Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Cilvēks nav radīts, lai sēdētu. Vairāk jāku stas

Daba cilvēku nav radījusi, lai tas negausīgi ēstu un ilgi sēdētu, saka profesors Anatolijs Danilāns. Bet ilga sēdēšana ir daudzu biroja darbinieku ikdiena. Sēdošs darbs ietekmē ne tikai muguru, bet arī zarnu, sirds un citu orgānu darbību, pat omu. Un veselībai tas ir nopietns drauds, atgādina Danilāns.

Pie datorgalda uz bumbas

Uzzinājusi, ka reklāmas aģentūras Due darbinieki pie datora mēdz sēdēt uz bumbas, nevis krēslā, braucu ciemos. Birojs piektajā stāvā - kāpju un jūtu, kā sirds sitas aizvien straujāk. Visnotaļ veselīgi! Arī datorgrafiķis Kārlis Jakadels stāsta, ka astoņu gadu laikā ar liftu uz savu darba kabinetu braucis vien pāris reižu. Kārlis veselīga dzīvesveida idejai pievēršas racionāli - kalorijas neskaita, bet, «ja iespējams tās sadedzināt vairāk, kāpēc to nedarīt»? Tāpēc arī birojā tika iegādāta bumba. «Tā var pavingrot - šūpoties uz visām pusēm, paripināties zem galda, pataisīt presīti,» stāsta Kārlis. Birojā ir divas bumbas. Ja kāds no to īpašniekiem ir atvaļinājumā, arī kolēģi izmēģina sēdēšanu uz tās, bet atzīst, ka ērta tā viss neesot, krēsls esot piemērotāks. «Jā, sākumā ir grūti,» atzīst Kārlis, «bet ar laiku ķermenis pierod un sēdēšana vairs nav apgrūtinoša, gluži otrādi - ķermenis kļūst mundrāks. Lasīju, ka ilga sēdēšana uz bumbas nemaz tik veselīga nav, iespējams, lielākais labums no tā visa ir tas, ka klientos tas raisa pozitīvu izbrīnu».

Galds pēdējo ribu līmenī

Neesam radīti mazkustīgam dzīvesveidam, tāpēc ķermenis pats signalizēs, ja būs nepieciešama atpūta, - zudīs koncentrēšanās spējas. Tāpēc vismaz reizi stundā ieteicams 10-15 minūtes veltīt vingrojumiem - kakla, plecu, iegurņa un kāju, iesaka fizioterapijas centra Audemus fizioterapeite un masiere Ineta Zaharevska.

Ja nu pavisam darba vietā negribas staipīties kā kaķim, tad var izlīdzēties ar biežākām pauzītēm - ik pa laikam aiziet ciemos pie kolēģa vai arī, runājot pa mobilo tālruni, nevis palikt sēžam savā darba krēslā, bet izlocīt kājas gaitenī.

Vislielāko kaitējumu veselībai nodarām, ja sēžam sakumpuši, kājas sakrustojuši, tā veicinot asimetriju. Ja ir sakārtota ergonomika, ķermeņa asimetrija izpaliks, skaidro fizioterapeite. Jābūt piemērotam galdam, krēslam. Datora monitoram jāatrodas acu līmenī 60-80 cm attālumā no tām.

Kā izvērtēt, vai sēžam pareizi? Krēsla augstums jākoriģē tā, lai galda virsma atrastos pēdējo ribu līmenī. Ja roka saliekta elkonī 90 grādu leņķī, šajā līmenī ir arī pēdējās ribas. Jāsēž tuvu galdam - lai vēders tam pieskaras. Rokas apakšdelmiem jābūt atbalstītiem uz galda, lai nepārslogotu plecus. Mugurai jāatbalstās pret krēsla atzveltni ar lāpstiņu apakšējo daļu. Kājām ceļos jābūt 90 grādu leņķī un uz grīdas jābalstās uz pilnām pēdām. Īpaši grēko sievietes augstpapēžu kurpēs. Pie galda tās ieteicams novilkt. Lai nesagurtu jostas daļa, kājas ieteicams zem krēsla nekrustot. Vai arī jāiegādājas kāju paliktnīši.

Ilgstoša sēdēšana darba krēslā ietekmē mugurkaula veselību. «Tiek traucēta asinsrites apgāde mugurkaula smadzenēm,» stāsta Ineta Zaharevska. «Ilgstošs sasprindzinājums ietekmē asinsvadu veselību - tie sašaurinās. Palēninās vielmaiņas procesi. Ar mazāku jaudu darbojas iekšējie orgāni. Atslābst arī muskuļi, tie kļūst vāji.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Īsām atpūtas pauzēm

Izkustina krūšu daļu - satver pirkstus, izvērš plaukstas uz āru un stiepjas ar visu ķermeni uz priekšu, uz augšu. To var darīt sēdus vai stāvus.

Izstaipa krūšu daļu - rokas plati izpleš, atliec galvu atpakaļ un izliec krūšu daļu.

Izvingrina plaukstas - rokas un plaukstas var berzēt vienu pret otru. Tās var izvērst uz āru.

Pavingrina iegurni - sēžot ar dibenu pavirzās uz priekšu, pastaipa un izvingrina muskuļus - pārnesot svaru uz vienu vai otru sānu.

Pavingrina kājas - kustina pēdas uz augšu un leju, izstaipa ikru muskuli.

Izvingrina kaklu - noliecot galvu uz leju, uz sāniem, uz augšu -, izapļo plecus. Kaklu ar rokām var paglāstīt, paknaibīt.

Iesaka Paula Stradiņa KUS fizioterapeite Aina Rinkeviča

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?