Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Depozīta sistēmas izmaksas pieskaitīs dzērienu cenai

No 2015. gada 1. janvāra, pērkot dzērienus PET, stikla vai metāla iepakojumā, to cenā būs iekļautas arī depozīta izmaksas, kuras varēs atgūt, nododot atpakaļ konkrēto pudeli vai bundžu. To paredz vakar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža un dzērienu ražotāju un tirgotāju asociāciju pārstāvju parakstītais memorands. Šo ideju atbalstīja arī valdība. E. Sprūdžs norāda, ka šī sistēma «radīs citu attieksmi pret atkritumu šķirošanu un vākšanu».

Dzēriena cenā iekļautās depozīta izmaksas precīzi vēl nav zināmas. «Igaunijā šī summa ir astoņi eiro centi par jebkuru iepakojumu virs 0,5 litru tilpuma un četri eiro centi zem tā. Skatīsimies līdz 2015. gadam, kas notiks kaimiņvalstīs, taču izmaksas nevarētu būt mazākas kā Igaunijā,» prognozē Alus un dzērienu iepakojuma savienības valdes priekšsēdētāja Ināra Šure. Viņa norāda, ja tās atšķirsies, cilvēki iegādāsies pudeli vienā Baltijas valstī un nodos atpakaļ otrā, kur var atgūt krietni lielāku naudas summu. Tā tas jau noticis Igaunijā.

Ministrija esot analizējusi divus scenārijus - ar depozīta izmaksām četri un astoņi santīmi par vienību. Aprēķināts, ka, maksājot četrus santīmus, varētu savākt atpakaļ 92% iepakojuma, bet uz pusi lielāko summu - gandrīz visu. E. Sprūdžs norāda, ka vēl tiks diskutēts par šiem un citiem jautājumiem, un pieņem, ka reālās izmaksas varētu būt kaut kur pa vidu starp šiem četriem un astoņiem santīmiem. «Tas nenozīmē, ka šī summa automātiski pievienojas dzēriena cenai, jo jau šobrīd ražotāju atbildība un izmaksas ir ietvertas cenā,» skaidro ministrs. Taču jebkurā gadījumā pircējs šo savu samaksāto naudu varēs atgūt, nododot izlietoto iepakojumu. Aprēķināts, ka depozīta sistēmas izveidei būs nepieciešami 14-18 miljoni latu, plānots piesaistīt arī ES fondu līdzekļus.

Diskusijas par nepieciešamību izveidot šo sistēmu ilgušas jau desmit gadu. I. Šure norāda, ka tagad par to izdevies vienoties, jo ir skaidri definēta ministrijas un ražotāju atbildība un ir panākts saprātīgs risinājums, kas paredz, ka šo depozīta sistēmas izveidi praktiski nodrošinās viens nacionāls operators. To veidos un kontrolēs Alus un Dzērienu iepakojuma savienība un trīs asociācijas - Latvijas Alus darītāju, Bezalkoholisko dzērienu ražotāju un Latvijas Tirgotāju asociācija. E. Sprūdžs savukārt uzskata, ka vienošanos izdevies panākt, jo nozari pārstāvošās asociācijas tika iesaistītas un tām būs iespējas pašām kontrolēt operatoru, kas nodarbosies ar depozītsistēmas izveidi. Depozītsistēma tiks ieviesta alus, bezalkoholisko un dzērienu ar zemu alkohola saturu iepakojumam, veikaliem būs jānodrošina to atpakaļpieņemšana uz vietas vai tuvākajā apkārtnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?