Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Diplomātijas un citas ķibeles

Zatlers tomēr grib

1. Latvijas politiķi ir meistari publiski paust vienu, bet balsot citādi, tāpēc tas, ka nedēļas nogalē žurnālistiem atbalstu V. Zatlera pārvēlēšanai Valsts prezidenta amatā paudis nepieciešamais Saeimas deputātu vairākums, vēl neko nenozīmē. Savā ziņā Rīgas pils pašreizējais saimnieks ir valdībā notiekošā ķīlnieks: ja ZZS tuvākā mēneša vai divu laikā izlemj, ka pašreizējā koalīcija tai vairs nav izdevīga, negaidīti soļi prezidenta kontekstā būtu labs iegansts izlēkšanai no valdības laivas. Zatlera noraidīšanai jēga ir tad, ja ir skaidrs, ka Valsts prezidentam pārskatāmā nākotnē būs jālemj par jauna premjera nominēšanu.

Cits jautājums: vai politiķiem liksies, ka Zatlera «izgāšana» un negaidītu kandidātu parādīšanās lieku reizi nokaitinās sabiedrību, ka Latvijas politikā ir pārāk daudz aizkulišu kombināciju un savtīgu partiju interešu. No vienas puses, var novērot, ka elite papildu spriedzi sabiedrībā nevēlas (minstināšanās ar skaidru sociālā budžeta reformas izklāstu). No otras puses, paša Zatlera piemērs liecina, ka sabiedriskās domas nepatika ātri vien pagaist un krāšņie epiteti vairs netiek lietoti.

Neesam radības kronis

2. Skumji, ka nepieciešami tik lieli postījumi, lai cilvēkiem atgādinātu, ka pat tehnoloģiski augsti attīstīta, bagāta sabiedrība lielā mērā ir bezspēcīga dabas stihiju un industriālu katastrofu priekšā. Latvijas cilvēki var sevi mierināt, ka cunami un zemestrīces mums nedraud, taču japāņu nespēja tikt galā ar avārijām kodolreaktoros ir mūs tieši skaroša tēma. Kaut vai tāpēc, ka atomenerģijas projekti tiek attīstīti tuvu Latvijas robežām. Turklāt jāņem vērā, ka reaktori nav vienīgās iespējamās industriālās katastrofas - atcerēsimies izmisīgos pūliņus apturēt naftas izplūdi pie ASV krastiem.

Tā kā reāli liegt videi bīstamu projektu attīstību kaimiņvalstīs Latvija nevar, atliek vien sākt nopietnāk izturēties pret civilo aizsardzību. Patlaban cilvēki, kuri neklausās radio vai nav trauksmes sirēnu sasniedzamības robežās, par nelaimi netiktu informēti, jo valsts atzinusi, ka īsziņu sūtīšanas sistēmu tā nevar atļauties.

16. marts - arī pēc 10 gadiem

3. Kā jau varēja prognozēt, 16. marts pagāja bez piesolītajiem ekscesiem, jo pret policijas spēku sagumst pat pārliecināts radikālis. Tomēr diez vai šis datums kļūs par rutīnu. Lai gan leģionāru un viņu laikabiedru objektīvi kļūst arvien mazāk (tas attiecas arī uz viņu oponentiem), 16. martu savas nostājas paušanai - abās «frontes» pusēs - izmanto ļaudis, kuri paši nav piedzīvojuši ne karu, ne represijas. Kopumā tas ir saprotami un pat uzteicami (pagātnes neaizmiršana), tomēr vienlaikus nozīmē, ka zināma sabiedrības daļa diskomfortu par savas etniskās grupas stāvokli Latvijā (un tas attiecas uz abām pusēm) izteic caur vēsturiskiem notikumiem, kuru aktualitāte ar gadiem nezūd (atšķirībā no šodienas pretrunām, kuras vismaz teorētiski var mazināt ar likumdošanas līdzekļiem).

Pārāk daudz diplomātijas

4. Lībijā notiekošais atkārto līdz nelabumam bieži pieredzētu t. s. starptautiskās sabiedrības uzvedības modeli (spilgtākie piemēri - Bosnija, Ruanda un Dārfūra). It kā tiek identificēta problēma - sliktais puisis slaktē savus iedzīvotājus, bet tad sākas nebeidzamas konsultācijas, konsensa meklēšana utt. Kad nu bojāgājušo skaits mērāms simtos (dažkārt tūkstošos) un sliktais puisis faktiski savu ir panācis, starptautiskā sabiedrība saka savu stingro vārdu (Lībijas gadījumā nosaka lidojumu aizliegumu M. Kadāfi aviācijai). Ja Rietumi uzskata, ka ir izglābuši demokrātiskos spēkus Lībijā - Kadāfi taču steidzīgi izsludinājis pamieru! -, tā kārtējo reizi ir maldīšanās, laika vilkšanu tulkojot kā piekāpšanos. Pamiers ir noderīgs arī pašam Kadāfi, un viņš liks lietā savas spējas manipulēt ar cilšu pretrunām, lai to lietderīgi izmantotu.

Tomēr runa pat nav par Kadāfi. Nav skaidrs, kādi ir kritēriji (nogalināto skaits, režīma pastrādāto noziegumu smagums, bet varbūt galvenokārt preses saceltais troksnis), lai starptautiskā sabiedrība atcerētos par pašas deklarētajām vērtībām, pārvarētu savstarpēju neuzticību un... rīkotos. Var jau teikt, ka Latvija šāda apdraudējuma situācijā nekad nenonāks, esam NATO, ES utt., un tomēr.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?