Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Būs jāizšķiras par Parex obligācijām

Oficiāli to nosauca vienkārši - tehnisku iemeslu dēļ. Tomēr patiesie iemesli, kāpēc pērn 18.decembrī nenotika Parex akcionāru ārkārtas sapulce, kurā bija jālemj par jaunu bankas parādzīmju - eiroobligāciju - emisiju, bija citi.

Bremzes ieslēdza ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kura pārraudzībā ir Parex valstij piederošo akciju īpašniece Privatizācijas aģentūra (PA). A.Kampara bankai un vēl trim institūcijām neilgi pirms sapulces nosūtītā vēstule, kurā viņš izteica bažas par akcionāru iecerētā lēmuma - atbalstīt Parex eiroobligāciju emisiju 370 miljonu eiro apmērā - pieņemšanu, bija iemesls, kāpēc to atcēla. Ministrs šaubījās par vērienīgās obligāciju emisijas pamatotību un vērsa uzmanību uz faktu, ka informāciju par to saņēmis tikai divas dienas pirms sapulces. Skaidru atbalstu tobrīd nebija devusi arī otra bankas īpašniece ERAB. Vainīgais ministra neinformēšanā bija šonedēļ amatu zaudējušais PA valdes loceklis par Parex atbildīgais Mihails Pietkevičs (TP). Lēmumprojekts par obligācijām pie M.Pietkeviča bija nostāvējis divas nedēļas. Apzinātā informācijas slēpšanā ministrs M.Pietkeviču nevaino, taču Dienai atzīst, ka tas bija būtisks iemesls, kāpēc M.Pietkevičs zaudējis uzticību.

Šobrīd jautājums par eiroobligācijām atkal aktualizējies - 29.janvārī notiks atkārtota bankas akcionāru ārkārtas sapulce, kurai jāizlemj, vai dot zaļo gaismo parādzīmju emisijai. Piektdien A.Kampars Dienai vēl nedeva skaidru atbildi, vai parādzīmju emisiju atbalstīs un dos akceptu PA kā bankas akcionāram ārkārtas sapulcē balsot par to izlaišanu. No viņa teiktā gan izrietēja, ka tagad obligāciju emisiju viņš sliecas atļaut, jo bankas vadība priekšlikumu uzlabojusi, uz pusi samazināts arī emisijas apjoms - akcionāru sapulcē tiks piedāvāts izlemt par jaunu Parex eiroobligāciju izlaišanu līdz 175 miljoniem eiro, to veicot vairākos laidienos. Obligāciju dzēšanas termiņš - divi gadi, ienesīgums - 5% gadā.

Iecerētā obligāciju emisija līdzekļus no valsts neprasa, to izlaišanu bankas vadība piedāvā, lai atrisinātu Parex likviditāti jeb naudas pietiekamību. Proti, ar eiroobligācijām banka cer aizstāt lielos depozītus (virs miljona latu), lai tā mazinātu risku, ka brīdī, kad Parex tiks atcelti ierobežojumi, no bankas netiktu izņemti lieli naudas līdzekļi. Precīzu lielo depozītu apmēru banka neatklāj, taču noprotams, ka to summa veido nepilnus 300 miljonus latu. Vairāk nekā divas trešdaļas no šiem depozītiem ir nerezidentu, Krievijas un NVS valstu noguldītāju nauda. Bankas vadība cer, ka daļa lielo noguldītāju būs ar mieru savus depozītus aizstāt ar parādzīmēm. Tiesa, visi nav tik optimistiski. Kāds no valdības speciāli Parex izveidotās darba grupas locekļiem Dienai atzina, ka ir šaubas, vai noguldītājus šāds bankas piedāvājums vispār interesēs un, vai tas nebūs tikai pliķis Parex sejā. Ja tikai sīka daļa no lielo depozītu īpašniekiem būšot gatavi obligācijas pirkt, Parex sev radīšot negatīvu skanējumu.

Obligāciju emisija nav saistīta ar bankas kapitāla pietiekamību, kas aktualizēsies vēlākais pēc auditēto pērnā gada rezultātu paziņošanas. Tos banka sola pēc dažiem mēnešiem. Tiesa, pēc vairāku ar Parex saistītu avotu Dienai sniegtajām ziņām, bankas neauditētie zaudējumi pērn bijuši 107 miljoni latu. Lielāko daļu no tiem (95 miljonus latu) veidojot uzkrājumi sliktajiem kredītiem. Procentos par Valsts kases bankā noguldītajiem depozītiem (670 miljoni latu) Parex valstij pērn samaksājusi ap 40 miljonus latu, bet nodokļos budžetā ieskaitīti vēl ap 13 miljoni latu. Oficiāli Parex vadība neauditētos zaudējumus nekomentē.u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?