Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Boķis piebremzē reģionu partiju plānu

Vērienīgie plāni par reģionālo partiju apvienošanos nolūkā pieteikt sarakstu rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās ir piebremzēti. Daļēji to izdarījis Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, kuru šīs partijas redzēja kā vienu no saviem līderiem, taču viņš, visticamāk, startēs uz Saeimu no Vienotības saraksta. Pretēji cerētajām savus sabiedrotos Saeimas vēlēšanās aizvadītajā sestdienā kongresā nenosauca Latgales partija. Ir iespaids, ka šajā sestdienā pilnsapulcē to neizdarīs arī Reģionu alianse.

Uz reģionu partiju saliedēšanos savu iespaidu atstāja valdības maiņa, pēc kuras Vienotība sāka izmantot premjeres Laimdotas Straujumas autoritāti reģionos, lai piesaistītu vietējos līderus. Viņas priekšgājējam Valdim Dombrovskim bija citas prioritātes un sarunas ar reģionu cilvēkiem tā nevedās kā L. Straujumai, kura personīgi pazīst lielāko daļu pašvaldību vadītāju un ir pabijusi ļoti daudzās pašvaldībās. Arī pēc valdības apstiprināšanās viņa viesojusies ne tikai Valmierā, bet vēl vairākās pilsētās un novados - pagājušajā piektdienā bija arī Talsos.

Reģionālā partija Talsu novada attīstībai ir viena no tām, uz kuru cer kā Vienotība, tā Reģionu alianse. Talsu novada priekšsēdis Aivars Lācarus vēl nevarēja pateikt, kam par labu varētu notikt izšķiršanās. Viņaprāt, ideja par reģionālo partiju apvienošanos vienā politiskā spēkā vēl nav norakstāma. Uz vaicāto, vai ir iespējams saskaņot tik atšķirīgās pašvaldību intereses, kuras pārstāv Reģionu aliansē iesaistītie līderi, A. Lācarus atgādināja, ka tādos jautājumos kā reģionālā plānošana, ES fondu apgūšana pašvaldībām ir kopīgas intereses. L. Straujuma vizītes laikā neesot mudinājusi pievienoties Vienotībai, jo sarunā dominējuši citi konkrētāki jautājumi, piemēram, par industriālo parku nākotni, avārijas stāvoklī esošo Sabiles tiltu, skaidroja A. Lācarus.

Drīzumā premjere L. Straujuma varētu doties uz Jēkabpili, kuras mēram Leonīdam Salcēvičam būšot svarīgi saprast, «kā mēs dzīvosim tālāk». Viņa vadītajai partijai esot izteikts ne viens vien sadarbības piedāvājums - visu noteikšot, ko kura partija var solīt. Par reģionālo spēku iespējām tikai ar savu sarakstu iegūt pārstāvniecību Saeimā L. Salcēvičs nav pārliecināts, jo pašvaldību vadītāji paši nestartēs vēlēšanās, - viņaprāt, ir jāsadarbojas ar kādu no tagad Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Latgales partijas kongresā sestdien delegāti atzinuši, ka visskaidrākais piedāvājums pašlaik esot saņemts no Zaļo un Zemnieku savienības. Latgales partijas līdzpriekšsēdētājs, Preiļu novada priekšsēdis Aldis Adamovičs Dienai sacīja, ka pirms lēmuma pieņemšanas būšot svarīgi saprast, cik vietas Latgales partijai tiek piedāvātas viena vai otra politiskā spēka kandidātu sarakstā, vai Saeimas vēlēšanu kampaņā tās vārds parādīsies reklāmas kampaņā, jo esot būtiski saglabāt katrai reģionālajai partijai savu identitāti, skaidroja A. Adamovičs.

A. Adamovičs apstiprināja, ka izšķiršanās notiks starp Vienotību, Zaļo un Zemnieku savienību un Reģionu aliansi, kuras pārstāvji sestdien bija arī Daugavpilī, kur notika kongress. Tajā Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis un A. Adamovičs apmainījās vietām partijas vadībā - tās līderis tagad ir J. Lāčplēsis, kuram jau ir sadarbības pieredze ar Vienotību, no kuras saraksta viņš bija ievēlēts Saeimā. A. Adamovičs skaidroja, ka par vadības maiņu vienošanās notika iepriekš, jo viņam ir jāvada arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padome un bija bažas, vai ar visu tikšot galā. A. Adamovičs atzina, ka Valmieras mēra I. Boķa paziņojums ir pārsteidzis, jo partijas patiešām uzlūkoja viņu kā vienu no kopīgā saraksta līderiem.

Reģionu alianse (RA) ar Latgales partijas kongresu saistīja zināmas cerības, kuras nepiepildījās. Uz Daugavpili bija aizbraucis ne tikai RA priekšsēdis Andrejs Ence, bet arī partijas atbalstītājs Mārtiņš Bondars, kurš joprojām ir pārliecināts, ka reģionu partijām ir iespēja izveidot kopīgu sarakstu Saeimas vēlēšanās un iekļūt parlamentā. Lūgts konkretizēt, kas par to ļauj domāt, M. Bondars atbildēja, ka RA vienošanās ar Vidzemes partiju un lielā apņēmība. Atgādinājums, ka vēlēšanās neplāno startēt pašvaldību vadītāji, M. Bondaram nešķita īsti vietā, jo neviens sarakstus vēl neesot redzējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?