Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Četru vietā bez maksas pieci

Lai aizpildītu brīvās vietas virszemes televīzijas (TV) bezmaksas apraidē, kas tur radīsies no nākamā gada 1. janvāra līdz ar Zviedrijas mediju koncernam Modern Times Group (MTG) piederošo kanālu TV3 un LNT pāreju uz raidīšanu tikai maksas platformās, tiks rīkots konkurss. Tā ceturtdien nolēma Saeimas deputāti, galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Konkursa rezultāti būs zināmi decembra vidū.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šādai kārtībai sagatavojās laicīgi, konkursu nolikumus pieņemot jau pirms nedēļas. MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena atklāj, ka ar tiem iepazinusies, taču vēl nebija gatava sniegt atbildi, vai viņas vadītais uzņēmums ar kādu no sev piederošajiem kanāliem konkursā piedalīsies. Iepriekš viņa kā vienu no iemesliem TV3 un LNT raidīšanas pārtraukšanai bezmaksas apraidē minēja nepieciešamību maksāt va/s Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) par apraidi, kas līdz šim bija 650 tūkstoši latu gadā par kanālu. No nākamā gada maksa samazināta līdz 250 tūkstošiem, turklāt konkursa uzvarētājiem sabiedriskā pasūtījuma ietvaros tiks piešķirta gandrīz visa tās segšanai nepieciešamā summa.

Apmierināts ar NEPLP izstrādāto kārtību ir kanāla Re:TV dibinātājs Ingemārs Vekteris. Konkursā viņš plāno piedalīties, jo uzskata, ka raidīšana bezmaksas virszemes apraidē reģionālajām televīzijām ļaus straujāk attīstīties. Jautāts par iespējamo biznesa modeli, I. Vekteris atbild: «Faktiski sabiedriskais pasūtījums būs jāveido par savu naudu, priecājoties, ka varam raidīt bezmaksas apraidē. Protams, tā palielinās reklāmdevēju piesaistes iespējas, kas ļaus segt satura veidošanas izmaksas.»

Kopumā NEPLP ieplānojusi izvēlēties trīs komerciālos kanālus, kurus papildus sabiedriskās televīzijas programmām LTV1 un LTV7 konkursa pozitīva iznākuma gadījumā iedzīvotāji varēs bez maksas uztvert ar dekoderiem. NEPLP sagaida, ka vienā no kanāliem tiks pārraidīti informatīvi dokumentālie raidījumi, otrā - bērnu un jauniešu pārraides, bet trešajā - reģionālais saturs. Katrs komerckanāls par savu pakalpojumu sniegšanu, kas pēc būtības valstij palīdzēs īstenot gan Satversmē, gan Eiropas Savienības (ES) direktīvās paredzētās iedzīvotāju tiesības uz brīvi iegūstamu informāciju un viedokļu daudzveidību, no sabiedriskajam pasūtījumam budžetā paredzētajiem līdzekļiem gadā saņems 245 tūkstošus latu, ieskaitot PVN. Šo summu katram uzņēmumam gan nāksies samaksāt LVRTC par apraidi. Savukārt līdzekļi, lai nodrošinātu programmas satura atbilstību visām NEPLP prasībām, tostarp vidējo diennakts raidlaiku ne mazāk kā 16 stundu garumā, no kurām vismaz trīs stundas jātranslē Latvijā veidoti raidījumi valsts valodā, būs jāpelna pašiem.

NEPLP izraudzītie kanāli bezmaksas apraidē atbilstoši nolikumam būs skatāmi līdz 2017. gadam. Izvēli padomes locekļi izdarīs, novērtējot konkursa dalībnieku plānus par raidījumu apjomu, saturisko koncepciju, vizuālo noformējumu un laika grafiku, kā arī tehnisko nodrošinājumu un finansējuma izlietošanas tāmes. Skatīts gan tiks tikai to kanālu piedāvājums, kuri iepriekšējā gadā apraidi veica galvenokārt latviešu valodā un no kuru programmām vismaz 20 procentus nedēļas raidlaika apjoma veidoja Latvijā radīti raidījumi. NEPLP kandidātiem pieprasa iesniegt arī biznesa plānu trim gadiem un dokumentus, kas apliecina pretendentu pieredzi līdzīgu pakalpojumu sniegšanā.

Ingemārs Vekteris pauž gandarījumu arī par to, ka palielināts finansējums ikgadējā konkursā par novadu TV ziņu sižetu veidošanu LTV1 raidījumam Dienas ziņas un citām sabiedriskās TV pārraidēm. Iepriekš par katru divas minūtes garu sižetu sabiedrisko pasūtījumu guvušajām reģionālajām TV tika maksāti 76 lati, savukārt no nākamā gada šī summa tiks divkāršota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?