Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Blūzs pilsdrupām piestāv

Blūza svētkos pulcēsies pašmāju grupas, kuras pārstāv šo mūzikas žanru. To vidū būs arī Latvian Blues Band (LBB), kuras dalībnieki Jānis Bukovskis un Rolands Saulietis par šo pasākumu teic - sen jau bija laiks! Lietuviešiem šādi blūza svētki notiek jau vismaz divdesmit gadu. «Viņi sāka ar nelielu koncertu pļavas vidū, tagad tas izaudzis līdz milzu pasākumam ar padsmit tūkstošiem skatītāju,» stāsta LBB mūziķi.

Arī igauņi jau sen rīko blūza festivālus, un LBB ir allaž gaidīta grupa abās kaimiņvalstīs. «Tas ir labi, ka Latvijā bez _Bites blūza kluba_ būs vēl viena ar blūzu saistīta vieta,» saka Rolands. Jānis piebilst - beidzot vienuviet sapulcēsies viss latviešu blūza zieds: «Mums jau ir labi - varam spēlēt klubā. Citiem tā būs iespēja parādīt sevi.»

Jo plikāk, jo labāk!

Vai blūza svētku apmeklētājiem jāievēro dreskods? «Ir tik karsts laiks, ka vilkt cepures, kreklus ar garām piedurknēm, biezus džinsus un kovbojniekus nebūtu saprātīgi. Šoreiz tā - jo plikāk, jo labāk!» iesaka Jānis. Viņi abi ir pārliecināti, ka blūzs labi piestāv Siguldas pilsdrupu estrādei: «Arī Igaunijā šāds pasākums notiek pilsdrupās, un tur ir forša atmosfēra!»

Latvian Blues Band uz skatuves kāps ap plkst. 23. «Spēlēsim savas oriģinālkompozīcijas gan no pērn iznākušā albuma Unreal, gan no topošā When the Sun Goes Down, gan arī vēl neierakstītās dziesmas. Negribas baigi sevi celt debesīs, bet esam ielāgojuši to, ko mums daudzi teikuši, - blūza standarti un kaverversijas ir jāzina. Taču, lai varētu izsisties un parādīt savas mūzikas skanējumu, jāspēlē oriģināldarbi,» Jānis noteic.

Mūziķi smejoties stāsta par savu pieredzi lielajos blūza festivālos ārzemēs, kur bieži nākas dzirdēt jautājumu: «Vai jūs zināt šo dziesmu?» - un tikpat bieži atbildēt, ka ir skaņdarbi, kurus viņi tomēr nespēlēs. «Reiz festivālā sastapām mūziķi, un viņam uz ģitāras bija uzlīme, uz kuras attēlots pārsvītrots dziesmas nosaukums - tātad viņš to nespēlēs. Ir jau skaisti, ka visur skan, piemēram, Kur tu teci, gailīti mans, taču vienā brīdī tas apnīk.»

Cik ilgi var smaidīt?

Nesen LBB parakstīja līgumu ar Čikāgas ierakstu kompāniju Blue Skunk Music gan par iepriekšējā, gan par jaunā albuma izplatīšanu. «Mūsu mērķis bija sevi atrādīt, un to arī izdarījām, turklāt vēl noslēdzām līgumu,» mūziķi ar lepnumu saka. LBB albums Unreal jau ir pieejams lejupielādei visā pasaulē. Sadarbības procesa sākums bija ieildzis. «Tomēr mums likās, ka kaut kam ir jābūt. Citādi mums visu laiku teica: «Keep smiling, jūs esat baigi forši!» Taču konkrētu rezultātu nebija. Nu, cik ilgi var smaidīt?» prāto Jānis. Grupa neslēpj: braucot uz blūza forumu International Blues Challenge Memfisā, mūziķiem bijusi neliela cerība kaut ko nogrābt. «Tas ir lielākais blūza forums pasaulē, uz kuru sabrauc festivālu organizētāji, klubu un ierakstu kompāniju īpašnieki, tāpēc ir svarīgi tur atrādīties.»

Rolands un Jānis stāsta, ka jau tiek saņemtas pirmās atsauksmes. «Tas ir tikai sākums. Tas, ka tavus skaņdarbus var lejupielādēt amazon.com un iTunes.com, vēl neko nenozīmē. Taču esam tikuši apritē, un tas nav maz.» Kamēr pasaule var novērtēt Latvian Blues Band pirmo albumu, mūziķi ieraksta nākamo, kas iznāks rudenī. «Varbūt arī ar to izdosies kaut kur «aizķeksēties». Mums ir princips: ja met ārā pa durvīm, lienam atpakaļ pa logu,» puiši teic.

LBB kalendārā jau ierakstīts 15. oktobris - diena, kad Joker klubā notiks grupas 10 gadu jubilejas koncerts. «Galvenais, lai būtu foršs tusiņš!» blūzmeņi piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mūzika

Pirmie Latvijas blūza svētki
Siguldas pilsdrupu estrādē 31.VII no plkst. 14
Biļete Biļešu servisa tīklā Ls 4,99 (pirmās 500 biļetes) un 6,99

Bez nosaukuma

Svētkos uzstāsies Ainars Pūpols un pBlues, The Blues Gang, Latvian Blues Band, D11 Blues Band, Fortress, Ginta Žilinska Boogie-Woogie Trio, Hot Dogs & Jānis Vanadziņš, Bite's Blues Band, Igor 'Rebel' Novikoff & Band, Mirta & Hot Acoustics un The Twin Peek. Programmas vadītājs - Roberts Gobziņš.
Naktī pēc pasākuma uz Rīgu dosies īpašais blūza pasažieru vilciens. Pa ceļam uz Rīgu blūzmeņi uzspēlēs akustisko dzelzceļa blūzu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?