Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dienesti: iesūnojušos pabalsts īrei un transportam neizcels no mājām

Šodien ceļu uz valdību varētu sākt Labklājības ministrijas (LM) priekšlikums par pilotprojektu, nākamgad dodot iespēju aptuveni 300 cilvēkiem, kas atraduši darbu vismaz 20 kilometru attālumā no mājām, saņemt finansiālu atbalstu transporta izdevumu un īres segšanai. Sociālie dienesti uzskata, ka vismaz nelielu daļu vietējo ļaužu šis atbalsts interesēšot, taču ne «iesūnojušos» ilggadējos pabalstu saņēmējus. Dienesti arī norāda uz problēmām sabiedriskā transporta pieejamībā.

Šodien LM izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu skatīs valsts sekretāru sanāksmē. Pilotprojekts iecerēts Latgalē, un, pēc LM aprēķiniem, tas varētu izmaksāt 80-90 tūkstošus latu. Pieteikties varēs 2013. gada pirmajā ceturksnī. Ja projekts būs veiksmīgs, tā robežas nākamajos gados paplašinās.

Pilotprojekta būtība ir šāda: kad bezdarbnieks ir atradis darbu citā pilsētā vai novadā Latgalē, viņam piešķir atlīdzību, lai varētu nokļūt darbā. LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis skaidro - iedzīvotājiem, kuri vēlēsies saņemt šo atbalsta veidu, būs jāvēršas Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs. «Cilvēks pats skatās vakances, NVA palīdz,» saka I. Lipskis. Plānotais atlīdzības apmērs četros mēnešos būs līdz 280 latiem - par pirmo mēnesi izmaksās avansu 100 latu, nākamajos trīs mēnešos atlīdzība nepārsniegs 60 latu mēnesī.

Paredzēts, ka atlīdzības saņēmējam darba attiecībām jābūt nodibinātām ne agrāk kā 10 dienu pirms atbalsta pieprasīšanas dienas. Jaunajai darbavietai jāatrodas vismaz 20 kilometru attālumā no deklarētās dzīvesvietas, darba algai jābūt vismaz minimālās mēnešalgas apmērā un ne lielākai par divām algām. Turklāt pretendentam jābūt bezdarbnieka statusā vismaz pusgadu un vismaz pusgadu jābūt deklarētam dzīvesvietā. Vēl viena prasība - NVA nav reģistrētas brīvas darbvietas, kas ir līdzvērtīgas šai darbvietai un atrodas tuvāk dzīvesvietai.

Vārkavas novada sociālā dienesta vadītāja Baiba Ruča pieļauj, ka visdrīzāk vairākumu dienesta klientu piedāvājums neinteresēšot. «Mums novadā ir diezgan grūti izbraukāt,» viņa paskaidro. Grūti esot saskaņot darbalaiku ar autobusu kustības sarakstu, jo transports nekursē bieži. Diezgan daudzi novadnieki labprātāk saņemot pabalstus nekā strādājot. Ir klienti, kas pat pārtraucot piedalīties tā sauktajā simtlatnieku programmā. Tā rīkojusies arī kādas Dienā vairākkārt aprakstītas ģimenes māte Anna, kura pēdējos 20 gadus vispār nav strādājusi. B. Ruča par jauno atbalsta veidu jautā: «Un kas būs pēc tiem četriem mēnešiem?» I. Lipskis atbild - nevienā valstī šāda veida atbalstu nesniedz neierobežotu laiku, tas ir «iedrošinājums, grūdiens». Parasti jau darbavietās vismaz privātajā sektorā pēc pirmo trīs mēnešu pārbaudes laika algu paceļot. Turklāt darba devējam arī vajadzētu saprast - ja atalgojumu nepalielinās, darbinieku varot zaudēt.

Ciblas novada sociālā dienesta vadītāja Inta Senkāne saka: «Mums ir diezgan daudz cilvēku, kas brīvajā Latvijā vispār nav strādājuši, ir iesūnojuši.» Tomēr kādu daļu vietējo, piemēram, jauniešus, gan šis atbalsta veids varētu interesēt. Pašvaldību savienības padomniece Silvija Šimfa atbalstot pilotprojektu, jo esot skaidrs, ka jāizmēģina dažādi mehānismi, lai risinātu bezdarba problēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?