Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Būt draugiem, ne ienaidniekiem

Kā Latvijas militāro klātbūtni Afganistānā ietekmēs ASV prezidenta lēmums par 30 tūkstošu vīru lielu papildspēku nosūtīšanu un aicinājums sabiedrotajiem darīt to pašu?

Šis lēmums tika apspriests NATO militārajā komitejā, un arī mēs atbalstījām šo palielinājumu. Saskatām daudz pozitīva koalīcijas spēku komandiera amerikāņu ģenerāļa Stenlija Makristala jaunajā stratēģijā. Tagad jau tā ir nevis Makristala, bet NATO jaunā stratēģija par šo misiju. Runājot par Latvijas kontribūciju, mums ir bijušas konsultācijas un spriešana par to, ka mēs paliekam tajā pašā apjomā, kādā esam šogad (174 karavīri). Paliekam ar tām pašām vienībām. Darbojamies PRT (provinces rekonstrukcijas vienība) Fārjābas provincē, kā arī sadarbības grupā, kas apmāca afgāņu armiju (OMLT) Kunāras provincē, dodam savus pārstāvjus arī štābos.

Kāpēc jāpalielina sabiedroto spēki Afganistānā?

Viens no iemesliem, kas liek palielināt spēkus, ir saistīts ar argumentu, ka jebkuru uzdevumu var izpildīt, ja tiek kontrolēta teritorija. Turklāt teritorija ar cilvēkiem. Šajā gadījumā, ja nav cilvēka, kā amerikāņi saka - foots on the ground -, tad arī nav iespējams izpildīt uzdevumu. Taču pats svarīgākais ir panākt Afganistānas bruņoto formējumu un policijas apmācību un sagatavošanu tādā līmenī, ka viņi paši spēj kontrolēt šo teritoriju. Un atbilstoši jau 2011.gadā NATO, amerikāņu spēki šo teritoriju spētu nodot afgāņu ziņā un izvest savus spēkus. Šis laiks vairāk būs veltīts afgāņu bruņoto spēku un policijas sagatavošanai, lai viņi spētu pārņemt teritorijas kontroli. Uzdevums ir ļoti smags un atbildīgs. Tās ir gan kultūras atšķirības starp mums un viņiem, gan dažādi priekšstati par valsti un valstiskumu, cilšu ietekme, valdības - es negribētu teikt «korumpētība», kā tiek vispārīgi atzīts, bet vājums, kas redzams viņu izpratnē par valsti. Apmācīt karavīru divos gados, domāju, tas ir iespējams. Svarīgi, lai šis karavīrs paliktu bruņotajos spēkos, bet tas vispirms ir atkarīgs no Afganistānas valdības un iedzīvotājiem, vai viņi būs spējīgi to izprast un nodrošināt. Tas arī noteiks, cik ātri NATO varēs izvest savus spēkus.

Vai ASV prezidenta teiktais, ka pēc 18 mēnešiem tiks sākta spēku izvešana no Afganistānas, nav brīdinājums afgāņu valdībai, ka beidzot jāsāk nopietni strādāt arī pašiem?

Nedomāju, ka kritiskā situācijā notiks karavīru strauja izvešana. Tas nevar notikt strauji. Jebkurā gadījumā panākumiem ir jābūt un izvešana notiks, ja būs izpildīti zināmi kritēriji. Kas ir šie kritēriji? Par to NATO ir bijis daudz diskusiju, jo vajadzīgs mērķis, pēc kura sasniegšanas var sākt karavīru izvešanu. Nedomāju, ka ASV un pārējās valstis termiņa noteikšanu uzskata par galveno kritēriju karaspēka izvešanai. Es tam nepiekrītu.

Papildspēki galvenokārt tiks izvietoti Afganistānas dienvidos un austrumos. Vai tas nozīmē, ka mēģinās slēgt robežu ar Pakistānu?

Baraks Obama uzsvēra, ka Afganistāna un Pakistāna tiek uztvertas kā viens kopīgs reģions. Tajā pašā laikā liela uzmanība jāpievērš tieši Pakistānai, ar šo valsti ir ļoti nopietni jāstrādā, lai atrisinātu Afganistānas krīzi.

Vai militāri ir iespējams noslēgt Afganistānas robežu?

Man patika Turcijas armijas komandiera uzstāšanās, kurā viņš pastāstīja par nemierniekiem, kas darbojas no Irākas teritorijas. Parādīja, cik tas ir smagi - robežu tur veido kalni, un ir pilnīgi neiespējami tos izstaigāt, novilkt kaut kādu robežas līniju, izveidot aizžogojumus. Tas nav iespējams, un tāpēc arī ir problēmas ar šīs robežas kontroli. Lielākās grūtības rada apvidus īpatnības, nav iespējams izveidot ne tikai žogus, nevar arī pārlūkot teritoriju no novērošanas torņiem. Šo teritoriju nav iespējams kontrolēt. Atgriežoties pie ciltīm - tās ceļo, cilvēkiem aiz robežas dzīvo radinieki, un nav iespēju neļaut viņiem pārvietoties tām pāri.

