Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Circene: trūkst, jo daudzi nemaz negrib dzīvot laukos

Vairāki desmiti Latvijas ģimenes ārstu šobrīd gaida rindā cerībā uz brīvām prakses vietām, un tajā pašā laikā Latvijā ir pagasti, kur nav sava ģimenes ārsta, piemēram, Matīšu pagasts - šāda it kā paradoksāla situācija novērojama Latvijā. Taču rindā gaidītāji, kas visbiežāk paši jau strādā, cer, ka atbrīvosies prakses vietas Rīgā un Pierīgā, ne jau attālos pagastos, uz kuriem vairākums nevēlas doties. Balto plankumu - pagasti bez saviem ģimenes ārstiem vai tikai ar feldšerpunktiem - pagaidām Latvijas kartē ir maz, saka Veselības ministrijā (VM), taču tas ir tikai sākums.

No 1374 Latvijā strādājošajiem ģimenes ārstiem ceturtā daļa jau tagad pārkāpuši pensijas vecuma slieksni, bet 561 viņu kolēģis šobrīd ir vecumā starp 50 un 60 gadiem. Laukos iedzīvotāju skaits rūk ātrāk nekā lielajās pilsētās. Taču jaunu risinājumu, kā atvilināt ārstus uz laukiem, VM pagaidām nav - noskaidroja Diena. Problemātiska aina paveras, arī lūkojoties ģimenes ārsta acīm. Viņam jārēķinās, ka laukos, kur ir mazs iedzīvotāju blīvums, būs daudz grūtāk savākt pacientu skaitu, darba pienākumu būs vairāk, vairāk ielaistu slimību un sociālo problēmu, zemāka iedzīvotāju maksātspēja par mājas vizītēm. Sievai vai vīram pagastā var neatrasties darbs, bērniem - bērnudārzs. Uz jautājumu, kāpēc uz laukiem ģimenes ārsti nevēlas pārcelties, veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) gan atbild: «Domāju, tā nav tikai nauda. Lielākā problēma - daudzi negrib dzīvot laukos, jo izauguši pilsētā, tur viņiem, iespējams, ir savs dzīvoklis, ģimene.» Šīs problēmas VM nevarot atrisināt, tāpēc liela nozīme ārstu piesaistīšanā esot pašvaldībām. «Mēs jau nevaram ārsta dzīvesbiedrei meklēt darbu,» saka I. Circene.

«Pirmais: jābūt finansiālam stimulam - piemaksām no valsts, lai ārsts brauktu strādāt uz perifēriju, tā ir visas pasaules pieredze,» saka Dana Misiņa, kura 2011. gada vasarā absolvēja rezidentūru Rīgas Stradiņa universitātē un tagad kā ģimenes ārste strādā Rīgā. Otrajā vietā, viņasprāt, ir katra cilvēka motivācija vispār mainīt dzīvesvietu. Daudzi viņas kursabiedri skatījušies vienīgi Rīgas virzienā, taču bijuši arī daži, kuri būtu gatavi pārcelties uz lielajām pilsētām, piemēram, uz Daugavpili, taču tieši tobrīd tur nebijis brīvu prakses vietu. Ģimenes ārstiem arī esot svarīgi, cik tālu būs pieejami izmeklējumi un speciālistu konsultācijas.

Viens no iemesliem, kādēļ jaunie ģimenes ārsti nealkst strādāt laukos, ir bažas, ka, nonākot jaunā vietā, viņi nespēs savākt pietiekami lielu pacientu loku, līdz ar to tikpat kā neko nenopelnīs, uzskata Līga Kozlovska, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja. Ģimenes ārsta ienākumi ir tieši atkarīgi no pacientu skaita. L. Kozlovska norāda - svarīgi būtu likumdošanas izmaiņu ceļā nodrošināt to, ka jaunais ģimenes ārsts brīvajā prakses vietā reģionā varētu uzreiz automātiski reģistrēt iepriekšējā ģimenes ārsta pacientus, lai jaunienācējam pašam nav viņi jāmeklē pa visu novadu. Minimālais prakses pacientu skaits ir 600 pacientu, un, ja izdodas tikai tādu savākt, ienākumi būs mazi. «Ir jādod jaunajam ģimenes ārstam iespējas sevi pierādīt, sākt strādāt. Ja iedzīvotājus neapmierinās viņa darbs, viņi var pierakstīties pie cita ģimenes ārsta,» saka L. Kozlovska un piebilst - gandrīz viena trešdaļa ģimenes ārstu pacientu ir tā sauktie pasīvie pacienti, kuri pie ārsta iet labi ja reizi gadā un nereti pat nezina, ka mainījies ģimenes ārsts. Tāpat arī, pēc L. Kozlovskas domām, vajadzētu celt lauku ģimenes ārstu atbalsta koeficientu, kas šobrīd ir līdz 80 latiem mēnesī praksei. Igaunijā šīs piemaksas apmērs ir 300 latu.

