Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cīniņš ar nodokļiem

«Skolā man patika vēsture un literatūra, bet nepatika matemātika. Izvēli kļūt par grāmatvedi ietekmēja mammas piemērs, jo viņa ilgus gadus bija galvenā grāmatvede Rīgas Mēbeļu kombinātā,» stāsta Ineta Ābele, kura karjeras kāpienā no grāmatvedes kļuvusi par finanšu direktori uzņēmumā IB serviss, kas ir firmas Canon oficiālais pārstāvis.

Ciparus skaita dators

Agrāk bija priekšstats, ka grāmatveži skaitļus skaita ar skaitīkļiem, mūsdienās viņi to dara ar speciālām profesionālajām datorprogrammām, Ineta stāsta. Bez matemātikas tomēr nevar iztikt, un tā attīsta loģisko domāšanu. Grāmatvedim nepieciešams analītisks prāts, jābūt ļoti precīzam, apstrādājot informāciju. «Labi jāpārvalda grāmatvedības uzskaites programma un likumdošana,» skaidro speciāliste.

Viņasprāt, viena no svarīgākajām īpašībām, kam jāpiemīt, ir pacietība. Jābūt arī pārliecinātam, ka izproti sarežģīto nodokļu politiku. «Nodokļi nav viegli administrējami, jo atsauces vienā nodoklī rada pretrunas ar citu. Nodokļi bieži mainās, bet likumi tiek izsludināti novēloti.» Ineta stāsta, ka joprojām prasa padomu mātei, kura tagad ir zvērināta revidente, un viņas kolēģēm. Profesionālās sarunas galvenokārt esot par nodokļu interpretāciju, kā tos lietot, ko tie ietver vai neietver. Grāmatveži izveidojuši savu diskusiju forumu, domu apmaiņa notiek internetā vai pa tālruni.

Savs iekšējais audits

Kad Ineta sāka studijas LU Ekonomikas fakultātē, varēja apgūt sociālisma ekonomiku. Pirmā darbavieta viņai bija Rīgas Mēbeļu kombinātā algu grāmatvedes amatā. Drīz sākušies pārmaiņu laiki, un nācās pilnībā pārorientēties uz pavisam citiem - kapitālisma tirgus ekonomikas principiem. «Tas bija interesants laiks, lai arī jutos kā ūdenī iemests kaķis, kam pašam jāizķepurojas,» atceras Ineta. Radās jaunas iespējas, viņu uzaicināja strādāt par galveno grāmatvedi Xerox kopētāju pārstāvniecības firmā. Tas nozīmēja, ka nācās pārkārtoties starptautiski atzītai grāmatvedības uzskaitei un piemēroties ārzemju partneriem. Kursos un pašmācībā Ineta papildus mācījās angļu valodu, lai iegūtu sertifikātu, apmeklēja kursus Anglijā, turpināja arī studijas LU - šoreiz grāmatvedības un audita specialitātē. Ineta saņēmusi maģistra diplomu ar zīmīgu numuru - 001. Ineta atzīst, ka divi pēc tam nostrādātie gadi audita kompānijā ļoti palīdzējuši turpmākajā darbā. «Ja ir pieredze, auditējot citas firmas, saproti, kur pašam savā praksē varētu rasties problēmas, tas pat palīdz izveidot uzņēmumā iekšējo kontroli.»

Kļūdas maksā dārgi

Grāmatveži ir gan izpildītāji, gan vadītāji. Ineta apzinājusies savas organizatores dotības, tāpēc tagad, būdama finanšu direktore, pārzina dažādas finanšu jomas, vada grāmatvedības nodaļu, plāno darbus un kontrolē to izpildi. Viņa skaidro - ja uzņēmumā ir tikai viens grāmatvedis, ievadot datorā datus, jābūt ļoti uzmanīgam, jo vēlāk sameklēt savu kļūdu ir daudz darbietilpīgāk un sarežģītāk. Ja lielā uzņēmumā strādā vairāki grāmatveži, katrs atbild par savu jomu, piemēram, algām, maksājumiem, produkcijas realizāciju, pamatlīdzekļiem u. tml. Kļūdas tad ir vieglāk atrast, jo operācijas ir saistītas.

Ineta uzsver, ka pārtraukt mācīties nav iespējams, jo, lai uzzinātu aktualitātes, jāapmeklē semināri. Jāinteresējas par jaunākajām datorprogrammām, kādas piemērotas konkrētam uzņēmumam, jāpilnveido sevi, lai būtu jaunas idejas, kā uzlabot uzņēmuma uzskaiti.

