Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Diskusijas par cigarešu iepakojumu vēl turpinās

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, sākot izskatīt likumprojektu Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, šonedēļ noraidīja tā skatīšanu steidzamības kārtā pretēji tam, kā to bija lūdzis Ministru kabinets (MK).

Saeimā par likumprojektu atbildīgais referents Einārs Cilinskis (NA) Dienai prognozē, ka likumprojektu parlaments galīgajā lasījumā varētu pieņemt tikai aprīlī. «Mēs likumprojektu skatīsim steidzami, bet ne steidzamības kārtā. Līdz ar to termiņi tā pieņemšanai būs aptuveni vienādi abos gadījumos, jo, skatot likumprojektu divos lasījumos, garāks ir priekšlikumu iesniegšanas termiņš - apmēram sešas nedēļas. Tagad, skatot parastā kārtībā trīs lasījumos, priekšlikumu iesniegšanai uz otro lasījumu atvēlētas vien divas nedēļas,» skaidro E. Cilinskis.

Ražotājiem vajag 12 mēnešu

Jāatgādina, ka likumprojekts tapis, lai nacionālajā likumdošanā pārņemtu Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kas nosaka jaunu kārtību tabakas izstrādājumu ārējam noformējumam un brīdinājumu par smēķēšanas kaitīgumu izvietojumu uz cigarešu paciņām. Dalībvalstīm direktīva jāpārņem līdz 2016. gada 20. maijam. Pēc šī datuma tirgotāji vairs nevarēs ražot cigaretes vecajā iepakojumā, tiesa, gadu vēl varēs tās tirgot. Jāpiebilst, ka daudzas tehniskās prasības attiecībā uz cigarešu paciņu noformējumu tiks regulētas ar MK noteikumiem, kurus varēs izstrādāt tikai pēc likuma stāšanās spēkā.

Tabakas ražotāji jau vairākkārt ir pauduši bažas, ka, vilcinoties ar normatīvā regulējuma pieņemšanu, var rasties situācija, ka pēc 2016. gada 20. maija tirgū vairs nebūs pieejamas legālās cigaretes. Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas pārstāve Marita Jansone skaidro, ka ražotājiem, lai pārkārtotu iekārtas jaunu iepakojumu ražošanai, nepieciešami vismaz 12 mēneši un, kamēr nav pieņemti normatīvie akti, nekādus pārkārtojumus nevar veikt. Ražotājiem nav arī tādas kapacitātes, lai saražotu rezervē līdz 20. maijam tik daudz cigarešu, kuras iztirgot, līdz varēs sākt jauno iepakojumu ražošanu.

Ražotāju pašrisks

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole gan Saeimas komisijas sēdē uzsvēra, ka visas tehniskās specifikācijas ir zināmas, tāpat kā cigarešu paciņu noformējuma šabloni, līdz ar to ražotāji jau tagad var sākt pārkārtot savas iekārtas atbilstoši šiem šabloniem, negaidot normatīvo aktu stāšanos spēkā. Tas bija arī būtisks arguments, lai komisijas deputāti neatbalstītu steidzamību likumprojekta izskatīšanā.

Savukārt Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Stinka Dienai stāsta, ka «viens no ražotājiem bija izveidojis cigarešu paciņas jaunā iepakojuma 3D attēlu pēc Veselības ministrijas sūtītajiem šabloniem un nosūtījis ministrijai saskaņošanai. Taču Veselības ministrija atbildēja, ka neko nevar saskaņot, pirms nav pieņemti attiecīgie normatīvie akti. Tātad pašlaik ražotājiem sākt jaunu iepakojumu izstrādi, balstoties tikai uz direktīvas šabloniem, bez attiecīgajiem normatīvajiem aktiem zināmā mērā ir pašrisks. Turklāt vispār tā ir absurda situācija, ka ražotājiem jāinvestē nauda, lai izpildītu prasības, kuras regulējošie normatīvie akti, piemēram, MK noteikumi, vēl nav izstrādāti». J. Stinka pauž neizpratni par radušos situāciju. Taujāts, kā tad rīkosies ražotāji, vai ies uz šo pašrisku, lai ātrāk varētu sākt ražot cigaretes atbilstoši jaunajām prasībām, vai nogaidīs, riskējot, ka viņu produkcija pāris mēnešu pēc 20. maija nebūs spēkā, J. Stinka skaidro, ka katrs ražotājs lēmumu pieņems individuāli atkarībā no savu ražošanas procesu specifikas.