Uz kā balstās NATO armiju komandieru viedoklis, ka misija Afganistānā būs sekmīga?

Pirmkārt, uzņemoties nodrošināt drošību un sākot reāli darboties, mēs katrs uzņemamies to, ka šī misija ir sekmīga. Tas ir solidaritātes jautājums - ja vairākas valstis ir uzņēmušās šo darbu vai kāda organizācija ir apņēmusies to veikt, tad tas ir veiksmes vai neveiksmes stāsts. Uzņemoties šādu misiju, jādara viss, lai tā būtu sekmīga, jo tas ir arī organizācijas prestižs. Otrkārt, no turienes nāk draudi. Tie nāk ar terorismu, ar narkotikām.

Kā vērtējat jauno Makristala stratēģiju?

Tā ievieš daudz jauna, kas vērsts uz sadarbību ar afgāņu civiliedzīvotājiem, un šī stratēģija dod uzdevumu karavīriem ciešāk sadarboties ar afgāņiem. Sēžot bāzē un nesarunājoties ar afgāņiem, mēs nespēsim iegūt viņu lojalitāti un atbilstoši sagatavot viņu spēka struktūras. Tā ir stratēģija, kas vairāk vērsta uz civilajiem iedzīvotājiem, lai varētu iegūt viņu atbalstu. Ir svarīgi, lai afgāņi koalīcijas spēkus uztvertu kā kaut kāda darba darītājus, nevis ārzemniekus, kas tikai cīnās pret talibiem vai novērš terora draudus. Ļoti svarīga ir arī nevalstisko organizāciju iesaistīšana. Tiek uzsvērts, ka bruņotie spēki rūpējas par drošību, bet ir vajadzīgi spēki, kas spētu celt skolas, ceļus, attīstīt vietējo infrastruktūru, palīdzēt veidot valdību, dot padomus un uzdevumus.

Par situāciju Baltijā un Latvijā. Par ko spriedāt kopā ar Igaunijas un Lietuvas armiju komandieriem nesenās tikšanās reizē Viļņā?

Par Baltijas bataljonu, kas piedalīsies NRF jeb tā saucamajos NATO reaģēšanas spēkos. Bataljona štābā ir trīs latviešu virsnieki. Neskatoties uz veiksmīgo sertifikāciju un bataljona augstajām spējām, Latvijai no dalības šajos spēkos ar savu vienību nācās atteikties ekonomiskās situācijas dēļ. Bet mēs kā komandieri runājām, ka šim projektam ir nākotne. Pat pēc bataljona dežūras beigšanās nākamā gada vasarā, kad šī vienība pārtrauks savu eksistenci, projektam būs nākotne. Baltijas bataljona ietvaros mēs saskatām daudzus nākotnē īstenojamus projektus. Piemēram, Lietuva un Igaunija ir pievienojušās Dānijas divīzijai. Arī Latvija gatavojas tam pašam, mēs varētu pievienoties divīzijai nākamā gada sākumā. Tas nozīmē, ka turp nosūtīsim savu personālu, darbosimies štābā. Arī tagad Latvijā ir dāņu militāro padomnieku grupa, kas nodarbojas ar Baltijas valstu sauszemes spēku apmācību. Mūsu virsniekiem būs iespēja darboties un apgūt ne tikai brigādes līmeņa apmācību, bet arī divīzijas līmeņa apmācību. Trīs Baltijas valstu sauszemes spēki ies vienotu ceļu.

Lielākās mācības Latvijā būs nākamgad?

Latvijā plānojam trīs starptautiskās mācības ar citu NATO dalībvalstu piedalīšanos. Tagad mēs gatavojam šīs mācības, nosakām laiku un vietu, kā arī karavīru skaitu.

Vai šīs mācības ir saistītas ar kritizētajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām pie Baltijas robežām? Kāpēc alianse ļoti novēloti pauda savu satraukumu?

Domāju, ka mācības Krievijā, par kurām Baltijas valstis uzreiz izteica savas bažas, notika bez vajadzīgā atklātuma - kas tās par mācībām, uz ko tās vērstas. Tas radīja bažas, it īpaši ņemot vērā, ka šādas mācības notika arī pie Gruzijas robežām, un mēs zinām, kādas tam bija sekas. Par NATO. Pirmkārt, alianse vēlas izveidot sadarbību ar Krieviju un tāpēc šo un to cenšas noklusēt. Otrkārt, NATO visi jautājumi tiek izlemti saskaņā ar vienotu principu, bet šajā gadījumā tas traucēja ātrākai lēmuma pieņemšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?