Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Būs lielāka naudas plūsma

Starptautiska līmeņa tehnoloģiju eksperts Hanno Husars, kurš Igaunijas Swedbank vadīja komplicēto eiro ieviešanas procesu, daloties pieredzē ar Latvijas uzņēmējiem, teic, ka bankā bija astoņi vērienīgi testi, pārbaudot, vai darbojas pilnīgi visi pārejas posmi. H. Husars iesaka padomāt par sīkumiem, piemēram, par to, kur kasieriem glabāt naudu, un rēķināties, ka pāreja uz eiro notiek ziemā, kad naudas pārvadāšanu ietekmē ceļu tīrība. Jāatgādina, ka Igaunija pievienojās eirozonai 2011. gada 1. janvārī.

Ar kādiem apstākļiem uzņēmējiem jārēķinās, kad tiek ieviests eiro?

Domāju, ka Latvijā ir mazliet atšķirīga situācija no Igaunijas, jo Latvija ir viena no retajām valstīm, kur nacionālajai valūtai ir augstāka vērtība nekā eiro. Lielākā problēma un izaicinājums ir tas, ka piecus mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas bija jāraksta cenu zīmes abās valūtās - kronās un eiro. Pirmkārt, svarīgi aktīvi komunicēt ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem, tirdzniecības uzņēmumiem. Otrkārt, jārēķinās, ka šajā laikā būs četras piecas reizes lielāka skaidrās naudas plūsma, jo paralēli ir gan nacionālā valūta, gan eiro. Un trešā lieta ir viss, kas saistīts ar informācijas tehnoloģijām. Jāparūpējas par informācijas tehnoloģiju un resursu pārvaldības sistēmām. Jārēķinās, ka var rasties augsne kriminālnoziegumiem - pāreja uz eiro notiek ziemā - iespējami slikti laika apstākļi, piemēram, pārvadājot skaidro naudu. Pie mums skaidrās naudas transportēšana notika, sadarbojoties policijai un apsardzes kompānijai.

Vai, pārejot uz eiro, saskārāties ar mākslīgās inflācijas problēmu?

Igaunijas gadījumā bija tāda kā vienošanās starp baņķieriem un mazumtirgotājiem, ka sešus mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc pārejas uz eiro netiek celtas cenas. Tomēr, kā jau varat lasīt avīzēs, lielākā inflācija eirozonā ir Igaunijā. Domāju, ka svarīgi, lai būtu godīga vienošanās starp mazumtirgotājiem un bankām.

Kāds Igaunijā bija sabiedrībā valdošais noskaņojums - par vai pret eiro?

Iedzīvotāji bija diezgan optimistiski. Aptaujas tika veiktas pāris reižu gadā. Pozitīva attieksme bija 50-55% iedzīvotāju, un nevarētu teikt, ka pārējie bija pilnīgi pret, drīzāk nedaudz šaubījās. Lielākās bažas bija par to, kas vispār notiks.

Vai pāreja uz eiro Igaunijā notika gludi, vai arī bija starpgadījumi?

Pāreja noritēja visai raiti. Eiro krīze vēl nebija atnākusi, un iedzīvotāji bija diezgan optimistiski. Tai laikā Igaunijas ekonomika bija recesijā. Uz eiro tika liktas lielas cerības, ka būs biznesa izaugsme. Tā arī bija. Paraudzīsimies uz faktiem - Igaunijas eksporta cipari joprojām ir diezgan labi.

Kad uzņēmēji rēķinus sāka izrakstīt eiro valūtā?

Rēķini tika izrakstīti kronās līdz 31. decembrim, bet rēķinā vēl bija arī ailīte pusgadu pirms un pusgadu pēc ieviešanas, norādot, kāds ir summas ekvivalents eiro. Arī uz čekiem veikalos bija abas summas.

Kā pārdevēji atrisināja to, kur likt vienu un otru valūtu? Lietoja atsevišķus kases aparātus?