«Uzņēmuma vadītājs, kas saprot un ciena savu grāmatvedi, drīz būs jāieraksta Sarkanajā grāmatā, jo visiem jau liekas, ka tieši grāmatvedis ir «vainīgs», ka jāmaksā tik lieli nodokļi,» Ineta atklāj profesijas mīnusus. Viņa uzskata, ka uzņēmējus Latvijā nemīl. Par to liecinot attieksme un nodokļu likumdošana, kuras izstrādē, viņasprāt, nav piedalījušies profesionāli praktiķi. Uzliekot tik lielu nodokļu slogu uzņēmējam, valsts riskē, ka cilvēki vairs negribēs sākt savu biznesu.

Ikdiena intensīva

Kopējos semināros kolēģus varot atpazīt - viņi izskatās norūpējušies, Ineta saka. Pašai ikdienā grūti aizmirst par profesionālajiem ieradumiem - Ineta, piemēram, ievēro, ja veikalā neizsniedz čeku.

Darbadiena paiet ļoti intensīvi, jo jāspēj pārslēgties no viena jautājuma uz citu, jāseko likumu grozījumiem, tiem jāsagatavojas, jāizskaidro darbiniekiem un uzņēmuma vadībai. «Būtiska ir laba grāmatvežu komanda, kolēģu raksturu saderība. Arī lojāla attieksme un atbildība, šo darbu nevar darīt formāli,» skaidro Ineta. «Jāatrod tāda uzskaites sistēma, lai strādāt būtu ērtāk un labāk, un tad darbs kļūst pat radošs.»

Tā kā jāstrādā galvenokārt sēdus, daudzi grāmatveži izvēlas aktīvus hobijus. Ineta nodarbojas ar jogu - tas palīdz relaksēties un nedomāt par darbu pēc tā beigām. Starp viņas hobijiem ir arī kalanētika, slēpošana, atpūta pie jūras. Saspringtākais laiks - kad jānodod pārskati, toties galvenais profesijas pluss - grāmatvežu pakalpojumi ir pieprasīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Nodarbojas ar uzņēmuma finanšu darbības uzskaiti un pārraudzību. Izmantojot grāmatvedības datorprogrammas, ievada datubāzēs uzņēmuma finanšu operācijas, reģistrē dokumentus, piemēram, rēķinus, čekus, maksājumus, pavadzīmes.

Kur mācās
Tā kā parasti uzņēmumi pieprasa bilancspējīgu grāmatvedi, nepieciešama vai nu vidējā profesionālā izglītība grāmatvedībā (mācību ilgums 4 gadi), 1. līmeņa augstākā profesionālā izglītība grāmatvedībā (2-3 gadi), vai arī augstākā izglītība finanšu jomā (3-5 gadi), taču bieži pietiek arī ar augstāko izglītību ekonomikā, kurā apgūti grāmatvedības pamati vai kurai papildus izieti grāmatvedības kursi.
Pirmā līmeņa augstākās profesionālās studiju programmas grāmatvedībā var apgūt vairākās koledžās un augstskolās (Alberta koledžā, Grāmatvedības un finanšu koledžā, Biznesa augstskolā Turība, Vidzemes Augstskolā, Rīgas Tehniskajā universitātē, Banku augstskolā u. c.). Lielākajā daļā šo programmu ir arī budžeta studiju vietas. Mācību maksa svārstās no Ls 795 līdz Ls 998 gadā pilna laika programmās un Ls 680-998 gadā nepilna laika studijās.
Iegūt bakalaura grādu grāmatvedībā vai ekonomikā (arī ar specializāciju grāmatvedībā) var Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Ekonomikas un kultūras augstskolā u. c. Daudzās programmās ir budžeta vietas, mācību maksa ir ap Ls 960-1300 pilna laika vai ap Ls 850 nepilna laika studijās.

Kur strādā
Jebkurā uzņēmumā, bezpeļņas organizācijā, valsts struktūrā. Var strādāt arī kā pašnodarbinātais vai uzņēmumā, kas specializējas grāmatvedības pakalpojumu sniegšanā.

Darbarīki
Biroja tehnika, dators un specializētas grāmatvedības programmas, piemēram, Tildes Jumis, Apvārsnis, Hansa Financial u. c.

Cik pelna
Alga atkarīga no uzņēmuma lieluma, vai uzņēmums ir vietējais vai pārstāv ārzemju kompānijas, naudas apgrozījuma, darba apjoma un kvalifikācijas. Grāmatvežiem, kas strādā firmās, kuras sniedz grāmatvedības pakalpojumus, alga tiek aprēķināta atsevišķi pēc katra pasūtījuma un ir mainīga atkarībā no pakalpojuma sarežģītības un izpildei nepieciešamā laika. Vidēji grāmatvedis pelna Ls 300-600 mēnesī, taču atalgojums var sasniegt arī ap Ls 1000 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?