Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Būs labi

Gundars Dāvidsons, Latvijas Bankas ekonomists, nesen Delfos bija publicējis rakstu Kāpēc mēs neesam bagāti, ja esam tik gudri jeb Kā pārvarēt mazas nācijas lāstu. Man visvairāk prātā palika tēze, ka mazai valstij ir maksimāli jāizmanto savi cilvēkresursi un pirmais solis ceļā uz to ir vienādas iespējas visiem, tas ir, nedrīkst iet izņēmuma, «radu un draugu būšanas» vai korupcijas ceļu.

Tas sasaucas ar vienu no maniem pirmajiem novērojumiem pirms divdesmit gadiem, aizsākot studijas Norvēģijā. Norvēģi runāja par tādu īpatnēju Jantes likumu. Īsumā: tie ir skandināvu sabiedriskās mentalitātes baušļi - iedzimta/iedēstīta tieksme uz vienlīdzību un sabiedrisku solidaritāti. Pamatpostulāts - neizrādies! Tas esot aizgājis pat tik tālu, ka, kā pa daļai jokojot stāstīja, kuģniecības magnāti pusdienās ēdot mājās sasmērētas sviestmaizes un savus zelta _Rolex_ publiski nenēsājot, bet glabājot zem spilvena, lai apskatītu tos pirms gulētiešanas.

Otto Ozola darbā šis Jantes likums ir sarkanais pavediens - reiz grāmatas varonis, 1990. gadā meklēdams politisko patvērumu Dānijā, par to uzzina. «Likuma» autors ir XX gadsimta pirmās puses dāņu/norvēģu rakstnieks Aksels Sandemūse, un tas sastāv no desmit baušļiem. Visi ir variācija par pirmo bausli: «Nedomā, ka esi īpašāks par mums.» Šis bauslis, protams, ir īpaši aktuāls krīzes un grūtību laikā, no kurām var izbrist tikai tad, ja ziedojas visi solidāri. Visticamāk, arī Latvieši ir visur nebūtu tapuši bez krīzes. Pat ja būtu, tad «Otto Ozola» sarakstītajam «pirmajam latviešu globālajam trillerim» nebūtu tādas rezonanses. Romāns ir aizķēris lasītājus ar savu nepretenciozo toni, naivo asprātību un mazā cilvēka (jo kas gan cits latvietis ir globālajā arēnā) pašcieņu - ne velti latviešiem patīk Šveiks. Tajā nav dzīves grūtību nokaitinātā cilvēka melnbaltā redzējuma, nav pretnostatījumu un indes, nav moralizēšanas, kādas ikdienā lasām interneta komentāros.

Latvieši ir visur ir lēta un humoristiska enerģijas bumba latviešu pašapziņai; Latvijas un pasaules vēstures paviršs pārstāsts caur labdabīgu trilleri ar latviešiem «visa centrā». Romāna varonis Otto Ozols, no kā pats autors ir aizguvis savu pseidonīmu, 1990. gadā ar padomju miera aktīvistiem aizbrauc velobraucienā uz Zviedriju un no turienes uz Dāniju, kur joka pēc piesakās uz politisko patvērumu. Savā būtībā zinātkārs Sprīdītis, šis panaivais tipāžs nes sevī arī tādu pasaules pilsoņu kā Bonds, Minhauzens un Remarks īpašības. Pasauli iepazīt alkstošais «sovku» (padomju) latvietis Ozols sakārtotajā Kopenhāgenā nespēj ilgi izturēt un pārceļas uz bohēmisko Berlīni, kur pie zooparka satiek kādu alu pļumpējošu brangu vācieti ar skumjām suņa acīm, stipri līdzīgu Rammstein solistam, un pārsteidzoši labām zināšanām par Latvijas vēsturi. Tas sāk Ozolam klāstīt: kur pagriezies, «tur latvieši ir priekšā - visnegaidītākajās vietās un notikumos!». Latviešu senči kurši ir bijuši vikingi, viņi ir likuši pamatu Krievijas pilsētvalstīm, arī Katrīna Pirmā ir bijusi latviete, latvieši kopā ar ebrejiem realizējuši 1917. gada revolūciju, pēc tam tās dibināto komunistisko sistēmu paši gāzuši un tā joprojām.

Romānam ir Čikāgas piecīšu stila latviskums - mundrs un patriotisks, tai pašā laikā lādzīgs un kosmopolītisks. Kā Justeina Gordera literārā filosofijas vēsture Sofijas pasaule Ozola trilleris izstāsta caur viena cilvēka stāstu visu pēdējo laiku vēsturi elementārā «kāpēcīša» stilā. Tiesa, Gorders par pamatu ņēma faktus, turpretim Ozols ar ironiju un humoru liek lietā visu, par ko latvieši ir bijuši lepni, jaucot īstenību ar klišejām, pieņēmumiem un konspirācijas teorijām - sākot ar strēlniekiem un Štirlica «patieso» izcelsmi un beidzot ar sieriņu Kārums. Uz tā fona arī nav būtiski, ja šādi tādi sīkumi ir neprecīzi, piemēram, Rietumberlīnes rajons, kurā varonis dzīvo, latviski saucas Kreicberga (Kreuzberg), nevis Kreicburga (kā Hamburg). Taču kā sava laikmeta kolāža caur latvieša acīm šis romāns ir visai precīzs, jo līdzīgiem vērojumiem un sajūtām vismaz man pašam nācies iet cauri, 90. gadu sākumā sastopoties ar Rietumu pasauli. Savukārt kā ne vienam vien tautietim, arī Ozolam ir raksturīgi postpadomju cilvēku netikumi un gaume - viņš nodarbojas ar cigarešu kontrabandu, brauc ar Porsche un dzer Courvoisier. Un, kā iemiesojot daudzu savu tautiešu vēlmes, viņš tos nomierina, restaurē latviešu iecietīguma un vienlīdzības instinktu, sakārto attiecības ar cittautiešiem un pēc nopelniem liek samaksāt zviedru bankām.

Krīzes ēnā ir daudz runāts par mūsdienu latviešu mentalitāti, dominējot nopietnam tonim. Ozola nenopietnā grāmata nav literārs šedevrs, tā vietām ir pavirša sērfošana pa vēsturi ar informācijas blokiem, kas šķiet izkopēti no Vikipēdijas, tā pat neaicina uz diskusiju, jo tai nav intelektuālas pretenzijas. Taču kaut kādā veidā šī mundrā un veldzējošā fikcija pārliecinoši pasaka to, ko nav spējusi pateikt neviena nopietna diskusija vai labticīga ekonomiska prognoze, - būs labi. Un tādu sajūtu šodien ļoti gribas. Par to autoram paldies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?