Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Cilvēktiesības pret hokeja čempionātu

Ja netiks pārtraukti neskaitāmie cilvēktiesību pārkāpumi Baltkrievijā, Eiropas Savienības (ES) un citu valstu hokeja federācijām būtu jārosina Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF) pārskatīt lēmumu 2014. gadā pasaules hokeja čempionātu rīkot Baltkrievijā, ceturtdien pieņemtajā kopīgajā rezolūcijā lēmuši eiroparlamentārieši.

Šis nav pirmais aicinājums IIHF pārcelt hokeja čempionātu uz citu valsti - gada sākumā uz šādu rīcību federāciju mudināja ASV prezidents Baraks Obama. Tomēr Latvijas Hokeja federācija (LHF) norāda - pagaidām nav nekādu pazīmju, kas liecinātu, ka pasaules hokeja čempionāts varētu tikt rīkots citur, nevis Baltkrievijā. Eiroparlamentārieši arī aicina Baltkrieviju nekavējoties piemērot nāvessoda moratoriju un atbalsta pret Lukašenko režīma atbalstītājiem pieņemtās ekonomiskās un politiskās sankcijas.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete norāda - nav zināms, ar kādu balsu pārsvaru pieņemta šī rezolūcija, ko iesniegušas kopumā piecas EP grupas, to skaitā arī Latvijas eiroparlamentārieša Ivara Godmaņa pārstāvētā Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa. Pati viņa rezolūciju ar balsojumu atbalstījusi. S. Kalniete atgādina - aicinājums apsvērt čempionāta nerīkošanu Baltkrievijā ir tiešā saistībā ar prasību nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus politieslodzītos, viņa arī piebilst, ka tas ir tikai aicinājums, jo EP nevar piespriest federāciju kaut kā rīkoties. Atsaucoties uz pašas ciešo pazīšanos ar vienu no tagadējiem politieslodzītajiem, bijušo prezidenta amata kandidātu Andreju Saņikovu, S. Kalniete atzīst: «Esmu pārliecināta, ka prasības pret Baltkrieviju ir pamatotas, jo šiem cilvēkiem nav nekādas aizsardzības.»

Rezolūcijā ietverti arī citi punkti, piemēram, aicinājums nekavējoties nogādāt piederīgajiem divu vīriešu, kuriem tika izpildīts nāvessods par Minskas metro spridzināšanu, mirstīgās atliekas, kā arī nosodījums par aizskarošo retoriku, ar kādu Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vērsies pret Vācijas ārlietu ministru, apspriežot viņa seksuālo orientāciju.

LHF prezidents Kirovs Lipmans sarunā ar Dienu norādīja, ka pagaidām neesot nekādu pazīmju, kas liecinātu par iespējamajām izmaiņām turpmāko pasaules čempionātu rīkošanā. «Nesen man bija saruna ar IIHF prezidentu Renē Fāzelu. Es domāju, viņš noteikti būtu ieminējies, ja tiešām būtu nopietni signāli, ka baltkrieviem varētu atņemt pasaules čempionātu,» skaidroja K. Lipmans.

Signāli no Eiroparlamenta Baltkrievijas virzienā esot raidīti jau iepriekš. «Vajag ļoti lielu spiedienu, lai IIHF pieņemtu šādu lēmumu - kādai valstij atņemt pasaules čempionāta rīkošanas tiesības. Nedomāju, ka tas notiks. Tādā gadījumā vispirms par šādu soli ir jāizšķiras IIHF padomes locekļiem un pēc tam par to jānobalso kongresam.» Nākamais IIHF kongress paredzēts maijā pasaules čempionāta laikā. Pēc K. Lipmana teiktā, lielākā daļa IIHF pārstāvju esot pārliecināti, ka pasaules čempionāts Baltkrievijā būšot visaugstākajā līmenī.

Diena jau informēja, pirms nedēļas ES Ārlietu padome nolēma noteikt striktākas ekonomiskās un politiskās sankcijās pret Baltkrieviju - iebraukšana ES aizliegta vēl 12 personām, kopumā melnajā sarakstā ir jau 243 cilvēki, iepriekš noteiktajiem trim uzņēmumiem, kuru darījumi Eiropā iesaldēti, pievienoti vēl divdesmit deviņi. Lielākā daļa no tiem ir ar Baltkrievijas oligarhu Juriju Čižu saistīti uzņēmumi, to skaitā holdings Traipl, kas sadarbojies ar uzņēmumiem Latvijā, tas raisīja bažas par iespējamiem zaudējumiem Latvijas tautsaimniecībai pat 20 miljonu latu apmērā. Tomēr Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizliegums darboties ES teritorijā neattiecas uz vairākām Traipl meitaskompānijām, kurām ir sadarbības partneri Latvijā, līdz ar to, iespējams, Traipl savu darbību šeit turpinās caur pakārtotiem uzņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?