Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Būs jāmācās arī savas ģimenes vēsture

Ilgi viļātais jautājums pēc garas apspriešanas ir tapis skaidrs - septembrī visi 6. klašu skolēni Latvijas un pasaules vēsturi apgūs paralēli divos atsevišķos priekšmetos. Vai otrdien valdībā pieņemtie grozījumi spēs paaugstināt zināšanu līmeni, prognozēt pagaidām ir grūti. Skolas, kurās trīs gadus Latvijas vēsturi aprobēja kā atsevišķu mācību priekšmetu, secinājušas, ka tas skolēnos vairojot pozitīvu attieksmi un palielina motivāciju.

Taču Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja, bijusī vēstures skolotāja, norāda, ka iemesls zemiem rezultātiem vēsturē ir vispārējais priekšmeta apjoms, nevis nepietiekamas uzmanības pievēršana Latvijas vai pasaules vēsturei.

Lai gan Valsts izglītības satura centra speciālisti pauž, ka šāda pieeja vēstures apguvi ļauj sadalīt proporcionāli, I. Mikiško māc šaubas, vai tas veicinās labākus rezultātus. «Slikti nav tāpēc, ka nepievērš uzmanību vienam vai otram. Skolotājam vēsturē ir jāizskrien cauri milzīgam apjomam. Vēsturē ir ļoti daudz svarīgu momentu, kurus vajag apgūt, lai veidotu kopsakarības, bet laika ir pārāk maz un zināšanas nostiprināt ir grūti,» saka LIZDA priekšsēdētāja. Viņa norāda, ka neatkarīgi no sadalījuma vēstures vielas apjoms nemainās, turklāt laika gaitā zināšanu daudzums, kas skolēniem jāapgūst, palielinās.

Patlaban pamatskolas skolēni no 6. līdz 9. klasei Latvijas un pasaules vēsturi apgūst vienotā priekšmetā. No 2006. līdz 2009. gadam 40 skolās Latvijas un pasaules vēsture tika mācīta kā divi atsevišķi mācību priekšmeti. Skolas, kuras piedalījās šajā projektā, norādīja, ka dalītā priekšmetu apguvē skolēni Latvijas vēsturi mācās labprātīgāk. I. Mikiško gan piebilst, ka vēstures skolotāji, vērtējot dalīta priekšmeta nepieciešamību, ir sarežģītā situācijā. «Ja stundu skaits palielinās, palielinās arī skolotāja alga, tāpēc viņš ir diezgan sarežģītā situācijā, ja vajag izvērtēt, kurš veids ir labāks,» saka LIZDA priekšsēdētāja.

Diskutējot par dalītu Latvijas un pasaules vēstures apgūšanu, pērn rudenī tika plānots, ka 6. un 7. klasē apgūs pasaules vēsturi, savukārt 8. un 9. klasē - Latvijas vēsturi. Taču šis ierosinājums izpelnījās asu Rīgas vēstures skolotāju un vēstures skolotāju metodisko apvienību vadītāju kritiku, jo, viņuprāt, tas nebija optimāls. Skolotāji norādīja, ka XX un XXI gadsimta vēsture ir pārāk sarežģītā 7. klases skolēniem. Tiktu apgrūtināts arī darbs ar mācību grāmatām, jo tās nodrošina abu priekšmetu apguvi, taču vienlaikus būtu nepieciešamas gan 6., gan 7. klašu skolēniem. Turklāt dalīta priekšmetu apguve saīsinātu Latvijas vēsturei paredzēto laiku, jo 9. klasē būtu jāatgriežas pie pasaules vēstures problēmām. Kā viens no argumentiem, lai dalītu priekšmetus, bija patriotisma veicināšana un izpratne par Latvijas vēsturi, taču iepriekš piedāvātais modelis, pēc skolotāju teiktā, to neveicinātu.

Pieņemtajos grozījumos klāstīts, ka jaunieviešamā mācību priekšmeta Latvijas vēsture mērķis būs pilnveidot izglītojamā izpratni par cilvēces attīstības pamattendencēm. Iecerēts, ka tas sekmēs arī skolēna identitātes veidošanos un veicinās «atbildīga un toleranta Latvijas demokrātiskās sabiedrības locekļa izaugsmi». Obligātais Latvijas vēstures saturs ietver 32 tēmas, sākot no skolēna ģimenes un tuvākās apkārtnes vēstures līdz Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts pārzināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?