Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cīņās par ES naudu rosina algot profesionālus lobistus

Bažās par zemiem tiešmaksājumiem lauksaimniekiem arī turpmāk Zemnieku saeima rosina piesaistīt profesionālu, starptautisku lobistu kompāniju, kas aizstāvētu mūsu zemnieku intereses Briselē. Šāds pakalpojums var izmaksāt simtiem tūkstošu eiro. Zemkopības ministrija (ZM) iniciatīvu vērtē atzinīgi, taču speciālistiem ir šaubas.

«Mēs runājam par simtiem miljonu latu, kas var ienākt vai neienākt Latvijas ekonomikā,» vērtējot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu par reformām Eiropas lauksaimniecības politikā «svaru», Dienai sacīja Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja. 12. oktobrī EK nāks klajā ar konkrētu likumdošanas iniciatīvu Eiropas lauksaimniecības politikas jomā, kur strīdīgākais jautājums būs par būtiskām tiešmaksājumu atšķirībām dažādu ES valstu lauksaimniekiem. Šobrīd Latvija saņem vismazāko tiešmaksājumu visā Eiropā (75 eiro par hektāru), arī mūsu kaimiņvalstu lauksaimnieki saņem mazāk kā pusi no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa.

Dažādas lauksaimnieku organizācijas plāno plašus protestus gan 12. oktobrī, gan arī nākamgad, kad reformu apspriedīs Eiropas Parlaments. M. Dzelzkalēja norāda: ja patiešām gribam papildu miljonus saņemt, būtu jāspēj vienoties par vienotu Baltijas valstu pozīciju, iespējams, jāalgo profesionāls lobēšanas kantoris Briselē. «Ir vajadzīga skaidra stratēģija par to, kurš, ko un kad dara. Tam būtu vajadzīgs arī konkrēts budžets, kas jāiegulda, lai tos miljonus vēlāk saņemtu atpakaļ.»

ZM šādu iniciatīvu vērtē atzinīgi, jo jebkādas aktivitātes ir svarīgas, lai Latvijas viedokli ES sadzirdētu, uzskata ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta direktora vietnieks Jānis Briedis. Viņš atgādina - lai panāktu Latvijai pozitīvu risinājumu tiešo maksājumu izlīdzināšanas jautājumā, nepieciešama vienota ministriju un lauksaimnieku organizāciju sadarbība. Līdzīgi spriež bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze: «Šaubos, vai līdzēs lobisti, ja paši nevar savas prioritātes noteikt, ir vajadzīgs konkrēts viedoklis.» Viņš atgādina, ka līdz šim Latvijas zivsaimnieki un lauksaimnieki starptautiskas lobistu kompānijas nav izmantojuši. Latvijas Zivrūpnieku asociācijas (LZA) vadītājs Didzis Šmits stāsta, ka benzopirēna normu šprotēs saglabāšanu panākuši tikai pašu spēkiem, ar ZM un citu pašmāju organizāciju atbalstu, LZA reģistrējusies kā lobists ES lobistu reģistrā. Latvijas Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka saka, ka par ideju algot lobistus viņa uzzinājusi tikai no Dienas, taču uzreiz jautā, par kādiem līdzekļiem tas tiks darīts. Kā liecina EUobserver publicētā informācija, lobistu pakalpojumi var izmaksāt simtiem tūkstošu eiro. Piemēram, savulaik aviokompānija AirFrance-KLM lobistiem samaksājusi ap 100 000 eiro, Spānijas telekompānija Telefonica - 950 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?