Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Darba vietas rada jaunie uzņēmēji

Iedomāsimies, ka pasaule ir daudzdzīvokļu māja, kurā dzīvokļi ir valstis. Tātad arī Latvija ir kā viens dzīvoklis šajā lielajā daudzdzīvokļu namā. Dzīvoklī LATVIJA dzīvo, piemēram, trīs cilvēki. Viens no viņiem izdomā pārcelties no LATVIJAS uz citu dzīvokli. Šis cilvēks, dodoties prom, nezina, vai aizbrauc uz neilgu laiku vai uz neatgriešanos.

Taču aizbraukšanas brīdis ir pienācis, un dzīvoklī palikuši tikai divi cilvēki, no kuriem tikai viens strādā, bet otrs vecuma dēļ jāuztur. Tas, kurš aizbrauca, ir vidēja vecuma cilvēks, var pat teikt, gados jauns cilvēks, kas vīlās savā dzīvoklī, tajā, ka viņam nav pietiekami naudas, lai maksātu mājokļa hipotēku un citus rēķinus, tāpēc viņš dodas uz dzīvokli, piemēram, VĀCIJA.

Elementārs salīdzinājums, kas atspoguļo notiekošo. Arī manu ģimeni skāra ekonomiskā emigrācija, un jau tajā laikā, kad tas vēl nebija tik populāri. Eiropas Savienībā (ES) pastāv brīvā darbaspēka kustība kā viena no fundamentālajām pamatvērtībām. Vairs nav nepieciešama darba atļauja, lai strādātu citā ES dalībvalstī, nav jākārto dažas ar nodokļiem saistītas formalitātes. Šķiet, labvēlīgākus apstākļus darba meklējumiem ārzemēs grūti iedomāties.

Esmu ar daudziem runājis par to, ko cilvēki vēlas, lai atgrieztos Latvijā. Prasības nav ambiciozas, pat ļoti pieticīgas. Visi vēlas stabilu darbu ar algu, kas ļautu samaksāt rēķinus un vismaz nedaudz izbaudīt dzīvi. Gados jauni draugi man saka: «Šeit [ārzemēs] strādāju parastu darbu, bet pelnu tādu naudu, ka man nevajag skaitīt centu pie centa, varu atļauties arī ceļot.» Taču viņi arī atzīst, ka skumst pēc mājām un vēlas ātrāk braukt uz Latviju. Turklāt ne visiem paveicas, daži darbu neatrod arī ārzemēs.

Paaudze nosaka prasības. Jaunā paaudze ir mobila, tā ir interneta paaudze, kas dažu stundu laikā no Rīgas ar lidmašīnu var nokļūt ikvienā lielākā Eiropas pilsētā, un jaunieši šo iespēju izmanto. Laikus nopērkot biļeti, uz Vāciju turp un atpakaļ var aizlidot par tikai 40 eiro, tāpēc kārdinājums meklēt darbu citā valstī ar augstāku dzīves līmeni ir ļoti liels.

Manu paaudzi raksturo ambīcijas, un, manuprāt, labākais veids, kā tās realizēt, ir sākt uzņēmējdarbību. Katram uz ārzemēm izceļojošam un tur palikušajam jaunietim jāapdomā iespēja veidot savu uzņēmējdarbību Latvijā. Cieņu izraisa, piemēram, pašmāju AirDog projekts. Nebrīnīšos, ja par šo uzņēmumu mēs vēl ļoti daudz dzirdēsim.

Jaunatnes iesaistīšana uzņēmējdarbībā radīs jaunas darba vietas, nodrošinās jauniešus ar darbu, cels kopējo labklājības līmeni, bet, lai tā notiktu, nepieciešamas četras pamatlietas. Pirmkārt, jau no bērnības jāattīsta personas prasmes un iemaņas uzņēmējdarbībā, valsts līmenī atbalstot skolēnu uzņēmumus. Otrkārt, ikvienā Latvijas augstskolā (arī atsevišķās skolās) valstij jāsubsidē biznesa inkubatoru atvēršana vai attīstība. Treškārt, sabiedrībai jāprot akceptēt jauno indivīdu sapņi un ambīcijas un jāatbalsta viņi centienos sapņus un ambīcijas realizēt. Ceturtkārt, izglītības attīstībai Latvijā jākļūst par absolūtu prioritāti, kas nozīmē investīcijas izglītībā. Ievērojot šīs pamatlietas, Latvijā radīsies jaunas nozares, jauni uzņēmumi un jaunas darba vietas, paaugstinot kopējo konkurētspēju un algu līmeni un tādā veidā mudinot cilvēkus atgriezties no ekonomiskās trimdas.

*Uzņēmējs, SIA Darbinieku pārstāvis valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?