiks veiktas nelegālas darbības. Gatavība veikt nebūt ne vieglos atklātības vingrinājumus atkarīga no uzņēmuma paša. Birža, kas pilda trenera funkciju, tam ir labs atbalsts, kas ļauj neieslīgt pašapmierinātībā, jo visu laiku vērtē un salīdzina.

Jau ierastas ir diskusijas, vai uzņēmumam ko dod atrašanās vietējā biržā, it īpaši tik mazā tirgū kā Latvija. Tomēr atbilde ir viennozīmīga, proti, skaidrs, ka uzņēmumam atrašanās biržā nāk par labu.

Protams, var diskutēt par biržas «jaudām», taču tas ir risināms jautājums, arī Latvijas gadījumā. Jo vairāk lielo Latvijas uzņēmumu būs biržā, jo lielāku investoru uzmanību Rīga piesaistīs. Tādēļ, esot biržā, uzņēmums sakārto savu darbību, bet sekmē arī Latvijas ekonomikas izaugsmi, un tas jau ir izdevīgi ikvienam.

*A/s Latvijas kuģniecība valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?