Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Brīnumainā izglābšanās

Atveseļošanās rit lēnāk, nekā cerēts, bet galvenais, ka uzlabojumi ir, augusta sākumā smagā autoavārijā cietušā Latvijas džudista Vladimira Osnača veselības stāvokli raksturo viņa treneris un onkulis Aleksandrs Osnačs. Gandrīz mēnesi Latvijas olimpisko cerību kopuši un ārstējuši Turcijā, bet pēdējās nedēļas Vladimirs jau uzturas dzimtenē. Nākamnedēļ viņam paredzēta kājas operācija. Ja viss noritēs gludi, tad kājai būs jāiztiek bez fiziskas slodzes vēl divus mēnešus.

Otrā dzimšanas diena

25. jūlijā Vladimiram bija dzimšanas diena. Viņa draugam pieder kūrorts pie Melnās jūras, un džudistam dāvanā pienāca uzaicinājums tajā atpūsties. Atgriezties dzimtenē bija paredzēts caur Stambulu, uz kurieni no Bulgārijas kūrorta 1. augusta vakarā izbrauca mikroautobuss ar šoferi un trim pasažieriem: Vladimirs ar savu izredzēto jaunkundzi un viņu draugs. «Zinot, ka līdz Stambulai garš ceļš, Vladimira draugs speciāli iedeva brīvdienu šoferim un piekodināja, lai tas izguļas. Jau brauciena laikā šoferim vairākkārt tika prasīts, vai viņu nevajag nomainīt, uz ko saņemta noraidoša atbilde, taču avārijas iemesls bija tieši šofera aizmigšana,» baisās nakts notikumus atstāsta Aleksandrs Osnačs. Pats Vladimirs bija aizmidzis brīdī, kad mikroautobuss ar ātrumu 140 kilometru stundā nobrauca no ceļa.

«Avārija bija smaga. Palaimējās, ka priekšā gadījās 30 centimetru augsta barjera, kas slāpēja ātrumu, taču trieciens bijis tik spēcīgs, ka drošības jostas tika pārrautas, bet dzinējs burtiski ietriekts mašīnas salonā. Visi četri tikuši pie otrās dzimšanas dienas mūžā.» Vismazāk cietusi Vladimira mīļotā, kas sēdēja trešajā rindā, bet visplānāk klājoties šoferim. Viņš šobrīd smagā stāvoklī ārstējas Bulgārijā.

Pēc avārijas Vladimirs divas dienas bija bezsamaņā, kas apgrūtinājis atveseļošanos. Iespējams, šī iemesla dēļ Turcijā veiktā kājas operācija būs jāatkārto Rīgā, jo tajā iekļuvusi infekcija. Uz Turcijas labāko slimnīcu Latvijas džudists tika nogādāts ar sava drauga apmaksātu helikopteru. Viņa plaušās bija iekļuvis dzīvību apdraudošs šķīdums, tāpēc dārga bijusi katra minūte.

Turcijas slimnīcā Vladimiru atkopa līdz stāvoklim, kādā var transportēt uz Latviju. «Tā bija labākā Turcijas slimnīca, un tam atbilstošas cenas… Paldies visiem, kas izpalīdzēja. Ap 5000 latu saziedoti ar zvaniem, finansiālu atbalstu deva arī daudzi citi paziņas. Liels paldies Nilam Ušakovam, kurš daļu savai ārstēšanai saziedotās naudas (15 000 eiro) atvēlēja Vladimiram,» pateicīgs ir Aleksandrs Osnačs.

Grib ātrāk tikt uz kājām

Pats Vladimirs ar katru dienu jūtoties aizvien labāk. Nu jau viņš arī smaida un joko, taču piedzīvotās situācijas nopietnību pilnībā neapzinās. «Drīz Latvijā sāksies turnīrs, kurā Vladimirs piedalījās pagājušajā gadā. Viņš man regulāri prasa par šo turnīru, saka, ko gribot startēt jau pēc mēneša,» Aleksandrs ar smaidu uztver sava audzēkņa kaujinieciskumu, kurš pēc avārijas nav gājis mazumā.

Taču viņa atgriešanās uz cīņas paklājiem augsta mēroga sacensībās jau šogad ir maz ticama. Aleksandram Osnačam saucot visus Vladimira savainojumus, nojūku no skaita un apstājos pie rezultāta - daudz. Spēcīgi cietusi galva, lūzums gūžas kaulā papildināts ar kaula fragmenta sadragājumu, operācijas nepieciešamas plecam, kājai, neskartas nav palikušas arī ribas…

Galvenais gan ir tas, ka smagākais jau ir aiz muguras un viņa dzīvībai vairs nav draudu. Ja plānotās operācijas būs veiksmīgas, nākamās nedēļas beigās Vladimirs jau varētu atgriezties mājās.

Londonas sapnis dzīvs

Gandrīz tikpat stabila kā Vladimira veselības stāvoklis ir arī viņa došanās uz Londonas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā.

Oficiālais olimpisko spēļu dalībnieku saraksts džudo gan būs zināms tikai nākamā gada maijā, taču pašreizējā situācijā Vladimirs Osnačs ir iekrājis gana daudz reitinga punktu, lai par savu ceļazīmi uz Londonu varētu justies drošs. Viņa ieceri nākamvasar braukt uz Londonu var izjaukt tikai negaidīti liela pašreiz aiz strīpas esošo džudistu veiksme sacensībās līdz maijam. Tiesa, līdz tam brīdim notiks tikai daži punktu izteiksmē vērtīgi turnīri. Pasaules čempionāts, kurā iespējams iegūt visvairāk punktu, jau ir aiz muguras, un tajā Osnača konkurenti Vladimiru neapsteidza.

Cita lieta, cik gatavs olimpiskajām spēlēm būs Vladimirs Osnačs pēc ilgstošas atgūšanās no autoavārijā gūtajām traumām. Latvijas Olimpiskās vienības A sastāvā esošajam Osnačam pagaidām vēl nav olimpisko spēļu pieredzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vladimirs Osnačs

Dzimis: 1988. gada 25. jūlijā Rīgā
Sporta kvalifikācija: 2 DAN
Treneris: Aleksandrs Osnačs
Latvijas Olimpiskajā vienībā no 2007. gada
Panākumi: 3. vieta Eiropas U-20 čempionātā (2007), 5. vieta Eiropas U-23 čempionātā (2007), 9. vieta Eiropas U-23 čempionātā (2008), 7. vieta Eiropas U-23 čempionātā (2009), vairākkārtējs laureāts Pasaules kausa posmos un Grand Prix (2010-2011)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?