Jā, igauņu mazumtirgotāji kasēs lietoja divus kases aparātus, atsevišķas atvilktnes. Lielajos veikalos bija atsevišķas kases: vienā maksā ar bankas karti, otrā ar skaidro naudu kronās un atlikumu saņem jau eiro, citā norēķinies ar eiro -lai pārdevējiem un pašiem nejuktu. Šāda metode noteikti atviegloja situāciju.

Kā veicās mazajiem veikaliņiem un ekotirdziņiem? Vai bija gatavi eiro ieviešanai?

Ja POS termināļi banku kartēm tika laikus pārveidoti, varēja pieņemt kartes. Bet tirdziņos eiro prasīja, sākot no 1. janvāra, un, ja pircējs norēķinājās ar kronām, tad atlikumu bija noteikts izdot eiro.

Cikos pārejas naktī notika pirmie banku darījumi eiro?

Sākām precīzi pusnaktī. Swedbank pirmā eiro transakcija notika 18 minūšu laikā. Arī citas bankas bija ļoti ātras.

Kad jūsu premjerministrs Andruss Ansips 2010. gada 31. decembrī pusnaktī simboliski izņēma pirmās eiro banknotes no bankomāta, viņš pārfrāzēja klasisko teicienu: «Šis ir mazs solis eirozonai, bet liels solis Igaunijai.» Kas bija šis solis?

Domāju, svarīgākais šajā ziņā ir tas, ka eirozona un Eiropas lielās valstis Vācija, Francija tic, ka Igaunija spēj būt tai pašā monetārajā zonā, pie viena galda.

Kuras bankas bankomātu premjers lietoja?

Tas bija īpaši izveidots bankomāts mūsu Nacionālajā teātrī.

Ieviešot eiro, pretrunīgu rezonansi radīja fakts, ka uz eiro monētas attēlotās Igaunijas kartes kontūra ietver arī «gabaliņu» no Krievijas teritorijas un ka tā it kā bija politiska provokācija vai mākslinieka interpretācija. Kas īsti notika?

Es domāju, ka šīs monētas joprojām ir apritē. Nezinu, kāpēc bija šāda attieksme, nepārzinu šī atgadījuma detaļas.

Ja nu kādam vēl pēc tam, kad beidzās kronu pieņemšana veikalos - piemēram, jūlijā, bija kaudze Igaunijas kronu?

Līdz 2011. gada beigām visas komercbanku filiāles kronas mainīja uz eiro ar oficiālo kursu. Nacionālā banka joprojām maina kronas uz eiro pēc noteiktā kursa.

Ko tagad saka numismāti? Vai kolekcionārus interesē Igaunijas krona?

Mūsu nacionālās naudas zīmes ir diezgan populāras un esot arī diezgan dārgas. Esmu dzirdējis, ka vienu kronu var pārdot pat par vienu eiro.

Vai igauņi tagad pieraduši pie eiro?

Tagad ir pieraduši. Vajadzēja gadu - tad visi kalkulēja - cik, piemēram, 60 eiro ir kronās. Tagad jau nu gan vairs neskaita.

Kas vēl Latvijā jāņem vērā?

Pārdomājiet un notestējiet visu procesu. Igaunijā tika pieļauta kļūda ar eiro «iesācēju komplektiem» [īpašs iepakojums, kurā ir monētas ar Igaunijas simboliku]. Šos komplektus pārdeva komercbanku filiālēs, un tie bija ļoti populāri. Pirka visi! Ne tikai igauņi, bet arī pircēji no citām valstīm. Sākās deficīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eiro Igaunijā

Konkursā par eiro monētas nacionālo dizainu tika iesniegtas 134 dizaina idejas. Komisija izvēlējās 10 finālistus, bet 45 453 Igaunijas iedzīvotāji savu viedokli pauda telefonbalsojumā.
Uzvarēja mākslinieks Lembits Lohmuss, kura darbs saņēma 12 482 balsis. Uz monētas ir attēlota Igaunijas valsts kontūra un vārds «Eesti» [Igaunija].
Avots: www.euro.eesti.ee

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?