Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Darbs, kurā uz laiku zaudē dvēseli

Nākamajā rītā pēc tam, kad labējais ekstrēmists Anderss Bērings Breivīks bija veicis savu amoka skrējienu uz nelielas salas Norvēģijā, nogalinot 69 cilvēkus, advokāts Geirs Lipestads saņēma zvanu no policijas ar jautājumu, vai viņš aizstāvēs A. B. Breivīku. «Mana pirmā reakcija bija - nē, es to nevēlos darīt, tas ir pārāk sarežģīti,» atceras G. Lipestads. Tad viņš vērsās pie savas sievas, kura ir medmāsa. «Viņa teica - padomā. Ja viņš būtu sašauts, ārsti un medmāsas viņam palīdzētu, viņi veiktu savu darbu. Tu esi jurists, vai tu nevēlies darīt savu darbu?»

2011. gada 22. jūlijā A. B. Breivīks sarīkoja sprādzienu Oslo centrā, kurā tika nogalināti astoņus cilvēkus. Izmantojot haosu, kas pārņēma galvaspilsētu, viņš devās uz nelielo Ūteijas salu, kurā notika valdošās Darba partijas jauniešu nometne. Nonācis tur, viņš klīda pa salu, šaujot jauniešus. Vēlāk vīrietis paskaidroja, ka to darījis, lai «aizsargātu» Norvēģiju no multikulturālisma.

Pēc aresta A. B. Breivīks lūdza, lai tiesā viņu aizstāv G. Lipestads, jo viņš savulaik aizstāvējis slepkavībā apsūdzētu neonacistu, kuram 2002. gadā piesprieda 15 gadu cietumsodu par tumšādaina pusaudža nogalināšanu.

Aizstāv savas vērtības

Kopš saņemtā zvana ir aizritējuši astoņi mēneši, kuros G. Lipestads ir piedzīvojis daudzus grūtus brīžus. Pirmajās dienās viņš saņēma anonīmus draudus, tāpēc kādu laiku viņu apsargāja. Bet tagad, kad tuvojas 16. aprīlis, kurā sāksies A. B. Breivīka tiesas prāva, G. Lipestads nenožēlo, ka uzņēmies šo lietu.

47 gadus vecais augumā nelielais vīrietis ar gludi skūto galvu un nosvērto runas manieri ir Darba partijas biedrs, kura personīgās vērtības atspoguļo to, kādu sevi vēlas redzēt visa norvēģu nācija, - kā liberālu valsti ar tolerantu attieksmi pret etniskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem.

Advokāts ir pārliecināts, ka, aizstāvot A. B. Breivīku, viņš aizstāv savas vērtības. Un tas notiek laikā, kad atsevišķi cilvēki aicina ierobežot Norvēģijas atvērto sabiedrību un padarīt stingrāku krimināltiesību sistēmu, kurā nav vietas nāvessodam, bet maksimālais sods ir 21 gads cietumā. «Būtu vienkārši pateikt - šis gadījums ir tik nežēlīgs un sarežģīts, ka šai personai nedrīkst būt tādas pašas tiesības kā citiem,» stāsta G. Lipestads. «Bet, ja mēs mainīsim noteikumus vienai personai, mēs apdraudēsim demokrātijas kodolu. Cilvēkiem ir jābauda vienādas tiesības, un viņi ir jāsoda pēc vieniem un tiem pašiem likumiem.»

Gaidāmajā tiesas prāvā G. Lipestads darīs visu, lai aizsargātu sava klienta tiesības. «Nav svarīgi, cik šausminošs ir noziegums. Apsūdzētajam vajag kādu, kas aizstāv viņa intereses. Tas ir ļoti svarīgs ķieģelis demokrātijas sienā,» uzskata advokāts. «Es teiktu, ka 99% norvēģu saprot, ka tas ir absolūti svarīgi veselīgai tiesu sistēmai.»

G. Lipestada apgalvojumu pierāda atbalsts, ko viņš ir saņēmis no daudziem norvēģiem, arī no A. B. Breivīka uzbrukumā izdzīvojušajiem. Februārī notikušajā pēdējā A. B. Breivīka pirmstiesas sēdē pie G. Lipestada pienāca uzbrukumā izdzīvojusī 16 gadu vecā Helēne Georgsena, lai paspiestu advokātam roku. «Es vēlējos viņam izrādīt savu atbalstu. Viņš dara nozīmīgu darbu un dara to neticami labi,» uzskata pusaudze.

Facebook ir izveidotas vairākas sarunu grupas G. Lipestada atbalstam. «Tas ir netīrs darbs, bet kādam tas ir jādara,» vēsta kāds ieraksts. Kāds cits lietotājs atzīst: «Šim vīram ir jātiek galā ar necilvēcisku uzdevumu.»

Meita sniedz mieru

Labus vārdus par G. Lipestadu bilst arī slaktiņa upuru radinieku un izdzīvojušo aizstāve Mete Ivonne Lāšena. «Viņš ir jauks, mierīgs, draudzīgs cilvēks, un es vienkārši nesaprotu, kā viņš tiek galā ar šo lietu. Es bieži vien ierodos mājās un raudu,» M. I. Lāšena ir atklāta.

Laikā, kad G. Lipestads bija aizņemts ar A. B. Breivīka lietu, viņš piedzīvoja arī personīgu traģēdiju. Gada sākumā viņš gandrīz zaudēja 16 gadu veco meitu Rebeku, kuras veselības stāvoklis jau gadiem ir slikts. Šī drāma noritēja, kad viņa sieva gaidīja astoto ģimenes atvasi. «Ilgu laiku es kaunējos, ka mums piedzims vēl viens bērns, jo daudzi vecāki [traģēdijā] zaudēja savu vienīgo bērnu,» stāsta G. Lipestads.

Rebekas veselība joprojām ir trausla, un Geirs atzīst, ka rūpes par meitu ir viņa miera avots. «Mēs esam pieraduši pārciest krīzes un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi,» advokāts atklāj savu izturības formulu.

Tomēr G. Lipestads arī piedzīvo brīžus, kad emocionāli smagais darbs prasa savu, - īpaši tagad, kad tuvojas 10 nedēļas ilgā prāva un Norvēģijā un pasaulē pieaug viņam pievērstā uzmanība. «Es jūtu, ka esmu zaudējis savu dvēseli šajā lietā,» viņš sacīja franču laikrakstam Le Monde. «Es ceru to atgūt, kad viss būs beidzies, un ceru, ka tā būs tādā pašā stāvoklī kā iepriekš.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?