Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Briti un īri dziedē Ziemeļīrijas rētas

Vēsturiska vizīte, kas apliecina jaunu fāzi Londonas un Dublinas savstarpējās attiecībās, - tā par Īrijas prezidenta pirmo oficiālo viesošanos Lielbritānijā otrdien rakstīja abu valstu mediji. Vēl pirms 20 gadiem šāda vizīte nebūtu pat iedomājama, taču tagad tā uzlūkota kā oficiāls apstiprinājums vērienīgam uzlabojumam abu valstu trauslajās attiecībās un mieram Ziemeļīrijā.

Elizabete II - saliedētāja

Īrijas prezidents Maikls Higinss otrdien ieradās Lielbritānijā, kur paliks līdz piektdienai. Tā ir pirmā reize, kad Īrijas prezidents atrodas oficiālā vizītē Lielbritānijā, kopš īri asiņainā pilsoņu karā vairāk nekā pirms 90 gadiem izcīnīja neatkarību no Apvienotās Karalistes. Tolaik briti saglabāja kontroli pār sešām grāfistēm, izveidojot Ziemeļīriju, kas izraisījusi asas domstarpības abu valstu starpā.

Britu kontrolētajā Ziemeļīrijā no sešdesmitajiem gadiem līdz 1998. gadam, kad tika parakstīts miera līgums, cīniņos starp Apvienotās Karalistes lojālistiem un aktīvistiem, kas vēlas Ziemeļīrijas pievienošanos Īrijai, miruši vairāk nekā 3600 cilvēku.

M. Higinsa vizīte seko trīs gadus pēc tam, kad Lielbritānijas karaliene Elizabete II kļuva par pirmo britu monarhu, kas viesojusies neatkarīgajā Īrijā.

«Mēs atrodamies ļoti interesantā vēstures posmā, kurā, pateicoties Viņas Majestātes vizītei Īrijā, mūsu ļaužu starpā valda tik labas attiecības,» M. Higinsa teikto pirms izlidošanas uz Londonu citēja laikraksts The Guardian. «Es ceru, ka šīs vizītes noslēgumā arvien vairāk cilvēku dalīsies kopīgā vēstures, tagadnes un kultūras izpratnē,» sacīja prezidents, norādot, ka vizītē uzsvars likts uz abu valstu kopīgo vēsturi.

Apliecinot, ka abu pušu attiecībās pēdējos gados panākts ievērojams progress, Ziemeļīrijas pirmā ministra vietnieks, bijušais Īru republikāņu armijas (IRA) komandieris Mārtins Makginess piekritis piedalīties banketā Vindzoras pilī, ko karaliene rīko par godu M. Higinsa vizītei. 2011. gadā M. Makginesa pārstāvētā republikāņu partija Sinn Fein boikotēja karalienes vizītes pasākumus Īrijā.

Zīmīgi, ka M. Higinss otrdien uzstājās ar uzrunu Lielbritānijas parlamentā. Šāds gods agrāk izrādīts tikai dažiem, īpaši izraudzītiem ārvalstu līderiem, piemēram, Dienvidāfrikas Republikas prezidentam un pretaparteīda cīnītājam Nelsonam Mandelam, kā arī ASV prezidentam Barakam Obamam.

Rosina amnestiju

M. Higinss uzsvēris, ka Ziemeļīrijas miera procesa jautājumā aizvien jāiegulda daudz darba un pagātni nevar aizmirst, izliekoties, ka tās nav bijis. «Kā gan es varētu pateikt kādam, kura ģimenes loceklis ir ratiņkrēslā vai gājis bojā, ka tas viss jāatstāj aiz muguras?» Īrijas prezidentu citēja BBC.

Pirms Īrijas prezidenta vizītes bijušais Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrs Pīters Heins aicināja piešķirt amnestiju visiem, kas saistīti ar asiņaino vardarbību Ziemeļīrijā līdz 1998. gadam, kad noslēgts miera līgums.

«Jāpieliek punkts visām apsūdzībām, kas saistītas ar šo konfliktu,» P. Heinu citēja Reuters. «Nevar visu laiku griezties atpakaļ un skatīties pār plecu. Tas tikai atrauj no tagadnes un nākotnes jautājumu risināšanas.»

Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona birojs norādījis, ka ministru prezidents neatbalsta ideju par amnestiju. Trešdien D. Kameronam paredzēta tikšanās ar Īrijas prezidentu M. Higinsu, un abi pārrunās arī Ziemeļīrijas jautājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?