Tabakas ražotāji arī uzsver - ja tirgū trūks legālu cigarešu, pieaugs to kontrabanda. «Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem tabakas akcīzes nodoklī katru mēnesi tiek iekasēti apmēram 14 miljoni eiro, kas gadā valsts budžetu papildina vidēji par 170 miljoniem. Legālās produkcijas deficīts saasinās pieprasījumu pēc kontrabandas precēm, kas valstij radīs ap 80 miljoniem eiro zaudējumu gadā neiekasēto nodokļu veidā,» par iespējamiem riskiem brīdina J. Stinka.

Vaino Veselības ministriju

Komisijas sēdē deputāti pauda sašutumu, kāpēc likumprojekts, lai pārņemtu ES direktīvas prasības, Saeimā nonācis tik vēlu, lai gan direktīva pieņemta jau 2014. gada 3. aprīlī. E. Pole uzskata, ka pie aizkavēšanās lielā mērā ir vainojama pati Eiropas Komisija, jo vairāki direktīvu pavadošie normatīvi tika pieņemti tikai 2104. gada decembrī. Tāpēc vairākas dalībvalstis esot nonākušas tādā pašā situācijā kā Latvija. Tajā pašā laikā J. Stinka norāda, ka, piemēram, Lietuva savu nacionālo likumu direktīvas pārņemšanai pieņēma jau pērnā gada jūlijā. Tiesa, otra mūsu Baltijas kaimiņvalsts Igaunija ir to dalībvalstu starpā, kuras to nav izdarījušas.

Tomēr deputāti ir norādījuši, ka ļoti ilgs laiks pagājis kopš likumprojekta nosūtīšanas uz MK pērnā gada 30. septembrī līdz tā pieņemšanai, kas notika tikai 8. decembrī. E. Pole to skaidroja ar sarežģīto saskaņošanas darbu ar citām ministrijām. Tomēr Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis Austris Krūmiņš uzsvēra, ka liela daļas vainas jāuzņemas pašai ministrijai, kuras rīcības dēļ saskaņošana bija tik ilga un smaga. «Tā vietā, lai konkrētajā likumprojektā pārņemtu visnotaļ tehniskās direktīvas prasības, Veselības ministrija centās likumprojektā iekļaut vairākus ļoti pretrunīgus priekšlikumus attiecībā uz smēķēšanas ierobežošanu. Piemēram, bija mēģinājums iekļaut normu, ka cigaretes drīkst tirgot, taču tās drīkst atrasties tikai zem letes, lai nebūtu pircējiem redzamas. Sastopoties ar sīvu pretestību, šī norma nav iekļauta jaunajā likumprojektā, taču visi šie cīniņi par pretrunīgajiem Veselības ministrijas priekšlikumiem, kas turklāt nav saistīti ar direktīvas prasībām, būtiski pagarināja likumprojekta saskaņošanas laiku,» stāsta A. Krūmiņš. Likumprojektu pirmajā lasījumā Saeima skatīs jau šodien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cigarešu tirgus Latvijā

2015. gada 4. ceturksnī 28,4% no visām izsmēķētajām cigaretēm bija kontrabandas cigaretes, salīdzinājumam - 2010. gadā tādas cigaretes bija 44,6%.
Pēdējos trijos gados VID izņemto cigarešu skaits ir pieaudzis 2,5 reizes.
66,3% kontrabandas cigarešu ievesti no Baltkrievijas, 22,5% - no Krievijas, pārējās - no Ukrainas, Kirgizstānas, Lietuvas un citām valstīm
Kontrabandas cigaretes populārākas ir Daugavpilī (50,1%), Krāslavā (38,8%), Alūksnē (38,3%) un Ludzā (34,6%), kā arī Saldū (42,9%), Kuldīgā (38,6%) un Jūrmalā (34,6%).
Avots: VID, TIRNA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?