Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Bumba ir viņu pusē

Joprojām notiek konsultācijas, lakoniska ir Eiropas Savienības (ES) vēstniece Baltkrievijā Maira Mora, raksturojot ES un Baltkrievijas attiecības. 23. martā ES Ārlietu padome lems par ekonomisko sankciju piemērošanu Latvijas kaimiņvalstij. Tuvākie Baltkrievijas kaimiņi par šādu sankciju iespējamību nav sajūsmā, norādot, ka tas var pasliktināt viņu ekonomisko situāciju, kā arī palielināt Maskavas ietekmi diktatora Aleksandra Lukašenko pārvaldītajā valstī.

Visu 27 ES valstu vēstnieki joprojām atrodas konsultācijās savās mītnes valstīs, uz kurieni devās, kad Baltkrievija «uz konsultācijām savā galvaspilsētā» rosināja izbraukt ES vēstnieci un Polijas vēstnieku, jo ES darīja zināmu nodomu pastiprināt politiskās sankcijas un liegt ES valstīs iebraukt vairākām augstām Baltkrievijas amatpersonām. Lai arī vēstniecības un konsulāti Minskā un citās pilsētās joprojām darbojas, nav zināms, kad tur atgriezīsies ES valstu vēstnieki. Latvijas Ārlietu ministrija norāda: «Bumba ir baltkrievu pusē, jāgaida viņu rīcība.»

Latvijas puse par iespējamu ekonomisko sankciju piemērošanu Baltkrievijai nav sajūsmā - tā ir otrs lielākais ārējās tirdzniecības ārpus ES partneris. 2011. gada pirmajos deviņos mēnešos uz Baltkrieviju eksportētas preces un pakalpojumi 166,3 miljonu eiro vērtībā, lielākoties automobiļi un citi mehāniskie transportlīdzekļi, liecina Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija. Šajā laika periodā Baltkrievijas uzņēmējvidē investēti 22,3 miljoni eiro. Kā norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, ekonomisko sankciju efektivitāte un iespējamā ietekme uz Latvijas uzņēmējiem un ekonomiku kopumā ir galvenais šaubu avots, kāpēc Latvija ar lielām bažām raugās uz izveidojušos situāciju. «Baltkrievija, piemēram, ir otrs lielākais Latvijas sadarbības partneris transportā, būtiska daļa Latgales un arī citu reģionu uzņēmumu aktīvi darbojas Baltkrievijā, tāpēc mums jābūt pārliecinātiem, ka no sankcijām pret Baltkrieviju necieš mūsu uzņēmumi un iedzīvotāji. Tas ir jo īpaši svarīgi situācijā, kad Latvijas ekonomika ir tikko sākusi atkopties pēc vienas no dziļākajām ekonomiskajām krīzēm,» norāda ministrs. Viņam piekritis Lielbritānijas ES lietu ministrs Deivids Lidingtons, kurš uzsvēris, ka sankcijām jābūt tādām, kas sasniedz mērķi, nenodarot būtiskus zaudējumus kādai no ES dalībvalstīm, tāpēc, iespējams, būtu jāizskata arī kādas mērķi sasniedzošas alternatīvas metodes.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paudusi bažas, ka ES attālināšanās Baltkrievijā varētu palielināt Krievijas ietekmi. «Politiski un ekonomiski ekonomiskās sankcijas spiež Baltkrieviju tuvāk Krievijai un ārā no Rietumu demokrātijas, vispār jebkādas Rietumu ietekmes,» izteikusies D. Grībauskaite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?