Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Demokrāti zaudē gadu pēc Obamas ievēlēšanas

Gadu pēc Baraka Obamas pārliecinošās uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās Demokrātiskā partija cietusi sāpīgu neveiksmi vēlēšanās, piekāpjoties republikāņiem cīņā par gubernatora krēslu divos svarīgos štatos. B.Obama un demokrāti kopš pagājušā gada uzvaras baudīja gandrīz neierobežotu varu, jo viņu rokās ir gan Baltais nams, gan abas Kongresa palātas.

Nopietns trieciens

Taču republikāņu panākumi štatu gubernatora vēlēšanās liecina, ka Republikāniskā partija sākusi atgūties no smagās krīzes, kurā bija nonākusi prezidenta Džordža V.Buša valdīšanas beigu posmā. «Republikāniskās partijas pārliecinošā uzvara Virdžīnijā ir trieciens prezidentam Obamam un Demokrātiskajai partijai. Tā sūta skaidru signālu, ka vēlētāji negrib samierināties ar prezidenta liberālo programmu,» vēsta republikāņu līderis Maikls Stīlijs.

B.Obamas atbalstītie kandidāti otrdien zaudēja gubernatora vēlēšanās Virdžīnijas un Ņūdžersijas štatā, kur B.Obama pirms gada uzvarēja ceļā uz ASV prezidenta amatu. Šoreiz vēlētāji novērsās no demokrātiem un atbalstīja republikāņus. Ņūdžersijas līdzšinējais gubernators Džons Korzains zaudēja republikānim Kristoferam Kristijam ar 45% pret 49%, savukārt Virdžīnijā republikānis Bobs Makdonels ar 59% pret 41% pārspēja demokrātu Kreigu Dīdsu.

ASV politikas analītiķi uzsver, ka gubernatoru vēlēšanas nebija referendums par B.Obamu, jo vēlētājus vairāk ietekmēja vietējā, nevis Vašingtonas politika. Tomēr demokrātu zaudējums ir nopietns trieciens B.Obamam, kuram ļoti nepieciešams sabiedrības atbalsts. B.Obama pašlaik mēģina veicināt ASV ekonomikas atveseļošanos, sākt vērienīgas reformas veselības aprūpes sistēmā un pastiprināt cīņu pret globālo sasilšanu. Demokrātu zaudējumi arī neliecina neko labu par viņu izredzēm 2010.gada vēlēšanās, kad tiks pārvēlēta visa Pārstāvju palāta un trešdaļa Senāta locekļu.

Blūmbergs uzvar

Otrdien notika arī Ņujorkas mēra vēlēšanas, kurās jau trešo reizi uzvarēja miljardieris Maikls Blūmbergs. Par viņu gan tika saņemts mazāk balsu, nekā gaidīts, jo daudziem vēlētājiem nepatika M.Blūmberga panāktās izmaiņas, kas viņam ļāva kandidēt uz trešo termiņu. M.Blūmbergs iegājis vēsturē ar dārgāko paša finansēto kampaņu ASV vēsturē, jo vēlēšanu cīņai iztērējis ap 100 miljoniem dolāru. «Nākamajos divos gados esmu gatavs strādāt divreiz centīgāk nekā pēdējos astoņos,» apsolīja M.Blūmbergs.

Liela uzmanība bija pievērsta arī Menas štatam, kur vēlētāji nobalsoja pret viendzimuma laulību legalizāciju. Tas nozīmē, ka priekšlikums par geju laulību legalizāciju cietis sakāvi pilnīgi visos štatos (31), kur šis jautājums izlemts referendumā. Dažos štatos viendzimuma laulības ir atļautas ar tiesas vai parlamenta lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?