Ministre I. Circene saka - pacientiem ir brīva izvēle pierakstīties, pie kāda ārsta vēlas, neņemot vērā ģeogrāfiskās robežas. VM esot darījusi samērā daudz, lai atbalstītu ģimenes ārstus, piemēram, viņi var piestrādāt steidzamās palīdzības punktos ārstniecības iestādēs. Taču nemaz daudz nepiesakoties. Iespējams labi piepelnīties, izpildot kritērijus ģimenes ārstu kvalitātes brīvprātīgā novērtējuma programmā, taču arī tur maz ārstu piesakoties. Par šiem kritērijiem asociācijas gan izteikušās, ka tie grūti izpildāmi.

Gaidīšanas sarakstā uz jaunām ģimenes ārstu prakses vietām šobrīd ir 78 ģimenes ārsti. VM primārās veselības aprūpes nodaļas vadītāja Marika Petroviča uzreiz saka - «saraksts noteikti neparāda to, ka šie ārsti būtu bez darba vai nebūtu sistēmā». Vairākums jau strādājot ģimenes ārstu praksēs, daudziem ir savas prakses, taču, iespējams, mainījušies ģimenes apstākļi, tāpēc viņi izvēlējušies citu vietu. Priekšroka gaidīšanas sarakstā ir rezidentūras absolventiem. VM veselības aprūpes departamenta direktors Ēriks Miķītis saka - ik gadu kāda daļa ģimenes ārstu sistēmu pamet: vai nu aiziet no biznesa, aizejot pensijā, vai aiziet mūžībā, un viņu vietā ik gadu ienāk aptuveni 20 jaunu cilvēku. Atbalstu naudas veidā ģimenes ārstiem, kas būtu gatavi strādāt laukos, VM nesola, izriet no Ē. Miķīša teiktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ģimenes ārsti skaitļos

Latvijā šobrīd strādā 1374 ģimenes ārsti

Ģimenes ārstu sadalījums pēc vecuma:
20-29 gadi - 3 ģimenes ārsti
30-39 gadi - 76 ģimenes ārsti
40-49 gadi - 367 ģimenes ārsti
50-59 gadi - 561 ģimenes ārsts
60-69 gadi - 284 ģimenes ārsti
70-79 gadi - 83 ģimenes ārsti

Kas jānodrošina jaunajām praksēm?
Jaunatvērtajām praksēm deviņu mēnešu laikā nepieciešams nodrošināt vismaz 600 pacientu (pediatru praksēm - 300) reģistrāciju attiecīgā ārsta pacientu sarakstā.

Cik daudz pacientu ģimenes ārstu praksēs?
Līdz 1000 pacientiem - 174 prakses
No 1001 līdz 2000 pacientu - 1003 prakses
No 2001 līdz 3000 pacientu - 193 prakses
Vairāk par 3001 - četras prakses

Kā veidojas ģimenes ārsta atalgojums?
Nemainīgā daļa: fiksētais maksājums prakses uzturēšanai Ls 240, piemaksa par bērnu skaitu līdz 70% no kopējā pacientu skaita, piemaksa par teritorijas blīvumu (jo mazāk blīva, jo lielāka piemaksa), piemaksa par attālumu līdz slimnīcai, piemaksa par otro prakses vietu.
Mainīgā sadaļa: kapitācijas nauda - šo summu katru mēnesi ārstam rēķina, ņemot patēriņa koeficientu (atkarīgs no apmeklējumu skaita), pacientu skaitu un vecuma struktūru, piemaksa par māsām un ārstu palīgiem, piemaksa par reģistratoru, piemaksa par veiktajām manipulācijām, piemaksa par hronisku pacientu aprūpi u. c.
Dati: Nacionālais veselības dienests, Veselības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?