Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ceļojiet, kamēr vēl varat un spējat!

Ceļotāji ir īpaša cilvēku kategorija. Tie, kuri ceļoja jau padomju laikos, arī pensijā būdami, lūko, kā tikt pāri robežām, kaut kur aizbraukt. Atceros, kā braucām padomju laikā. Ar smagajām mašīnām ik vasaru apceļojām Kaukāzu - Karpatus, Krimu. Sēdāmies smagās mašīnas piekabē, kurai pāri uzkonstruēts režģis, lai var uzsegt brezenta tentu, un tā tikām pat līdz Volgogradai!

Es uzskatu, ka arī senioru vecumā ceļot nav neiespējami. Ja ģimenē ir divi cilvēki un abiem pensijas - te es nerunāju par lielām pensijām, mums jau gandrīz visiem tās ir ap 170 latiem -, gada laikā ceļojumam var atlicināt. Tiesa, tas jādara ļoti mērķtiecīgi - pa 30 latiem jānoliek katru mēnesi, un desmit mēnešu laikā braucienam jau būs iekrāti 300 latu. Mūsējie - līvānieši - tā arī dara! Jau gadiem ilgi sadarbojamies ar Relaks tūri. Tā ir pensionāriem ļoti pretimnākoša ceļojumu aģentūra. Atceros, pašā sākumā pirmajā reizē, apmēram pirms desmit gadiem, kad braucām uz Kuršu kāpu un Klaipēdu, autobusā nedarbojās kondicionētājs. Es biju ļoti sašutusi. Sazinājos ar aģentūras cilvēkiem, un viņi kā kompensāciju piedāvāja par velti izmantot autobusu vēl vienu dienu. Neticēju, ka šis solījums tiks piepildīts, bet piepildīja gan! Mēs aizbraucām vēl vienā ekskursijā! Ļoti cienām šo aģentūru. Līvānos seniori ir diezgan aktīvi ceļotāji. Protams, tiem, kuri dzīvo vieni paši, ir grūtāk sakrāt, bet arī šie cilvēki krāj naudiņu un brauc vienas divu dienu ekskursijās tepat pa Latviju vai Baltijas valstīm. Un ļoti gaida šos ceļojumus. Mazie ceļojumi izmaksā ap 50 latiem.

Lauciniekiem jau vieglāk - ja ir gotiņa, sava saimniecība, no pensijas iespējams vairāk atlicināt. Jā, daudziem jau šķiet, ka tieši tas arī ir šķērslis - nevar aizbraukt nekur tālu, jo nav kam atstāt lopus. Bet arī to var atrisināt, ja cilvēks ir saticīgs. Pazīstu kādu kundzi no Nīcgales, kurai ir divas govis un tele. Bet viņai ir kaimiņienes - kad kundze aizbrauc uz ārzemēm, viena kaimiņiene vakarā atnāk gotiņas izslaukt, otra no rīta. Tikai pašam ir jābūt saticīgam, tādam, kuru kaimiņi mīl, tad var šo problēmu atrisināt. Un tā šī kundze jau deviņus gadus ceļo, atbraucot stāsta piedzīvoto un iedrošina ceļot arī citus.

Es pensijas gados esmu pabijusi gan Eiropas tālākajā ziemeļu punktā, gan Eiropas rietumu punktā - Rokas ragā. Tas ir to vērts! Biju arī Spānijā, Portugālē, Marokā, Gibraltārā. Bet visvairāk man patika Bavārija un Šveice - turp es varētu braukt katru gadu.

Protams, pensijas vecuma cilvēkam pašam ir jāapzinās, kāds ir viņa veselības stāvoklis. Viņš nedrīkst būt par traucēkli grupai, kurai viņa dēļ jākavējas, uz šo cilvēku jāgaida. Pati domāju - ceļošu, kamēr spēju, bet, kad sapratīšu, ka vairs nespēju, metīšu mieru. Kalnos uzkāpt tagad vairs nevaru, bet taisni iet gan vēl varu! Tāpēc senioriem novēlu: izmantojiet iespēju ceļot - tie, kuri vēl to var! Kaut vai paņemiet no savas zārka naudas, bet vismaz vienu reizi tomēr kaut kur uz tālām zemēm aizbrauciet!

Veneranda Caune, pensionāre Līvānos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?