Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dome: uz 16. martu, kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ

Piecu dažādu organizatoru pieteikti astoņi pasākumi, turklāt liela daļa no tiem vienlaikus - 16. marts šogad solās būt gana interesants. Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks jau publiski paudis, ka šoreiz sabiedriskās drošības risks esot augstāks nekā citus gadus. Tomēr ne visi no pieteiktajiem pasākumiem notiks.

Dienai paskaidroja Rīgas domes (RD) Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis, ja pasākumu norises laiks un vieta pārklājas, likumā iestrādāts princips - notiek tas pasākums, kurš pieteikts vislaicīgāk. Daugavas vanagi savu pasākumu pieteikuši jau 2009. gadā.

Pasākumus ir pieteikuši gan leģionāru atbalstītāji, gan viņu pretinieki, kuri sevi dēvē par antifašistiem. Pie atbalstītājiem varētu pieskaitīt organizāciju Daugavas vanagi un tās Limbažu nodaļu, kuras abas pieteikušas gājienu no dievkalpojuma Doma baznīcā uz Brīvības pieminekli un ziedu nolikšanu pie tā. Leģionāru godināšanas pasākumu pieteicis arī Gustava Celmiņa centrs, kas sabiedrībā labāk pazīstams kā pērkoņkrustieši. Baigā gada staļinisko upuru piemiņai pasākumu grib rīkot arī Uldis Freimanis, kurš iepriekš sabiedrības uzmanību izpelnījās ar skandalozo ieceri rīkot gājienu par godu 70. gadadienai kopš nacistu karaspēka ienākšanas Rīgā.

Savukārt leģionāriem nedraudzīgi varētu būt divi Apvienības pret nacismu pieteiktie pasākumi, piemēram, pikets Pret nacisma glorifikāciju Latvijā, kā arī divi biedrības Autonomā biedrība pieteiktie gājieni, «lai parādītu Eiropai, ka Latvijas Republika nav valsts ar lojālu attieksmi pret fašismu».

Pieteikto pasākumu organizētāji gaida ierodamies no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem dalībnieku. DP priekšnieks J. Reiniks savukārt atklājis, ka 16. martā varētu ierasties arī 30 līdz 40 personu no Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas, Krievijas, Vācijas. «Tur ir dažādi radikāļi, ekstrēmisti. Būs arī robežsardzei jāstrādā pastiprinātā režīmā,» viņu citē BNS.

Vienlaikus vienā vietā gan var notikt tikai viens pasākums, Dienai skaidroja U. Vidauskis. Pasākumu pieteicēji cenšas šo kārtību apiet, tīri formāli nosakot atšķirīgas vietas savām aktivitātēm, piemēram, vieni piesaka pulcēšanos uz trotuāra pie Brīvības pieminekļa, otri - Bastejkalnā pie Brīvības pieminekļa. Iestādes gan akli nesekošot likuma burtam un, ņemot vērā, ka tādējādi krasi pretēju uzskatu pārstāvji vienlaikus atradīsies gandrīz blakus, uzklausīs drošības iestāžu vērtējumus, vai pasākumu organizētāji būs spējīgi nodrošināt sabiedrisko kārtību. Tas arī var pabojāt «kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ» principu - ja nu tās kādu no agrāk pieteiktajiem pasākumiem atzīst par bīstamu, var nākties priekšroku dot citam, kas pieteikts vēlāk.

Pasākumus var pietiek līdz desmit darbdienām pirms to norises datuma, un pēc tam piecu dienu laikā tiek izvērtēts, vai kāds no tiem nav jāaizliedz. Ja dome izlemj pasākumu neatļaut, šo lēmumu var pārsūdzēt tiesā, kas iepriekšējos gados jau noticis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?