Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Cieņas un mīlestības apliecinājums pedagogam

Apgādā Zinātne klajā nākusi grāmata ar visai neierastu tapšanas vēsturi un autoru kopdarbu. Vispirms tā ir Māras Marnauzas, kamerkora Fortius un sieviešu kora Balta diriģentes un mākslinieciskās vadītājas, nākamo, 25. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsdiriģentes, dziļas cieņas un mīlestības apliecinājums savam nesen mūžībā aizgājušajam pedagogam profesoram Mendelim Bašam. Jāsaka, šāda savas darbības zenītā esošas spilgtas personības pietātes izpausme ir reta parādība ne tikai mūsdienu sabiedrībā.

M. Bašu Latvijas muzikālā sabiedrība pazīst kā talantīgu Jāzepa Vītola un Leonīda Vīgnera skolu guvušu komponistu, diriģentu un pedagogu. Zinātniskās monogrāfijas 2. daļas Kordiriģēšanas pedagoģija satura pamatā likti M. Baša savulaik izstrādātie metodiskie materiāli, kas, intensīvi sadarbojoties ar autoru viņa dzīves pēdējā gadā (2012), ir M. Marnauzas, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Mūzikas un dejas pedagoģijas katedras profesores, rediģēti un būtiski papildināti ar jaunākajām zinātniskajām atziņām.

Monogrāfijas 1. daļa atsedz Mendeļa Baša dzīves gājumu un radošās darbības daudzpusību. Biogrāfiskā izpētes metode atklāj diriģenta personības izpratni, ko veido viņa personiskās īpašības, attieksmes, saskarsmes māksla un pedagoģiskie principi. Atšķirībā no pārējām profesoram veltītajām publikācijām šajā iekļauts īpašs papildinājums - materiāli no nepublicēta profesora manuskripta Vācu okupācijas laika atmiņas (2010). Šis skaudrais vēstījums par jaunībā pārdzīvoto traģēdiju daudziem lasītājiem atklās gluži jaunas iezīmes M. Baša personībā. M. Marnauzas vārdiem runājot, profesors ir neparasta parādība Latvijas mūzikas kultūrā, jo viss piedzīvotais un pārciestais nav spējis salauzt viņa gribu, mērķtiecību, sirsnību, laipnību un rakstura līdzsvarotību.

Grāmatas 2. daļas saturs noteikti ir noderīgs izziņas avots gan kordiriģēšanas pedagogiem un augstskolu studentiem, gan mūzikas vidusskolu un mūzikas skolu audzēkņiem, arī praktizējošiem kordiriģentiem un pūtēju orķestru kapelmeistariem. Pagaidām tas ir vispusīgākais valsts valodā pieejamais pētījums mūzikas pedagoģijā, kas veltīts kordiriģēšanas jautājumiem. Pēc M. Baša lūguma fotokameras priekšā diriģenta stāju un žestus publicēšanai demonstrējusi pati M. Marnauza, profesora diriģēšanas skolas vistiešākā turpinātāja.

Monogrāfijas teksta izklāstu papildina bagātīgs fotogrāfiju, taktsfigūru attēlu un nošu materiāla klāsts, pielikumā atspoguļoti nozīmīgākie M. Baša pedagoģiskās un mākslinieciski radošās darbības fakti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?