Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dāvana Strīķei vārdadienā

Amatā viņš nonāca ilgstoša procesa rezultātā, bet atstādināts tika triecientempā. Tikai trešdien vēlā pēcpusdienā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paziņoja, ka viņa vadītā komisija redz pamatu KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša atbrīvošanai no amata, un jau ceturtdien, pirms tam izskatīts valdībā un Saeimas Juridiskajā komisijā, jautājums par N. Vilnīša atbrīvošanu nonāca Saeimas darba kārtībā. Deputāti to atbalstīja lielā vienprātībā, tā sākot jauna KNAB priekšnieka meklēšanas fāzi. Pagaidām nav vienprātības, vai jaunais KNAB šefs būtu jāizraugās vēl šai Saeimai.

Par N. Vilnīša atbrīvošanu deputāti nobalsoja teju vienprātīgi. Ar visu komisijas atzinumu varēja iepazīties tie deputāti, kuriem ir pielaide valsts noslēpumam, pārējie varēja saņemt informāciju, kas attiecas uz daļu no 10 N. Vilnīša pārkāpumiem. Par N. Vilnīša atcelšanu nobalsoja pat Saskaņas centrs, kas vēl trešdienas vakarā izteicās atturīgi. SC Saeimas frakcijas priekšsēža vietnieks Valērijs Agešins skaidro, ka apvienība tā nobalsojusi, jo neesot pamata neuzticēties ģenerālprokuroram un citām tiesībsargājošajām institūcijām. Tomēr mulsinoša bijusi jautājuma virzība tik lielā steigā. Neoficiāli politiķi atzīst, ka steigts, jo bijušas bažas, vai N. Vilnītis pirms aiziešanas vēl kaut ko nepaspēs «sastrādāt» birojā, piemēram, iecelt vakantajā KNAB priekšnieka vietnieka vietā kādu apšaubāmu kandidātu.

N. Vilnītis Dienai nenoliedz, ka pārkāpumi ir bijuši, taču tie nav radījuši tiesiskas sekas. Viņš uzskata, ka jautājums par viņa atcelšanu ir politizēts. Viņaprāt, politiķi ar saviem publiskajiem paziņojumiem izdarījuši spiedienu uz komisiju. Tomēr, vaicāts, vai viņš ar to grib teikt, ka ģenerālprokurors, Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas priekšnieki ir pakļāvušies politiskam spiedienam, N. Vilnītis tādu apgalvojumu negrib izteikt.

Ceturtdienas rītā kuluāros pasmīnēt lika informācija, ka valdības sēdē N. Vilnītis neesot piedalījies, jo trešdienas vakarā neesot atsaucies ne uz vairākiem zvaniem uz dažādiem numuriem, ne īsziņām, ne kurjeram - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvim, kurš pirms vienpadsmitiem vakarā ieradies pie KNAB šefa mājās nodot ziņu. N. Vilnītis stāsta, ka redzējis ugunsdzēsēju mašīnu piebraucam pie vārtiem un ieslēdzam bākugunis, bet neesot to uztvēris kā signālu, ka viņam jādodas ārā. VUGD pārstāvis taču viņu būtu varējis sastapt, ja vismaz ieietu pa vārtiem, kas esot bijuši vaļā, taču kurjers to neesot darījis.

Par to, vai jaunu KNAB šefu varētu iecelt jau šī Saeima, politiķu starpā nav vienprātības. Atšķirīgus viedokļus pauž arī premjera partijas Vienotības frakcijā. Tās priekšsēdis Dzintars Zaķis norāda, ka Saeimai vajadzētu «pielabot» likumu, precizējot KNAB vadītāja kandidātu atlases kritērijus. Dz. Zaķis neizslēdz, ka ir jēga padomāt par KNAB priekšnieka iecelšanas procesa depolitizāciju. Tomēr viņš uzskata, ka jauns KNAB priekšnieks būtu jāieceļ nākamajai Saeimai, jo šis sasaukums jau apliecinājis problēmas tiesiskuma izpratnē. Savukārt bijušais KNAB šefs, Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība) uzskata, ka jaunais KNAB priekšnieks jāieceļ jau šai Saeimai kaut vai tāpēc, ka tā atbrīvoja iepriekšējo. Viņaprāt, nepieciešams atklāts konkurss un komisijā jābūt kompetentiem cilvēkiem.

Pašlaik KNAB vadības groži uzticēti KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei. Nav gan skaidrs, vai viņas vadībā KNAB nevarētu atgriezties arī N. Vilnīša atlaistais priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, ņemot vērā, ka N. Vilnīša prombūtnē J. Strīķes izveidotā komisija konstatēja, ka A. Vilka atstādināšana bijusi prettiesiska.

Pats N. Vilnītis izvairīgi atbild uz jautājumu par iespēju, ka viņš varētu iesaistīties politikā. Pašlaik viņš neredzot nevienu «veidojumu, kas Latvijā būtu spējīgs kaut ko darīt». Viņam pieņemami esot tas, ko izdarīja Valsts prezidents Valdis Zatlers, publiski kritizējot lietas, ko viņš kā amatpersona nebūtu varējis paust. Arī V. Zatlera kritisko viedokli par norisēm KNAB un viņa paša darbību N. Vilnītis cienot, bet, vai viņš varētu iesaistīties jaunā partijā, ja tā V. Zatlera vadībā tiktu izveidota, N. Vilnītis pagaidām neņemas prognozēt, sakot, ka tas arī neesot atkarīgs tikai no viņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?